Retriitit tarjoavat hiljaisuutta ja lepoa arkeen

Arjen kiireen keskellä voit retriittien lisäksi hiljentyä myös meditaatioilloissa, arkiretriiteissä ja hiljaisuuden päivissä.

Retriitissä kiire, melu ja arjen vaatimukset katkaistaan tietoisella vetäytymisellä hiljaisuuteen ja lepoon. Osallistujat sitoutuvat keskinäiseen vaikenemiseen, mutta retriitin ohjaajan kanssa on mahdollista pohtia hiljaisuudessa esiin nousseita oman elämän kysymyksiä.

Hiljentymisen tukena on luostariperinteestä juontuvia rukoushetkiä ja meditaatioita, virikepuheita ja ehtoollisen vietto. Retriitin hiljaisuus on tilan tekemistä sille, että jotain olennaista voisi nousta esiin. Ohjelma on väljä ja jättää tilaa ulkoilulle, nukkumiselle, lukemiselle ja kiireettömille aterioille valmiista ruokapöydästä.

Jokaiselle on varattu oma huone. Retriitissä et silti ole yksin vaan voit myös kokea yhteyttä. Olet osa ryhmää, joka nauttii hiljaisuudesta yhdessä toisten kanssa.

Retriittien lisäksi löydät näiltä sivuilta tietoa myös meditaatioilloista, arkiretriiteistä ja hiljaisuuden päivistä.

Retriittihinnat ja ilmoittautumiset

Vuoden 2020 hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 102 € / 82 €, ulkopaikkakuntalaiset 130 € / 104 € jos ei toisin mainittu. Alempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä.

Hinta sisältää majoituksen omin lakanoin, ateriat ja ohjelman. Liinavaatteet voi myös vuokrata 10 € hintaan. Ruoka on kasvis- ja kalaruokaa. Ilmoittautuessa mainittava erikseen ruokarajoitukset ja -allergiat.

Ilmoittautuminen retriitin kohdalla olevan linkin kautta. Samalla maksetaan osallistumismaksu verkkopankissa.

Voit tiedustella retriiteistä sekä ilmoittautumislinkeistä; jos sinulla ei ole sähköpostia tai verkkopankkimahdollisuutta ilmoittautuminen myös:
Auli Hynönen-Rinne p. 040 341 7207 tai sähköposti auli.hynonen-rinne@evl.fi

Retriittipappi
Päivi Vuorilehto p. 040 341 7344 tai sähköposti paivi.vuorilehto@evl.fi

Retriittilahjakortti

Voit antaa retriitin myös lahjaksi sellaiselle, joka on halukas tulemaan retriittiin. Anna lahjaksi lepoa, hiljaisuutta, hengen ja ruumiin ravintoa luontoympäristössä!

Hiljaisuuden ystävät ry

Hiljaisuuden ystävät ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää ja tekee hiljaisuuden retriittejä tunnetuksi. Jos olet kiinnostunut Hiljaisuuden ystävien toiminnasta, voit liittyä Facebook-ryhmän jäseneksi.

Avaa Facebook ryhmä

Lue lisää retriiteistä

> > Hiljaisuuden ystävät

http://www.hiljainentila.fi/

 Jos kokoontumisrajoitukset jatkuvat ja joudumme perumaan retriitin, palautamme ilmoittautumisen yhteydessä maksetut osallistumismaksut.

Retriitit syyskaudella 2020 Tammilehdossa, Tammilehdontie 37; jos erikseen mainittu Sinapin leirikeskuksessa, Sinapintie 74. 

Vuoden 2020 hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 102 € / 82 €, ulkopaikkakuntalaiset 130 € / 104 € jos ei toisin mainittu. Alempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä

pe-su 25.-27.9. Katselen lempeästi itseäni ja elämääni.

Outi Haijanen, retriitinohjaaja, joogaohjaaja ja Leena Kinnari, lastenohjaaja, retriitinohjaajaksi opiskeleva. 
Kuuntelemme ja katselemme itseämme ja vointiamme myös tekemällä helppoja ja rentouttavia joogaharjoitteita. Joten valokuvien lisäksi ota mukaasi oma jumppamatto. Mukaan mahtuu kymmenen henkilöä. Ilmoittaudu Katselen lempeästi itseäni ja elämääni retriittiin tästä.

pe-su 2.-4.10. Lahjana lähimmäisyys.

