Kalenteri: retriitit ja meditaatiot

Noudatamme retriiteissä voimassa olevia terveysturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Retriittiin tulee osallistua vain terveenä. Sairaustapauksissa osallistumismaksun saa takaisin.

Retriitit 2024

Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 124/100 €, ulkopaikkakuntalaiset 163/130 €, jos ei toisin mainittu. Alhaisempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä. Hinta sisältää majoituksen omin lakanoin, ateriat ja ohjelman. Majoitus on omissa huoneissa. Liinavaatteet voi myös vuokrata 10 €:n hintaan. Ruoka on maukasta kasvis- ja kalaruokaa.

 

Retriittejä keväällä ja kesällä 2024

 

11.-14.4. Hiljaisuuden retriitti "Kaikki vaiheet päiviemme"

AA:n jäsenille suunnattu retriitti 12 askeleen hengessä. Noudatamme perinteistä retriittiohjelmaa, minkä lisäksi on mahdollisuus osallistua päivittäisiin palavereihin. Kappelin yhteisissä hetkissä ollaan Raamatun sanan, toipumisohjelman tekstien ja virsikirjan aarteiden äärellä. Katsomme luottaen Jumalaan, joka on varjellut ja varjelee meitä kaikissa vaiheissamme – ensimmäisestä askeleesta viimeiseen (Virsi 397). Hinta Turun ja Kaarinan asukkaille 206/166 €, muualta tuleville 277/215 €. Alempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä.Osallistujien nimettömyys taataan. Tiedustelut ja ilmoittautumiset ohjaajalle numeroon 044-974 1610 tai sähköpostitse, pirjo.lehtonen11@gmail.com

Ohjaajat: Pirjo Lehtonen ja Jani Kristian, avustajana Mereta Kotala.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

 

19.-21.4. Hyvinvointi- ja joogaretriitti

Mielen ja kehon kokonaisvaltaista rentoutumista: hiljentymistä, rukoushetkiä, meditaatiota, äänimaljarentoutusta ja Hiljaisuuden joogaa®.

Ohjaajat: retriitinohjaaja Aira Kuvaja ja Hiljaisuuden joogan® ohjaaja Paula Kangasniemi.

Paikka: Tammilehto, Rymättylä.

Ilmoittaudu huhtikuun Hyvinvointi- ja joogaretriittiin

 

18.5. Hiljaisuuden aamupäivä -- kuvataidepainotteinen pienoisretriitti

Taidetyöskentelyä, keittolounas, rukoushetki. Retriitin ja taidetyöskentelyn ohjaa Hannele Järvenpää. Hinta 10 €. Ilmoittautuminen 3.5. mennessä srk-sihteeri Tuula Lehtoselle (tuula.a.lehtonen@evl.fi tai 040-3417 350). Paikka Nummen kirkonmäki (Katariinan Pappila, Nummen srk-koti ja Pyhän Katariinan kirkko). Kesto klo 10-14.30.

 

 

30.5.-2.6. Maalausretriitti ”Hiljaisuuden kuvia”.

Maalaaminen voi olla tapa rukoilla, olla läsnä omalle itselleen Jumalan edessä. Tässä maalausretriitissä ei tarvitse osata maalata. Päiviä rytmittävät rukoushetket, leppoisa mutta antoisa maalaustyöskentely ja yhteiset ateriat. Omaa rauhallista aikaa jää runsaasti – luonnolle, päiväunille, sille mitä nyt tarvitset. Hinta turkulaisille ja kaarinalaisille 214/174 €, muualta tuleville 284/227 €. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille. Hinta sisältää maalaustarvikkeet.

Ohjaajat: Päivi Vuorilehto ja Anni Pesonen. Avustaja: Hanna Kivisaari-Comas.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Maalausretriittiin "Hiljaisuuden kuvia"

 

12.-14.7. Keskikesän luontoretriitti ”Hengitämme sinussa”.

Hiljaisuus on hengityksen hidasta virtaa ja luomakunnan kuiskauksia. Täällä meillä on upeat puitteet lepoon ja rukoukseen kesän keskellä. Pihapiiri, meri ja ympäröivät metsät tarjoavat parastaan. Varaa matkaasi mukavat ja tutut jalkineet sekä sään mukaista vaatetusta. Yhteinen ohjelma on enimmäkseen ulkona, luonnon keskellä. Ohjelmaan liittyviin kysymyksiin vastaa Soile, joko puhelimitse: 050 523 0609 tai sähköpostitse: soile.kero@solento.fi

Ohjaajat: Soile Kero ja Tuulikki Vuorela.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Keskikesän luontoretriittiin "Hengitämme Sinussa"

 

17.-21.7. Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti.

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on ignatiaanisen retriitin lyhyempi versio. Päiväohjelman runko syntyy neljästä henkilökohtaisesta rukoustunnista. Lisäksi on oman ohjaajan tapaaminen, aika yhteiselle messulle ja hiljainen päivän katselu, sekä toki myös yhteiset, kiireettömät ateriahetket.

Hinta on turkulaisille ja kaarinalaisille 214/174 €, muualta tuleville 284/227 €. Alempi hinta on työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Ohjaajat: Seppo ja Elina Laakso, Kaarina Ruusuvirta, Anssi Nurmi, Päivi Vuorilehto.

