Retriittikalenteri: retriitit, arkiretriitit ja meditaatiot

Noudatamme käsihygieniaa ja turvavälejä. Suosittelemme kaikille osallistujille rokotusten ottamista ja kasvomaskien käyttöä. Jos sinulla on koronavirukseen liittyviä sairauden oireita, et voi osallistua. Jos retriitti joudutaan perumaan epidemian vuoksi, maksamme jo maksetut osallistujamaksut takaisin.

Retriitit keväällä 2022

Retriitit Tammilehdossa, Tammilehdontie 37, Rymättylä jos ei toisin mainittu.
Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 112/90€, ulkopaikkakuntalaiset 144/114 €, jos ei toisin mainittu. Alhaisempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä. Hinta sisältää majoituksen omin lakanoin, ateriat ja ohjelman. Liinavaatteet voi myös vuokrata 10 €:n hintaan. Ruoka on kasvis- ja kalaruokaa. 


pe-su 21.-23.1.Talvilevon retriitti Sinapissa

Rukoushetket, meditaatiot sekä jooga ovat hyvin ohjattuja ja helppoja. Niihin ei tarvita ennakko-osaamista. Rauha, tasapaino, lepo ja Jumala ovat avainsanoja. Levosta käsin suhmurainenkin talvipäivä voi näyttää kirkkaammalta. Ohjaajina Outi Haijanen ja Seppo Riihimäki. Hinta 112/90€, ulkopaikkakuntalaiset 144/114 €. Retriitti peruuntuu epidemiarajoitusten vuoksi.

pe-su 11-13.2. Askelia hyvinvointiin - joogaa, meditaatiota ja ajatuksia hiljaisuudessa

Ohjaajina Aira Kuvaja ja Paula Kangasniemi. Hinta 112/90€, ulkopaikkakuntalaiset 144/114 €. Retriitti peruuntuu epidemiarajoitusten vuoksi.

pe-su 18.-20.2. Lepoa ja laulua. Virsien ja Taizé-laulujen retriitti 

Laulaminen on kehon rukousta. Tervetuloa hiljaisuuden retriittiin, jossa saamme tutustua virsien rikkaaseen maailmaan ja niiden sanomaan sekä hiljentyä rukouslaulujen lempeään huolenpitoon. Voit laulaa mukana tai vaikka välillä vain kuunnella. Jokaisen laulutaito on hyvä ja riittävä tähän retriittiin. Ohjaajina Varpu Ruohonen ja Anneli Leppänen. Hinta 112/90 €, ulkopaikkakuntalaiset 144/114 €. Retriitti peruuntuu epidemian vuoksi.

pe-su 25.-27.2. Valoa jos en näekään, sen tiedän loistavan - talven hiljainen retriitti

Laskeudumme hiljaisuuteen ja alkavaan paastonaikaan. Aikaa on oman itsen kuunteluun ja lepoon. Välillä kokoonnumme yhteisiin hiljentymishetkiin retriittitalon kappeliin tai virikepuheiden äärelle. Talven lempeässä hämärässä on kasvurauhaa ja tilaa ajatuksille. Hiljaista iloa siitä, että kuljetaan kohti valon vuodenaikaa. Ohjaajina Kari J. Kettula ja Päivi Vuorilehto. Hinta 112/90 €, ulkopaikkakuntalaiset 144/114 €. Ilmoittaudu Valoa jos en näekään retriittiin.

ke-su 16.-20.3. "Kätkeydyn suojaasi turvalliseen." Kaikille avoin retriitti  neljän yön yli

Retriitti on erityistä aikaa. Saamme muutamaksi päiväksi kätkeytyä muulta maailmalta. Saamme pysähtyä, rauhoittua, olla hoidettuina. Saamme levätä Hänessä, joka on turvamme niin retriitissä kuin kaikkina muinakin elämämme päivinä. Virsirunoilijan sanoin: "Sinusta, Jumala, turvakätköstäni, löydän elämäni." (Virsi 194) Retriittiä sanotaan myös matkaksi. Kuljemme hiljaisuudessa, mutta emme yksin. Yhteiset hetket kappelissa ja yhteiset ruokailut tekevät retriitistä myös hyvin yhteisöllisen kokemuksen. Olet tervetullut tälle matkalle. 