Retriitti vapaaehtoisille auttajille. Outi Haijanen ja Eija Kalliala ohjaajat. Mukana myös Maisa Aho diakoniakeskuksesta. Etsimme hiljaisuutta, rauhaa ja lepoa syksyisessä luonnossa, rukoushetkissä ja joogameditaatioissa. Retriitti on suunnattu vapaaehtoisille auttajille. Tukea retriitin hintaan voit kysellä mahdolliselta vapaaehtoistyön organisaatioltasi. Tämä retriitti on peruutettu.

 

Tammilehdon punainen majoitusrakennus tammenlehvien taustalla

pe-su 16.-18.10. Ilon, rauhan ja levon syysretriitti. 

Haluaisitko levätä hoitavassa hiljaisuudessa ja aistia syksyn tunnelman, tuoksut ja pimenevät illat saaristossa? Ilon, rauhan ja levon syysretriitissä toivutaan arjen kiireistä ja haasteista sekä koetaan yhteistä matkakumppanuutta Jumalan läsnäolossa. Lämpimästi tervetuloa mukaan, retriitti sopii myös ensikertalaiselle!   
Ohjaajina Aira Kuvaja ja Birgitta Mäkinen. Ilmoittaudu Ilon, rauhan ja levon syysretriittiin tästä.

pe-su 23.-25.10. Hiljaa hyvä tulee.

Hiljaisuuden retriitti. Hiljaa hyvää tulee. Tässä retriitissä syvennymme hiljaisuuden olemukseen,  sen eri muotoihin ja siihen mitä Raamattu opettaa hiljaisuudesta. Missä tilanteissa ja miten hiljaisuus toteutui Raamatun henkilöiden elämässä? Ohjaajina Varpu Ruohonen ja Anneli Leppänen. Tämä retriitti on peruttu.

ma-ke 2.-4.11. Hiljaisuuden kuvia.

Maalausretriitti Sinapissa. Syksyn taittuessa talveksi käyvät värit luonnossa vähiin. Tässä retriitissä pääset silti käyttämään värejä maalaten ja piirtäen mitä vain mielessäsi liikkuu. Mitään taiteellisia taitoja ei tarvita. Rukoushetket, yhteiset kokoontumiset ja ateriat rytmittävät päivää. Aikaa jää runsaasti maalaamiseen, kirjoittelemiseen, luonnossa liikkumiseen tai vain lepäämiseen - mitä sitten koetkin juuri nyt eniten tarvitsevasi. Kaikki maalaustarvikkeet ovat valmiina sinua varten. Käytämme ainakin vesiliukoisia pullopeitevärejä ja öljypastelliliituja. Kun on aikaa kuunnella omaa sisintä, saattaa mieleen nousta myös ajatuksia, joista haluat puhella ohjaajan kanssa. Kahdenkeskisiä keskusteluaikoja on varattavissa ohjaajilta.
Ohjaajina Päivi Vuorilehto, Mervi Rainio ja Kaija Ikäheimo. Hinta 127 €/107 €; ulkopaikkakuntalaiset 156 €/129 € sis. tarvikkeet. Ilmoittaudu Hiljaisuuden kuvia maalausretriittiin tästä.

pe-su 6.-8.11. Hyvinvointia, joogaa, meditaatiota ja lepoa hiljaisuudessa. 

Ohjaajina Aira Kuvaja ja Päivi Hakala. Ilmoittaudu Hyvinvointia, joogaa retriittiin tästä.

ma-to 9.-12.11. Vetäydy hiljaisuuteen ja luovaan työhön.

Työskentelyretriitti Sinapissa.  Ohjaajina Tiina Hallikainen ja Päivi Vuorilehto. Hinta 135 €/109 €; ulkopaikkakuntalaiset 173 €/139 €. Ilmoittaudu Työskentelyretriittiin tästä.
Onko sinulla tekeillä jokin työ, joka vaatisi keskittymistä ja rauhaa ympärilleen? Työskentelyretriitissä pääset vetäytymään luonnonrauhaan, saat tilaa, aikaa ja hiljaisuutta eikä sinun tarvitse huolehtia mistään muista arjen velvollisuuksista tai askareista. Saat oman huoneen, jossa on työpöytä, sänky, oma wc ja suihku. Ilman televisiota, sosiaalisen elämän paineita tai arjen kotitöitä voit paneutua juuri siihen, mikä kaipaa keskittymistä. Pääset valmiiseen ruokapöytään, jossa tarjolla on herkullisia kasvis- ja kalaruokia. Iltaisin lämpiää sauna meren rannalla. Ympärillä levittäytyvässä saariston luonnossa ja meren äärellä saat myös levätä ja antaa luovuutesi elpyä. Halutessasi voit osallistua myös yhteisiin kristillisiin hiljentymis- ja mietiskelyhetkiin, joita vietetään kolme kertaa päivässä.