Paikka: Sinappi, Kakskerta.

Ilmoittaudu Henkilökohtaisesti ohjattuun retriittiin

 

Arkiretriitit ja muut hengellisen ohjauksen ryhmät

Ohjattuun ryhmään osallistuminen on hyvä tapa pohdiskella hengellisen elämän kysymyksiä toisten ryhmäläisten ja kokeneiden ohjaajien kanssa. Ryhmät kokoontuvat yleensä 5-6 kertaa. Ne edellyttävät ilmoittautumista ja ryhmään sitoutumista. Työskentelytavat ovat ryhmäkohtaisia. Tiedustelut Anni Pesonen, anni.pesonen@evl.fi tai p. 040 3417 344 

 

Armahtavan katseen arkiretriittiryhmä 13.1.,10.2., 9.3., 20.4., 18.5.

Miten voin löytää lempeän katseen osaksi arkeani? Oppisinko näkemään itseni rakastettuna ja rakastamaan muita tutkimalla vanhoja valokuviani ja raamatunkertomuksia rinnakkain? Voisinko poimia talteen sitä hyvää, mitä hetkittäin näen, ottamalla uusia kuvia?

Arkiretriitti on tapa viettää hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Siihen sisältyy säännöllinen rukousmietiskely Raamatun tekstien äärellä ja vertaisryhmän kuukausittainen tapaaminen. Ryhmätapaamisessa kukin kertoo sisäisestä matkastaan ja valokuvistaan sen verran kuin haluaa. Toiset kuuntelevat hiljaa hyväksyen.

Osallistumismaksu 50 €.

Kokoonnumme lauantai-iltapäivisin klo 14-17 Tuomiokirkon sakastin ullakolla. Portaat ovat jyrkät ja korkeat.

Tiedustelut voimauttavan valokuvan menetelmäohjaaja, rovasti Merja Auerilta p. 0442053207, merja.auer@gmail.com.

Ilmoittaudu Armahtavan katseen arkiretriittiryhmään

 

Sydänrukouskurssi 6.5., 14.5., 21.5., 28.5.

Sydänrukous on sanatonta rukousta. Se on yksinkertainen ja tehokas tapa opetella mielen hiljaisuutta ja syvää yhteyttä Jumalaan. Sydänrukous nousee vanhasta kristillisen kontemplaation perinteestä.

Osallistuminen edellyttää sitoutumista kaikkiin tapaamisiin ja päivittäiseen sydänrukoukseen. Huomaathan, että ensimmäinen kokoontuminen on maanantaina ja muut tiistaisin. Kokoonnumme klo 18-19.15 osoitteessa Eerikinkatu 3. Kurssille voidaan ottaa 15 osallistujaa. Ilmoittautuminen 29.4. mennessä.

Ohjaajana on Anni Pesonen, hengellisen ohjauksen pastori. Ryhmä on ilmainen. Tiedustelut ja  ilmoittautuminen: anni.pesonen@evl.fi tai Anni Pesonen, 0403417344.

 

Henkilökohtainen hengellinen ohjaus

Henkilökohtainen hengellinen ohjaus mahdollistaa oman hengellisen polun ja oman elämän pohtimisen yhdessä kokeneen kristityn "matkakumppanin" kanssa. Henkilökohtaista ohjausta järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Hengellistä ohjaajaa tavataan yhdessä sovittu määrä tapaamiskertoja, yleensä 4-6 tapaamista.

Tiedustelut: Anni Pesonen, anni.pesonen@evl.fi, 0403417344.

Meditaatioillat Tuomiokirkossa ja Aureliassa

Hiljaisuuden meditaatio (Tystnadens meditation) tiistaisin klo 1819 Aureliassa, Aurakatu 18, Turku. Sisään pääsee n. klo 17.45. Syksyn viimeinen meditaatio on 19.12. ja kevään ensimmäinen 9.1.2024.

Meditaatio kehittää tietoista läsnäoloa ja syventää mielen hiljaisuutta. Meditaatio ei vaadi aikaisempaa kokemusta eikä edellytä sitoutumista mihinkään uskonnolliseen perinteeseen. 

Meditaatiojakkaroita, tyynyjä ja istuinpatjoja on talon puolesta. Tilaisuudet ovat maksuttomia eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Illan päättää yhteinen teehetki. 

Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Turku Mindfulnessin kanssa. Ohjaajina mm. Seija Honkanen, Jorma Luutonen, Anni Pesonen, Miia Lehtonen, Björn Öhman.

Tuomiokirkon meditaatio on perjantaisin klo 18 ja kestää puoli tuntia. Tämä on rukoushetki, jonka sisällä on pitkä meditaatiohiljaisuus. Pysähdymme kuuntelemaan ja olemaan läsnä. Voit istua meditaatiojakkaran päällä matolla tai tuolilla. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Kokoonnumme alttarin edessä pääkuorissa tai joskus Tarkk'ampujan kappelissa. Vahtimestareilta voi varmistaa paikan.

Adventista loppiaiseen meditaatioillat ovat tauolla. Kevätkauden meditaatiot alkavat 12.1.2024.

Mitä on meditaatio ja mitä apua siitä voi olla? Mitä on kristillinen meditaatio? Lue lisää meditaation perinteistä.

Kirja sylissä.
Ikoni pöydällä, vieressä kynttilä.