Ohjaajana Pirjo Lehtonen, avustajana Mereta Kotala, musiikissa Jani & Kasper. Hinta 194/158 €, ulkopaikkakuntalaiset 250/200 €. Ilmoittaudu Kätkeydyn suojaasi turvalliseen-retriittiin

pe-su 25.-27.3. "Tapahtukoon Sinun tahtosi... "

Retriitti nuorille ja nuorille aikuisille Sinapin leirikeskuksessa. Ohjelmassa on yhteisten hartaushetkien lisäksi ohjattua rentoutumista. Ohjaajina Hannele Lund ja Martti Haltia. Hinta 40 € Ilmoittaudu nuorten ja nuorten aikuisten retriittiin.

pe-su 1.-3.4. Yksin ja yhdessä - lepoa ja virkistystä hiljaisuudessa

Yksin ja yhdessä -retriitissä on sekä yhteisöllisyyttä että aikaa itselle ja omien ajatusten selvittelylle sekä tarvittaessa keskustelulle ohjaajan kanssa. Hiljaisuuden retriitti ei ole sama asia kuin yksinolo mökillä, sillä retriitissä olemme yhteisellä matkalla niin toisten osallistujien kuin Jumalan kanssa.  Maanläheinen viikonloppu sopii myös ensimmäistä kertaa hiljaisuuden retriittiin osallistuvalle.  Kokeneet ohjaajat luovat levollisen ilmapiirin. Luvassa on lepoa ja uudistumista hiljaisuudessa, kevääseen heräävän saaristoluonnon sylissä. Hyvinvointia lisäävät yhteiset ruokailut, maukas kasvis-kalaruoka, takkatulen lämpö, kynttilöiden valo ja puusaunan lempeä löyly. Ohjaajina Aira Kuvaja ja Birgitta Mäkinen. Hinta 112/90 €, ulkopaikkakuntalaiset 144/114€. Ilmoittaudu Yksin yhdessä retriittiin.

pe-su 8.-10.4. Herra, anna apusi. Hiljaisen rukouslaulun retriitti

Retriitin laulut ovat pieniä gregoriaanisia sävelmiä ja psalmilaulua. Lauluihin meitä johdattelevat lempeät vokaaliäänet, hellät pienet rukoushuokaukset. Sinun ei tarvitse osata laulaa, olet tervetullut mukaan huokaamaan omalla äänelläsi. Ohjaajina Hilkka-Liisa Vuori ja Eivor Pitkänen. Hinta 161/139 €, ulkopaikkakuntalaiset 191/163 €. Ilmoittaudu Hiljaisen rukouslaulun retriittiin.

to-su 14.-17.4. Aurinkomme ylösnousi - pääsiäisretriitti

Pääsiäisen retriitissä kuljemme hiljaisen viikon tummien tunteiden kautta pääsiäisen iloon. Luonto Kirkkojärven ympärillä herää kevään tuloon. Pääsiäinen retriitissä tarjoaa lepoa, heräämistä ja hämmästelyä kevään lisääntyvässä valossa. Retriitin ohjaavat Saaren retriittikodin isäntäpari Elina ja Seppo Laakso ja retriittipappi Päivi Vuorilehto. Hinta 150/121 €, ulkopaikkakuntalaiset 192/152 €. Ilmoittaudu pääsiäisretriittiin.

to-su 21.-24.4. "Valaista täällä jo voit sydämen." 

Retriitti AA:n jäsenille kolmen yön yli. Huhtikuun retriitissä voimme nauttia heräävästä luonnosta ja kevään lisääntyvästä valosta. Se muistuttaa meitä valosta, joka voi valaista sydämemme syvimmätkin sopukat vuodenajasta riippumatta. Virsirunoilija toteaa: "Se valo, joka kohtaa sydämemme, on salattu." (Virsi 386) Ottakaamme ilolla vastaan tuo valo ja vaeltakaamme siinä rohkeasti. Retriitissä saamme tehdä sen yhdessä ja samalla toistemme yksilöllistä matkaa kunnioittaen ja varjellen. Olet tervetullut tälle matkalle. 

Ohjaajana Pirjo Lehtonen. Avustajana Mereta Kotala. Musiikissa Jani & Kasper. Hinta 150/121 €, ulkopaikkakuntalaiset 192/152 €. Nimettömyys taataan: Ilmoittautuminen Pirjolle p. 044 9741610. 

to-su 2.-5.6. Kuvien hiljainen puhe. Retriitti - Marian, Herran äidin kanssa kuunnellen Sinapissa

Avaudu kesään, Kuulostele elämäsi iloja ja suruja maalaten ja luonnossa virittyen. Maalaamiseen ei tarvita mitään taiteellisia taitoja. Käytämme helppoja vesiliukoisia peitevärejä ja väriliituja. Kaikki värit ja välineet löytyvät paikan päältä. "Maria, ota minut mukaan vuoritielle. Opeta keveät askeleet." Ohjaajina taideterapeuttiset ryhmänohjaajat Hannele Järvenpää ja pastori Päivi Vuorilehto. Hinta 160/131 €, ulkopaikkakuntalaiset 202/162 € sisältäen maalaustarvikkeet. Ilmoittaudu Kuvien hiljainen puhe retriittiin.

pe-ma 8.-11.7. Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti Sinapissa

Ohjelma rakentuu henkilökohtaisista rukoushetkistä Raamatun tekstien äärellä. Osallistujalle on varattu päivittäin keskusteluaikoja ohjaajan kanssa ja joka päivä on myös messu. Ohjaajina Peppi Sievers, Jaana Räntilä, Pirkko Harju-Hiltunen ja Pekka Yrjänä Hiltunen. Hinta 194/158 €, ulkopaikkakuntalaiset 250/200 €. Ilmoittaudu Henkilökohtaisesti ohjattuun retriittiin. 

