Retriitit 2024

Tavallisin hinta on Turun ja Kaarinan asukkailta 124/100 €, ulkopaikkakuntalaisilta 163/130 €. Tämä on voimassa ellei retriitin kohdalla mainita toisin. Alhaisempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä. Hinta sisältää majoituksen omin lakanoin, ateriat ja ohjelman. Majoitus on omissa huoneissa. Liinavaatteet voi myös vuokrata 10 €:n hintaan. Ruoka on maukasta kasvis- ja kalaruokaa.

Retriittejä ja tapahtumia kesästä jouluun 2024

12.-14.7. Keskikesän luontoretriitti ”Hengitämme sinussa”

Hiljaisuus on hengityksen hidasta virtaa ja luomakunnan kuiskauksia. Täällä meillä on upeat puitteet lepoon ja rukoukseen kesän keskellä. Pihapiiri, meri ja ympäröivät metsät tarjoavat parastaan. Varaa matkaasi mukavat ja tutut jalkineet sekä sään mukaista vaatetusta. Yhteinen ohjelma on enimmäkseen ulkona, luonnon keskellä. Ohjelmaan liittyviin kysymyksiin vastaa Soile, joko puhelimitse: 050 523 0609 tai sähköpostitse: soile.kero@solento.fi

Ohjaajat: Soile Kero ja Tuulikki Vuorela.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Keskikesän luontoretriittiin "Hengitämme Sinussa"

17.-21.7. Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on ignatiaanisen retriitin lyhyempi versio. Päiväohjelman runko syntyy neljästä henkilökohtaisesta rukoustunnista. Lisäksi on oman ohjaajan tapaaminen, aika yhteiselle messulle ja hiljainen päivän katselu, sekä toki myös yhteiset, kiireettömät ateriahetket.

Hinta on turkulaisille ja kaarinalaisille 214/174 €, muualta tuleville 284/227 €. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Seppo ja Elina Laakso, Kaarina Ruusuvirta, Anssi Nurmi, Päivi Vuorilehto.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Henkilökohtaisesti ohjattuun retriittiin

30.7.2024 Fillaripyhiinvaellus

Taitamme matkaa hiljaisuudessa leppoisaan tahtiin. Rukoilemme, meditoimme ja joogaamme historiallisissa ja luonnonkauniissa paikoissa. Reitti Halistenkoski – Koroistenniemi – Maarian kirkko – Vääntelänkoski – Pulkkion kappeli – Vanhalinna – Ravattulan Ristimäki – Halistenkoski. Iso osa matkasta on soratietä.  Reitin kokonaispituus on 26 km. Lähtö Halistenkosken parkkipaikalta klo 10.00, paluu n. klo 16.

Hinta 40 €, sisältää lounaan, välipalan ja ohjelman. Ilm. viim. 21.7.

Ohjaajat: Anni Pesonen ja Paula Kangasniemi.

Ilmoittaudu Fillaripyhiinvaellukseen

5.-11.8. Hengähdyspuisto

Tuomiokirkon puistossa, terassialueen sisällä on tämän viikon ajan tarjolla hengen virkistystä päivittäin, klo 16-16.45. Hiljaisuuden joogaa, aistimeditaatiota, meditatiivisia rukoushetkiä, sydänrukousta. Sunnuntaina puistoehtoollinen. Ilmainen, ei ennakkoilmoittautumista.

Paikka: Tuomiokirkon terassi.

7.-8.9.2024 Maalausviikonloppu

Olemme koolla la ja su klo 11-16. Teemme matkaa omaan hengellisyyteemme pienryhmässä, maalaten, kirjoittaen, yhdessä jakaen ja hiljentyen. Luovia harjoituksia tehdään uteliaalla otteella, iloa hakien. Viikonlopun hintaan kuuluvat materiaalit ja välipala (teetä, kahvia, kasvispiirakkaa, hedelmiä ja jotakin makeaa). Omia eväitä saa tuoda.

Ohjaajat: Tamara Partanen ja Heli Lindroos.

Paikka: Hepokullan seurakuntatalo.

Hinta 35 €. Ilm. viim. 23.8.

Ilmoittaudu Maalausviikonloppuun

5.-8.9.2024 Vertaisuuden vahvuus. Retriitti AA:n jäsenille ja heidän läheisilleen.