Työskentelyretriitti sopii hyvin esimerkiksi gradua, väitöskirjaa ja tutkimusta tekeville, työkseen kirjoittaville, lukeville ja ajatteleville sekä luovan työn tekijöille.Retriitissä sitoudumme yhteiseen hiljaisuuteen ja näin takaamme kaikille työskentely- ja ajattelurauhan. Ohjaajat tarjoavat erillisiä keskusteluaikoja hiljaisuuden tai työn herättämien kysymysten pohdiskeluun. Metsän keskellä ja meren rannalla sijaitseva Sinapin leirikeskus on inspiroiva ympäristö taidealojen ja luovan työn tekijöille ja opiskelijoille.

Sinapin päärakennus kesällä

pe-su 13.-15.11. Kaikki kääntyy hyväksi; keskiajan mystiikan helmiä.

Juliana Norwichlainen, Hildegard Bingeniläinen ja muut keskiajan mystikot murtavat marraskuun pimeyden tässä retriitissä. Tule kuulemaan lohdun, valon ja viisauden viestejä vuosisatojen takaa. Esimerkiksi Juliana Norwichilainen näki elinaikanaan mustan surman ja yhteiskunnallisten levottomuuksien aiheuttamat kärsimykset ja sairastui itse vakavasti. Kaikesta kokemastaan huolimatta Juliana ei menettänyt luottamustaan hyvyyden voimaan vaan vakuuttaa meille, että Kaikki kääntyy hyväksi, ja kaikki kääntyy hyväksi, ja kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi. Ohjaajina Päivimaaria Ollila ja Jaana Rantala. Ilmoittaudu Kaikki kääntyy hyväksi -retriittiin tästä.

pe-su 20.-22.11. Kudon sydämeeni hiljaisuuden. Neuleretriitti

Neuleretriitissä etsitään hiljaisuutta käsityön avulla. Neulonnan tai virkkuun tasainen rytmi voi toimia meditaation tai rukouksen apuna tyhjentäen mielen turhasta hälinästä. Retriitti sopii hyvin myös ensikertalaiselle. Ohjaajina Elina Ahola ja Mervi Rainio. Liedon srk:n alueelta myös Turun ja Kaarinan seurakuntien hinnalla. Ilmoittaudu Neuleretriittiin tästä.

pe-su 27.-29.11. Adventtiretriitti.

Tervetuloa retriittiin lepäämään ja rauhoittumaan Jumalan ja talon täysihoidossa. Kuulostelemme odotuksiamme elämältä ja tulevalta joulun ajalta, etsimme luottamusta ja rohkeutta avautua sille, mitä on tulossa ja Hänelle, joka on tulossa. Ohjaajina Pirkko Tavio ja Leena Flander. Naantalin srk:n alueelta myös Turun ja Kaarinan seurakuntien hinnalla. Ilmoittaudu Adventtiretriittiin tästä.

pe-su 4.-6.12. Kirkkautta pimeän keskellä. 


Tervetuloa Kirkkautta pimeän keskellä -retriittiin!
Toisena adventtina, retriitin levollisessa hiljaisuudessa, saa sydämeemme syttyä ilo tulevan joulun kirkkaudesta pimeän talven keskellä. Sytytämme yhdessä kynttilöitä alttarilla ja laulamme Taizé-laulun sanoin: "Yön synkkyys ei ole yötä Sinulle, yö loistaa kirkkauttasi, Herra."
Ohjaajana Kyllikki Krapinoja, avustajana Mari Heinonen. Ilmoittaudu Kirkkautta pimeän keskellä retriittiin tästä.

pe-su 18.-20.12. Joulurauha -retriitti miehille. 

Jouluun valmistava hiljaisuuden retriitti. Retriitti on miehille suunnattu, mikä tarkoittaa lähinnä matalampaa laulukorkeutta ja saunaseuraa. Tervetuloa! Ohjaajina Pekka Saurio ja Martti Haltia. Ilmoittaudu Joulurauha -retriittiin miehille tästä.

 

 


 

 

Kuusenoksa, jossa uutta vuosikasvua. Kuvituskuva.

Minulle sopivin retriitti?

Retriittejä järjestetään eri teemoilla ja eri pituisia. Jos viikonloppuretriitiin osallistuminen ei ole mahdollista, voi viettää hiljaisuuden päivää tai arkiretriittiä, jotka tarjoavat hengähdystauon niillekin, joiden on vaikea irrottautua retriittiin yön yli.

