Hyppää sisältöön

Minä ja muut

 
 
Vinkkeinä 
  • Mää ja muut kansainvälisyyskerho 
  • Jakke Jääkarhu riitelee 
  • Miltä minusta tuntuu? -Tunnekartta työskentely. 
  • Hyväntekijä peli 
  • Levyraati ystävyydestä 
  • Laupias samarialainen ja huoneentaulu askartelu 
  • Liikuntavinkki 
Mää ja muut kansainvälisyyskerho 
Suomen lähetysseura on tuottanut kouluikäisille materiaaliaLinkki avautuu uudessa välilehdessä peräti kuuden kerhokerran verran. Materiaaleihin liittyy Kiisi Isotalon kirjoittamat tarinat, videota maailman eri kolkilta ja työskentelyjä, jotka sopivat sekä ryhmille että itsenäisesti tehtäväksi. 
Jakke Jääkarhu riitelee 
Sarjan toisessa osassa Jakke Jääkarhu on riidellyt kaverin kanssa ja kertoo, miten siitä selviää. SoittolistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, josta löydät Taika-Petterin ja Jakke Jääkarhun videot löytyy Ttilasta. 
Miltä minusta tuntuu tänään?  
Jakke tunnisti tunteensa ja osasi pyytää anteeksi. Harjoitellaan yhtä taitaviksi tunteiden tunnistajiksi kuin Jakke. 
  • Etsi tunnekartalta sana, joka vastaa tämän hetken tunnettasi 
  • Katso tunnekarttaa ja pohdi, mitä muita tunteita sinulla on usein?  
  • Entä silloin tällöin? 
 
Tee itsellesi oma tunnekartta. Valitse kartalle noin kahdeksan tunnetta. Anna kullekin tunteelle oma väri.  Tee tunteista itsellesi kuva, vaikka lohkoihin jaettu ympyrä. Kirjoita ja väritä tunteet siihen. Tunnekartan voit kiinnittää vaikka huoneesi seinälle (tai jääkaapin oveen). Tee itsellesi karttaa varten siirrettävä merkki, esimerkiksi nimilappu, jonka kääntöpuolelle voit taitella maalarinteippiä kiinnitystä varten (tai liimata magneetin, jossa kuva on esim. jääkaapin pinnassa). Siirrä lappusi päivittäin esim.  välipalan aikaan sen tunteen kohtaan, joka sinulla silloin on. 
Hyväntekijä-peli 
Oletko valmis aloittamaan Hyväntekijä -pelin? Tässä interaktiivisessa pelissä ideana on levittää hyvää mieltä ja tehdä pieniä hyviä tekoja toinen toisillemme. 
Peliohjeet: 
Voit toteuttaa kaikki 10 tehtävää tai valita sieltä mieluisimmat. Tee kortissa oleva tehtävä. Tämän jälkeen lähetä kuvakortti esim. Whatsappilla kenelle toteutit kortissa annetun tehtävän. Kerro viestissä, että kyseessä on Hyväntekijä -peli ja nyt hänen tulee toteuttaa saamansa kortin tehtävä jollekin toiselle ihmiselle. Näin levitämme hyvää mieltä ja iloa eteenpäin! 

 
1.
Hyväntekijäpeli, kortti 1
2.
Hyväntekijäpeli, kortti 2
3.
Hyväntekijäpeli, kortti 3
4.
Hyväntekijäpeli, kortti 4
5.
Hyväntekijäpeli, kortti 5
6.
Hyväntekijäpeli, kortti 6
7.
Hyväntekijäpeli, kortti 7
8.
Hyväntekijäpeli, kortti 8
9.
Hyväntekijäpeli, kortti 9
10.
Hyväntekijäpeli, kortti 10

 
Levyraati  
Pitäkää levyraati ystävyys tai ihmissuhde –teemalla. Kerholaiset ehdottavat kappaleita etukäteen. Kappaleen pitää löytyä ilmaiseksi internetistä, jotta se voidaan kuunnella ryhmässä. Pienen ryhmän kanssa voidaan kuunnella kaikkien kappaleet, suuren ryhmän kanssa ohjaaja arpoo tai valitsee sopivan erilaiset kappaleet levyraatiin.  
Valitut kappaleet kuunnellaan käytetystä etäyhteyssovelluksesta riippuen joko yhdessä tai niin, että ohjaaja jakaa niihin linkit ja kukin kuuntelee ne kappale kerrallaan itsekseen. Jokaisen kuuntelun jälkeen annetaan pisteet (esim. Asteikolla 1-5) ja niiden perustelut. Valittu kirjuri laskee pisteet. Mikä onkaan teidän ryhmän suosituin ystävyysbiisi? 
Huoneentaulu: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi 
Kuunnellaan kuunnelma Laupiaasta SamarialaisestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Keskustellaan kertomuksesta.  
  • Oletko kuullut sen aikaisemmin? Missä? 
  • Mistä tarina kertoo? 
  • Mikä sen viesti mielestäsi on? 
 
Kertomuksen voi lukea myös Raamatusta siihen liittyvän kehyskertomuksen kanssa. Jeesus kertoo tarinan vastaukseksi kysymykseen: “Kuka on minun lähimmäinen.” 
Askarrellaan oma huoneentaulu kertomuksen pohjalta. Niihin voin joko kirjoittaa tuon Raamatun lauseen Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi tai jonkun muun omasta mielestä hyvän ohjeen ihmisten välisiin suhteisiin. 
 
Liikuntavinkki 
Viikon etäennätys käpyjä keräämällä 
Leikkijä / leikkijät ovat valmiina puhelimensa kanssa. Leikinjohtaja ilmoittaa määräajan, jonka kuluessa kerholaiset saavat käydä etsimässä käpyjä. Se leikkijä tai pari, jotka määräajassa kantavat suurimman keon omalle lähtöpaikalleen, on voittaja. Voidaan leikkiä myös niin, että kävyt on asetettava jonoon, jolloin ryhmät yrittävät rakentaa pisimmän jonon. Voidaan myös rakentaa myös niin, kenellä korkein käpytorni ja korkeus ratkaisee. Samoin voidaan noutaa muitakin esineitä luonnosta.  

 
Jokainen leikkijä voi dokumentoida oman suorituksensa tai pelataan Whatsapin kautta livenä. Sama haaste sopii niin perheille kuin kerhoille. Muista positiivinen palaute ja porukalla iloitaan onnistuneesta liikunta hetkestä. Sinä olet hyvä! Minä olen hyvä!
// ]]>