Retriitit tarjoavat hiljaisuutta ja lepoa arkeen

Arjen kiireen keskellä voit retriittien lisäksi hiljentyä myös meditaatioilloissa, arkiretriiteissä ja hiljaisuuden päivissä.

Retriitissä kiire, melu ja arjen vaatimukset katkaistaan tietoisella vetäytymisellä hiljaisuuteen ja lepoon. Osallistujat sitoutuvat keskinäiseen vaikenemiseen, mutta retriitin ohjaajan kanssa on mahdollista pohtia hiljaisuudessa esiin nousseita oman elämän kysymyksiä.

Hiljentymisen tukena on luostariperinteestä juontuvia rukoushetkiä ja meditaatioita, virikepuheita ja ehtoollisen vietto. Retriitin hiljaisuus on tilan tekemistä sille, että jotain olennaista voisi nousta esiin. Ohjelma on väljä ja jättää tilaa ulkoilulle, nukkumiselle, lukemiselle ja kiireettömille aterioille valmiista ruokapöydästä.

Jokaiselle on varattu oma huone. Retriitissä et silti ole yksin vaan voit myös kokea yhteyttä. Olet osa ryhmää, joka nauttii hiljaisuudesta yhdessä toisten kanssa.

Retriittien lisäksi löydät näiltä sivuilta tietoa myös meditaatioilloista, arkiretriiteistä ja hiljaisuuden päivistä.

Retriittihinnat ja ilmoittautumiset

Vuoden 2020 hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 102 € / 82 €, ulkopaikkakuntalaiset 130 € / 104 € jos ei toisin mainittu. Alempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä.

Hinta sisältää majoituksen omin lakanoin, ateriat ja ohjelman. Liinavaatteet voi myös vuokrata 10 € hintaan. Ruoka on kasvis- ja kalaruokaa. Ilmoittautuessa mainittava erikseen ruokarajoitukset ja -allergiat.

Ilmoittautuminen retriitin kohdalla olevan linkin kautta. Samalla maksetaan osallistumismaksu verkkopankissa.

Voit tiedustella retriiteistä sekä ilmoittautumislinkeistä; jos sinulla ei ole sähköpostia tai verkkopankkimahdollisuutta ilmoittautuminen myös:
Auli Hynönen-Rinne p. 040 341 7207 tai sähköposti auli.hynonen-rinne@evl.fi. Lomalla 8.6.-12.7.2020.

Retriittipappi
Päivi Vuorilehto p. 040 341 7344 tai sähköposti paivi.vuorilehto@evl.fi

Retriittilahjakortti

Voit antaa retriitin myös lahjaksi sellaiselle, joka on halukas tulemaan retriittiin. Anna lahjaksi lepoa, hiljaisuutta, hengen ja ruumiin ravintoa luontoympäristössä!

Hiljaisuuden ystävät ry

Hiljaisuuden ystävät ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää ja tekee hiljaisuuden retriittejä tunnetuksi. Jos olet kiinnostunut Hiljaisuuden ystävien toiminnasta, voit liittyä Facebook-ryhmän jäseneksi.

Avaa Facebook ryhmä

Lue lisää retriiteistä

> > Hiljaisuuden ystävät

http://www.hiljainentila.fi/

Kevään ja kesän retriitit on valitettavasti peruttu koronaepidemian vuoksi. Toivottavasti syyskauden retriitit voidaan jo toteuttaa. Jos kokoontumisrajoitukset jatkuvat ja joudumme perumaan retriitin, palautamme ilmoittautumisen yhteydessä maksetut osallistumismaksut.

Retriitit syyskaudella 2020 Tammilehdossa, Tammilehdontie 37; jos erikseen mainittu Sinapin leirikeskuksessa, Sinapintie 74. 

Vuoden 2020 hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 102 € / 82 €, ulkopaikkakuntalaiset 130 € / 104 € jos ei toisin mainittu. Alempi hinta koskee opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä

to-su 3.-6.9. "Nöyrille hän antaa armon."

Retriitti AA:n ja Al Anonin jäsenille. Nimettömyys taataan. Ilmoittautuminen tähän retriittiin p. 044 9741610. Ohjaajana Pirjo Lehtonen , avustajana Mereta Kotala, laulun johtajina Jani ja Kasper. Hinta 135 €/109 €; ulkopaikkakuntalaiset 173 € / 139 €.

ke-su 9.-13.9. "Ei hylkää hän vaan kantaa."

Kaikille avoin pidempi retriitti. Ohjaajana Pirjo Lehtonen, avustajana Mereta Kotala, laulun johtajina Jani ja Kasper. Hinta 176 €/143 €; ulkopaikkakuntalaiset 227 €/ 181 €. Ilmoittaudu "Ei hylkää hän vaan kantaa" retriittiin tästä. 

pe-su 25.-27.9. Katselen lempeästi itseäni ja elämääni.