Hiljaisuuden retriitti, jossa on mahdollisuus osallistua päivittäisiin palavereihin. Kappelin yhteisissä hetkissä ollaan Raamatun sanan, toipumisohjelman tekstien ja virsikirjan aarteiden äärellä. Pysähdy hetki ja nauti kauniista luonnosta ja hiljaisuudesta. 

Hinta on turkulaisilta ja kaarinalaisilta 206/166 €, muualta tuleville 277/215€. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille. Ilmoittautuminen ja tiedustelut: jani.salonen@protonmail.com , puhelintiedustelut lauantaisin klo 12-16, puh. 040 369 1726.

Ohjaajat: Jani Salonen ja Erja Mäenpää, avustaja Kari Mäenpää.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

13.-15.9. Aavan meren tuolla puolen. Iskelmien ja runojen sateenkaareva retriitti.

Tämän retriitin rukoushetkissä ihmisen kaipuuta, epäilyä, kiitollisuutta ja merkityksen etsimistä sanoittavat Raamattu, iskelmät, laulut ja runot. Kutsumme mukaan erityisesti sateenkaariväkeä, mutta kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita. Noudatamme retriitissä turvallisemman tilan periaatteita.

”Kuin lintu on luotu lentämään, on ihminen luotu onneen. Kun ei pelkää itseään ei pelkää myöskään elää elämää. Maailma on salaisuuksia täynnä, joka hetkessä asuu ikuisuus. Joka kadulla asuu ihminen, sisällään sanoja tuntemattomia.” (Jäähyväiset aseille, sanat Jyri Siukonen)

Ohjaajat: Jaana Rantala ja Päivimaaria Ollila, avustaja Jesse Hintikka.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä. 

Ilmoittaudu Aavan meren tuolla puolen -retriittiin

27.-29.9. Luovan kirjoittamisen retriitti

Kirjoitusharjoituksia inspiroivan ja kannustavan kirjailijan ohjauksessa. Halutessaan voi myös työstää omaan tahtiinsa jo työn alla olevaa tekstiä. Retriittielämään kuuluvat meditatiiviset rukoushetket, hiljaisuus ja luonto auttavat syventymään luovaan työhön. Retriitissä on myös omaa vapaata aikaa, jolloin voi ulkoilla, saunoa, katsella maisemia tai olla vain tekemättä mitään. Yhteiseen ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista. 

Hinta Turun ja Kaarinan alueella asuville 134/110 €, muille 277/215 €. Alennettu hinta on tarkoitettu opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Kirjailija, kulttuurin tuottaja Sanna Vaara ja Anni Pesonen. Avustaja Hanna Kivisaari-Comas.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu Luovan kirjoittamisen retriittiin  

27.-29.9. "Hengitämme Sinussa". Luonnon ja liikkeen retriitti.

Hengittävää lepoa ja hiljaista liikettä Sinapin leirikeskuksen upeissa maisemissa. Retriittiohjelmassa on mm. pihapiirin pyhiinvaellusta ja Hiljaisuuden joogaa®. Hiljaisuus on hengityksen hidasta virtaa ja luomakunnan kuiskauksia. Varaa matkaasi mukavat ja tutut jalkineet sekä sään mukaista vaatetusta.

Ohjelmaan liittyviin kysymyksiin vastaa Soile, joko puhelimitse: 050 523 0609 tai sähköpostitse: soile.kero@solento.fi

Ohjaajat: Soile Kero ja Tuulikki Vuorela.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

lmoittaudu retriittiin "Hengitämme sinussa"

4.-6.10. Kirjoittamisen, piirtelyn ja katselun retriitti

Retriitissä kirjoitetaan itselle, piirretään keveitä liikahduksia, katsellaan ympäröivää luontoa. Työskennellään Tammilehdon tilojen ehdoilla, pienillä välineillä, sylissä pidettävän alustan ja vihkon kanssa. Retriitissä vuorottelevat rukoushetket, työskentely ja oma hiljainen aika. Lähestytään Jumalaa kysellen, mikä on tarpeen ja mikä on totta.

Ohjaajat: Heli Lindroos, retriitinohjaaja, diakoni sekä Eija Kalliala, retriitinohjaaja, pappi. Avustaja Aino-Maija Halme-Vaaja.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä. 