» Lue lisää

Retriitinohjaajat

Retriittejä ohjaavat niin seurakuntien työntekijät kuin koulutuksen saaneet retriitinohjaajat.

» Tutustu retriitinohjaajiin

Torkkupeittoon kääriytynyt retriittivieras takan ääressä.

 

Retriittikävijöiden kokemuksia

"Retriitti oli ratkaisevan tärkeä loppuunpalamisen keskeytys omalla kohdallani. Oli mahdollisuus pysähtyä tähän hetkeen ja olla vain, vailla mitään vaatimuksia"

» Lue lisää kokemuksista

Käsi puunrungolla.

 

Retriiteissä voi levätä luonnon helmassa

Tutustu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän järjestämien retriittien paikkoihin.

» Lue lisää

Hengellistä ohjausta

4.10.-15.11.2020 Arkiretriitti 

Miten voin löytää hiljentymisen ja mietiskelyn osaksi arkeani? Kuka auttaisi minua kuuntelemaan omaa sisintäni ja Jumalan ääntä? Mihin se minua kutsuu? Arkiretriitti on tapa viettää hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Siihen sisältyy jokapäiväinen puolen tunnin rukousmietiskely Raamatun tekstien äärellä itse valitsemassasi paikassa ja viikoittainen tapaaminen henkilökohtaisen ohjaajan kanssa. Oma kokemus Raamatun tekstin äärellä on arvokas. Ohjaajatapaamisessa voit sanoittaa siitä sen verran kuin haluat.

Kuusiviikkoisen jakson alussa ja lopussa osallistumme yhdessä seurakunnan messuun. Aloitus on Tuomiokirkossa su 4.10. klo 10 ja ryhmätapaaminen sen jälkeen n. klo 11.30 – 13 kokoussalissa, Eerikink. 3, 2. krs. Päätösmessu on Tuomiokirkossa su 15.11. ja yhteinen kokemusten jakaminen sen jälkeen kokoussalissa. 
Tiedustelut:  Auli Hynönen-Rinne p. 040 3417 207 tai auli.hynonen-rinne@evl.fi ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/Arkiretriittisyksy2020  
Osallistuminen on maksutonta.


la 17.10.2020 Hiljaisuuden päivä Turun Tuomiokirkossa.

Hiljaisuuden päivä on pieni retriitti, jossa emme keskustele keskenään kuin välttämättömät asiat. Tuomiokirkon etuosa on silloin varattu ryhmämme hiljentymistä varten ja toivomme, että ilmoittautuneet voivat osallistua koko päivän ajaksi. Vietämme ehtoollista aamulla ruotsiksi ja päivän päätteeksi suomeksi. Laulamme helliä hiljaisia rukouslauluja, vietämme rukoushetkiä ja aterioimme sakastin ullakolla.
Ei tarvitse osata laulaa, olet tervetullut mukaan huokaamaan omalla äänelläsi. Välillä voit käydä ulkoilemassa vaikkapa Aurajoen rannassa tai Vartiovuorenmäellä tai levätä omia aikojasi kirkossa. 

Hilkka-Liisa Vuori, Mika Mäntyranta, Björn Öhman, Päivi Vuorilehto. Hinta 20 €; sisältää Lounaan ja kahdet kahvit. Ilmoittaudu Hiljaisuuden päivään tästä.

 

Meditaatio

Hiljaisuuden meditaatio jatkuu 1.9. alkaen tiistaisin klo 18 - 19 Aureliassa, Aurakatu 18. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Turku Mindfulnessin kanssa. Sisään pääsee n. klo 17.50.

Mahdollisuus syventää hiljaista rukousta ja tietoista läsnäoloa. Björn Öhman, Seija Mauro, Seija Honkanen, Päivi Vuorilehto, ym.

Huomioimme epidemian aikana turvallisuusohjeet: pidämme turvavälit ja noudatamme käsihygieniaa. Suositeltavaa on ottaa omaa peitto / pyyhe istuinpatjan suojaksi. Meditaatiojakkaroita, tyynyjä ja istuinpatjoja on talon puolesta. Meditaatio ei vaadi aikaisempaa kokemusta eikä edellytä erityisiä taitoja. Hiljaisuutta lähestytään ohjaajan turvallisessa opastuksessa kokien ja aistien. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Illan päättävään teehetkeen voit jäädä kertomaan tunnoistasi tai vain juomaan teetä.