to-su 21.-24.7. Kuuletko heinän heiluvan? -kesäretriitti Sinapissa

Hellitä hetkeksi ja aisti kesän hiljaisuutta ja kauneutta. Yhteisesti kokoonnumme mm.ohjattuihin rukoushetkiin, meditaatioihin ja lempeään, helppoon joogaan. Ohjaajina Outi Haijanen ja Päivi Vuorilehto. Hinta 150/121 €, ulkopaikkakuntalaiset 192/152 €. Ilmoittautuminen kesäretriittiin.

 

Arkiretriitit

Arkiretriitti

Miten voin löytää hiljentymisen ja mietiskelyn osaksi arkeani? Kuka auttaisi minua kuuntelemaan omaa sisintäni ja Jumalan ääntä? Mihin se minua kutsuu? 

Arkiretriitti on tapa viettää hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Siihen sisältyy jokapäiväinen puolen tunnin rukousmietiskely Raamatun tekstien äärellä itse valitsemassasi paikassa ja viikoittainen tapaaminen henkilökohtaisen ohjaajan kanssa. Oma kokemus Raamatun tekstin äärellä on arvokas. Ohjaajatapaamisessa voit sanoittaa siitä sen verran kuin haluat. Kuusiviikkoisen jakson alussa ja lopussa osallistumme yhdessä seurakunnan messuun. Osallistuminen on maksutonta.

Seuraavaa arkiretriittiä voit tiedustella Päivi Vuorilehdolta, paivi.vuorilehto@evl.fi, p. 040 3417 344

 

Armahtavan katseen arkiretriittiryhmä

Miten voin löytää lempeän katseen osaksi arkeani? Voisinko oppia näkemään itseni rakastettuna ja rakastamaan muita tutkimalla vanhoja valokuviani ja raamatunkertomuksia rinnakkain? Voisinko poimia talteen sitä hyvää, mitä hetkittäin näen, uusia kuvia ottamalla?

Arkiretriitti on tapa viettää hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Siihen sisältyy säännöllinen rukousmietiskely Raamatun tekstien äärellä ja vertaisryhmän kuukausittainen tapaaminen. Ryhmätapaamisessa kukin jakaa omaa tarinaansa sisäisestä matkastaan sen verran kuin haluaa ja toiset kuuntelevat hiljaa hyväksyen.

Katson itseäni lempeästi - johdattelua

Minä olen ihme - omat erilaiset puoleni

Katson sinua lempeästi – parivalokuvauksen opettelua

Rakkaat lähimmäiseni – keiden katse iloitsee minusta, keistä iloitsen

Rakastettavien kummajaisten juhla ja messu

Seuraavaa arkiretriittiryhmää voi tiedustella voimauttavan valokuvan menetelmäohjaaja Merja Auerilta p. 0442053207, merja.auer@gmail.comLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Meditaatiot

Aurelian meditaatiot ovat tauolla epidemiarajoitusten vuoksi ainakin tammikuun loppuun 2022 asti.

Hiljaisuuden meditaatio tiistaisin klo 1819 Aureliassa, Aurakatu 18, Turku. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Turku Mindfulnessin kanssa. Sisään pääsee n. klo 17.45.

Mahdollisuus syventää hiljaista rukousta ja tietoista läsnäoloa. Björn Öhman, Seija Honkanen, Jorma Luutonen, Päivi Vuorilehto, ym.

Huomioimme epidemian aikana turvallisuusohjeet: pidämme  2 m turvavälit ja noudatamme käsihygieniaa. Toivomme kasvomaskin käyttöä. Meditaatiojakkaroita, tyynyjä ja istuinpatjoja on talon puolesta. Meditaatio ei vaadi aikaisempaa kokemusta eikä edellytä erityisiä taitoja. Hiljaisuutta lähestytään ohjaajan turvallisessa opastuksessa kokien ja aistien. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Illan päättävään teehetkeen voit jäädä kertomaan tunnoistasi tai vain juomaan teetä.

Tuomiokirkon meditaatiot ovat tauolla epidemian vuoksi ainakin tammikuun loppuun 2022.

Tuomiokirkon meditaatiot maanantaisin ja perjantaisin klo 18 (3.9.-22.11.2021). Pysähdymme kuuntelemaan ja olemaan läsnä. Olet tervetullut hiljaiseen rukoukseen ja levähtämään Jumalan edessä. Käytettävissä on meditaatiojakkaroita ja patjoja ja voit istua myös tuolilla. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Mitä on meditaatio ja mitä apua siitä voi olla? Mitä on kristillinen meditaatio? Lue lisää meditaation perinteistä.

Kirja sylissä.
Ikoni pöydällä, vieressä kynttilä.