Ilmoittaudu Kirjoittamisen, piirtelyn ja katselun retriittiin

11.-13.10 Hyvinvointi- ja joogaretriitti 1

Mielen ja kehon kokonaisvaltaista rentoutumista: hiljentymistä, rukoushetkiä, meditaatiota, äänimaljarentoutusta ja Hiljaisuuden joogaa®.

Ohjaajat: Aira Kuvaja ja Paula Kangasniemi.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Hyvinvointi- ja joogaretriittiin 1

18.-20.10. Meditatiivisen valokuvauksen retriitti

Kristillinen hiljaisuuden retriitti, jossa katselemme itseämme, ympäristöämme ja elämäämme valokuvien kautta. Retriitti ei edellytä valokuvauksen erityisosaamista. Kännykän kamera riittää erinomaisesti. Lisätietoja Sepolta,  sepriih@gmail.com

Ohjaajat: Seppo Riihimäki ja Hannele Lund.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä. 

Ilmoittaudu Meditatiivisen valokuvauksen retriittiin

26.10. Tuomiokirkon hiljaisuuden päivä

Meditaatioharjoituksia, rukoushetkiä ja messu Tuomiokirkon ainutlaatuisessa ympäristössä. Välillä ohjelmoimatonta aikaa kävelyretkelle, päivätorkuille tai muulle omalle olemiselle. Päivän ajaksi sitoudutaan hiljaisuuteen. Lounas ja päiväkahvit. Kesto klo 10-19. Hinta 30 €.

Ohjaajat: Miika Ahola ja Anni Pesonen.

Paikka: Turun Tuomiokirkko.

Ilmoittaudu Tuomiokirkon hiljaisuuden päivään

25.-27.10 "Var rädd om din innersta längtan." Tyst retreat i Tammilehto, Rimito.

Åbo svenska församling ordnar en tyst retreat öppen för alla intresserade. En retreat möjliggör stillhet, vila och tystnad - tillsammans med andra.  Vi följer den klassiska kristna traditionen med tideböner, morgonmässa, meditationer och vägledningar. Dessutom är det möjligt att delta i en kristen form av yoga: Stillhetens yoga med Maria Olin. Retreatens kännetecken är kravlöshet och frivillighet och man deltar i de programpunkter man vill.

För dem som är från Åbo eller S:t Karins: 124 euro/100 euro (lägre pris för studerande, pensionärer och arbetssökande). För deltagare från annat håll: 163 euro /130 euro. Här ingår alla måltider och logi i enkelrum. För lärare och småbarnspedagoger finns det reducerat pris. Vänligen kontakta Maria för information.

Retreatledare: Maria Björkgren-Vikström, präst och utbildad retreatledare, och Eija Grahn, präst och diakon.

Anmälan öppnar den 7.9.

1.-3.11. Lepoa ja laulua. Virsien ja Taizé-laulujen retriitti.

Tule laulamaan yhdessä ja tutustumaan virsien ja Taizé-laulujen sanomaan. Jokaisen laulutaito on hyvä ja riittävä tähän retriittiin.

Ohjaajat: Varpu Ruohonen ja Anneli Leppänen. Avustaja Pekka Saurio.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu Lepoa ja laulua -retriittiin

8.-10.11. Uniretriitti

Tässä retriitissä on mahdollisuus tutkia näkemäänsä unta yhdessä ryhmän kanssa. Unityöskentely edellyttää sitoutumista luottamuksellisuuteen ja turvallisen tilan luomiseen. Oman unen tuominen ryhmään on vapaaehtoista. Unityöskentelyssä käytetään Markku Siivolan menetelmää, jota voit turvallisesti hyödyntää myöhemminkin omien uniesi avaamisessa. Muuten noudatamme retriitin tuttua rytmiä: on rukoushetkiä, yhteistä ruokailua, hiljainen sauna ja ehtoollisen vietto. Sitoudumme yhdessä hiljaisuuteen keskinäisen seurustelun osalta. Hinta on 180/140 € Turun ja Kaarinan asukkaille, 210/180 € muualla asuville. Alempi hinta on tarkoitettu työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Outi Niemi ja Anni Pesonen

Paikka: Sinappi, Kakskerta 

lmoittaudu Uniretriittiin

16.11. Taidekappelin hiljaisuuden päivä

Päivä kehollista ja sanatonta rauhoittumista ja rukousta. Kesto klo 10-17. Aamupala, lounas ja kahvit.  Hinta 20 €, maksetaan paikan päällä.

Ohjaajat: Aira Kuvaja, Paula Kangasniemi ja Anni Pesonen.

Paikka: Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli 

Ilmoittaudu Taidekappelin hiljaisuuden päivään

15.-17.11. Ekumeeninen ikonimaalausretriitti

Ikonin maalaaminen on hiljaista rukousta. Hiljaisuus on välttämätön osa maalausprosessia, koska se luo tilaa maalarin ja maalattavan väliselle dialogille. Retriitissä rukoillaan ekumenian hengessä sekä ortodoksisen että evankelisluterilaisen perinteen mukaan. Laulamme Taizé-yhteisön lauluja. Retriitti on tarkoitettu ikonimaalauksen perusteet hallitseville. Opettajana toimii ikonikonservaattori ja -maalari Antti Narmala. Rukoushetkistä ja käytännön asioista vastaa pastori, retriitinohjaaja Martti Haltia 0403417727, martti.haltia@evl.fi

Hinta 134/110 Turun ja Kaarinan asukkaille, muille 173/140 €. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Martti Haltia ja Antti Narmala. 

Paikka: Tammilehto, Rymättylä. 

Ilmoittaudu Ikonimaalausretriittiin

22.-24.11. Maalausretriitti. Kuvia Tietämättömyyden pilven alla.

Tietämättömyyden pilvi on 1300-luvulla eläneen tuntemattoman mystikon kirjoittama teos, jossa hän kannustaa kaipauksesta kumpuavaan hiljaiseen rukoukseen. Emme voi tavoittaa Jumalaa järkemme avulla, sillä hän kietoutuu pilveen ja pimeyteen. Tietämättömyyden pilven lyhyet tekstikatkelmat ja Raamatun kertomukset pilvestä Jumalan läsnäolon symbolisena kuvana kulkevat mukana rukoushetkissämme, joissa on paljon hiljaisuutta. Tässä retriitissä voit myös maalata. Voit maalatessa antautua osaamattomuuden pilveen - se voi olla leikkiä Pyhän läsnäolossa. Kaikki maalaustarvikkeet ovat valmiina retriitissä sinua varten. Ohjaajina taideterapeuttiset ryhmänohjaajat Hannele Järvenpää ja pappi Päivi Vuorilehto. Hinta sisältää maalaustarvikkeet, täysihoidon ja majoituksen yhden hengen huoneissa.

Hinta 134/110 € Turun ja Kaarinan asukkaille, muille 173/140€. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Päivi Vuorilehto ja Hannele Järvenpää.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Maalausretriittiin

29.11.-1.12. Hyvinvointi- ja joogaretriitti 2

Mielen ja kehon kokonaisvaltaista rentoutumista: hiljentymistä, rukoushetkiä, meditaatiota, äänimaljarentoutusta ja Hiljaisuuden joogaa®.

Ohjaajat: Aira Kuvaja ja Paula Kangasniemi.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Hyvinvointi- ja joogaretriittiin 2

6.-8.12. Kudon sydämeeni hiljaisuuden. Neuleretriitti.

Etsimme reittiä hiljaisuuteen käsitöiden avulla. Voit tuoda oman käsityösi ja silmukoiden tahtiin rauhoittaa hengitystäsi, ajatuksiasi ja sydäntäsi. Käsityö ei ole pakollinen. Olemme hiljaa erikseen ja yhdessä adventin ajan raamatunkohtien johdattelemina.

Ohjaajat: Elina Ahola ja Kaisa Lahdenkauppi.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu Neuleretriittiin

13.-15.12. Kirkosta metsään. Sydänrukousretriitti.

Sydänrukous on meditatiivista, sanatonta rukousta. Se perustuu kristinuskon vanhaan mystiikkaan, kontemplatiivisen rukouksen perinteeseen. Retriittiin voi tulla sekä opettelemaan sydänrukousta että siihen jo rakastuneena. Sydänrukouksesta on mahdollista keskustella ryhmässä. Muuksi ajaksi sitoudumme hiljaisuuteen. 

Ohjaajat: Anni Pesonen ja Ari Kokkonen (Podcastin ”Kirkosta metsään – Mystiikkaa etsimässä” tekijät)

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu Sydänrukousretriittiin

20.-22.12. Seimen äärelle. Jouluretriitti.

Kuljemme seimen äärelle Raamatun tekstejä seuraten. Hiljaisuus vie meidät jouluhälinästä kohti mielen rauhoittumista ja rauhaa. Hiljentymisen tukena on luostariperinteestä juontuvia rukoushetkiä, meditaatio, virikepuheita ja ehtoollisen vietto. Halutessasi voit keskustella ohjaajan kanssa. Muuten ulkoilemme ja saunomme hiljaisuudessa. Aterioimme kaunista musiikkia kuunnellen.

Ohjaajat: Anneli Leppänen ja Liisa Purho. Avustaja Aivi Reiniaho.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu Jouluretriittiin

 

Arkiretriitit ja muut hengellisen ohjauksen ryhmät

Ohjattuun ryhmään osallistuminen on hyvä tapa pohdiskella hengellisen elämän kysymyksiä toisten ryhmäläisten ja kokeneiden ohjaajien kanssa. Ryhmät  edellyttävät ilmoittautumista ja ryhmään sitoutumista. Työskentelytavat ovat ryhmäkohtaisia. 

Arkiretriittiryhmä Katariinan Pappilassa keskiviikkoisin 9.10.-6.11. klo 17.30-18.45. Arkiretriittiryhmässä mietitään Jumalan vaikutusta omaan elämään Raamatun tekstien valossa. Ryhmän ajaksi sitoudutaan päivittäiseen rukoukseen ja mietiskelyyn. Ryhmään mahtuu 8 henkilöä. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä elina.kerokoski@evl.fi

Sydänrukouskurssi järjestetään nettikurssina teamsissä. Tarkemmat tiedot myöhemmin.

 

Henkilökohtainen hengellinen ohjaus

Henkilökohtainen ohjaus on oman hengellisen polun ja oman jumalasuhteen kysymysten pohtimista yhdessä kokeneen kristityn kanssa. Keskustelua käydään kunnioituksen ja matkakumppanuuden hengessä. Hengellistä ohjaajaa tavataan yhdessä sovittu määrä tapaamiskertoja, yleensä 4-6 tapaamisen jakso.

Tiedustelut: Anni Pesonen, anni.pesonen@evl.fi, 0403417344.

 

Meditaatioillat Tuomiokirkossa ja Aureliassa

Hiljaisuuden meditaatio (Tystnadens meditation) tiistaisin klo 1819 Aureliassa, Aurakatu 18, Turku. Sisään pääsee n. klo 17.45. Kesällä olemme tauolla. Syksyn ensimmäinen meditaatio on 20.8.2024.

Meditaatio kehittää tietoista läsnäoloa ja mielen hiljaisuutta. Aurelian meditaatio ei vaadi aikaisempaa kokemusta. Sitoudumme erilaisten vakaumusten kunnioittamiseen. Meditaatiojakkaroita, tyynyjä ja istuinpatjoja on talon puolesta. Illan päättää yhteinen teehetki. Ei ennakkoilmoittautumista. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Turku Mindfulnessin kanssa. Ohjaajina mm. Seija Honkanen, Jorma Luutonen, Anni Pesonen, Miia Lehtonen, Maria Olin.

Tuomiokirkon meditaatio pidetään perjantaisin klo 18 syyskuun alusta marraskuun loppuun. Se kestää puoli tuntia. Tämä on rukoushetki, jonka sisällä on pitkä meditaatiohiljaisuus. Pysähdymme rukoilemaan sanattomasti. Voit istua meditaatiojakkaran päällä matolla tai tuolilla. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Kokoonnumme alttarin edessä pääkuorissa tai joskus Tarkk'ampujan kappelissa. Vahtimestareilta voi varmistaa paikan.

Mitä on meditaatio ja mitä apua siitä voi olla? Mitä on kristillinen meditaatio? Lue lisää meditaation perinteistä

Äänimaljoja.
Retriitin ohjaaja silmät suljettuina ja kädet yhteen liittäneenä retriitin osallistujien edessä.