Merja Auer, rovasti, voimauttavan valokuvan menetelmäohjaaja, Outi Haijanen, retriitinohjaaja, joogaohjaaja ja Leena Kinnari, lastenohjaaja, retriitinohjaajaksi opiskeleva. 
Tässä retriitissä käytämme aikaa oman elämän tutkimiseen valokuvan tai valokuvien avulla. Kuvaa katsotaan nyt toisin kuin ennen: lempeästi ja ymmärtäen. Poikkeamme retriitin hiljaisuudesta lauantain ryhmissä, joissa kerromme kuvistamme sekä kuuntelemme muita. Samoin sunnuntain messuun voit tuoda valokuvia, joihin liittyville ihmisille tai asioille toivot hyvää.Kuuntelemme ja katselemme itseämme ja vointiamme myös tekemällä helppoja ja rentouttavia joogaharjoitteita. Joten valokuvien lisäksi ota mukaasi oma jumppamatto. Mukaan mahtuu kymmenen henkilöä. Ilmoittaudu Katselen lempeästi itseäni ja elämääni retriittiin tästä.

pe-su 2.-4.10. Lahjana lähimmäisyys.

Retriitti vapaaehtoisille auttajille. Outi Haijanen ja Eija Kalliala ohjaajat. Mukana myös Maisa Aho diakoniakeskuksesta. Etsimme hiljaisuutta, rauhaa ja lepoa syksyisessä luonnossa, rukoushetkissä ja joogameditaatioissa. Retriitti on suunnattu vapaaehtoisille auttajille. Tukea retriitin hintaan voit kysellä mahdolliselta vapaaehtoistyön organisaatioltasi. Ilmoittaudu Lahjana lähimmäisyys-retriittiin tästä.

 

Tammilehdon punainen majoitusrakennus tammenlehvien taustalla

pe-su 16.-18.10. Ilon, rauhan ja levon syysretriitti. 

Ohjaajina Aira Kuvaja ja Birgitta Mäkinen. Ilmoittaudu Ilon, rauhan ja levon syysretriittiin tästä.

pe-su 23.-25.10. Hiljaa hyvä tulee.

Hiljaisuuden retriitti. Hiljaa hyvää tulee. Tässä retriitissä syvennymme hiljaisuuden olemukseen,  sen eri muotoihin ja siihen mitä Raamattu opettaa hiljaisuudesta. Missä tilanteissa ja miten hiljaisuus toteutui Raamatun henkilöiden elämässä? Ohjaajina Varpu Ruohonen ja Anneli Leppänen. Ilmoittaudu Hiljaa hyvä tulee -retriittiin tästä.

ma-ke 2.-4.11. Hiljaisuuden kuvia.

Maalausretriitti Sinapissa. Syksyn taittuessa talveksi käyvät värit luonnossa vähiin. Tässä retriitissä pääset silti käyttämään värejä maalaten ja piirtäen mitä vain mielessäsi liikkuu. Mitään taiteellisia taitoja ei tarvita. Rukoushetket, yhteiset kokoontumiset ja ateriat rytmittävät päivää. Aikaa jää runsaasti maalaamiseen, kirjoittelemiseen, luonnossa liikkumiseen tai vain lepäämiseen - mitä sitten koetkin juuri nyt eniten tarvitsevasi. Kaikki maalaustarvikkeet ovat valmiina sinua varten. Käytämme ainakin vesiliukoisia pullopeitevärejä ja öljypastelliliituja. Kun on aikaa kuunnella omaa sisintä, saattaa mieleen nousta myös ajatuksia, joista haluat puhella ohjaajan kanssa. Kahdenkeskisiä keskusteluaikoja on varattavissa ohjaajilta.
Ohjaajina Päivi Vuorilehto, Mervi Rainio ja Kaija Ikäheimo. Hinta 127 €/107 €; ulkopaikkakuntalaiset 156 €/129 € sis. tarvikkeet. Ilmoittaudu Hiljaisuuden kuvia maalausretriittiin tästä.

pe-su 6.-8.11. Hyvinvointia, joogaa, meditaatiota ja lepoa hiljaisuudessa. 

Ohjaajina Aira Kuvaja ja Päivi Hakala. Ilmoittaudu Hyvinvointia, joogaa retriittiin tästä.

ma-to 9.-12.11. Vetäydy hiljaisuuteen ja luovaan työhön.

Työskentelyretriitti Sinapissa.  Ohjaajina Tiina Hallikainen ja Päivi Vuorilehto. Hinta 135 €/109 €; ulkopaikkakuntalaiset 173 €/139 €. Ilmoittaudu Työskentelyretriittiin tästä.
Onko sinulla tekeillä jokin työ, joka vaatisi keskittymistä ja rauhaa ympärilleen? Työskentelyretriitissä pääset vetäytymään luonnonrauhaan, saat tilaa, aikaa ja hiljaisuutta eikä sinun tarvitse huolehtia mistään muista arjen velvollisuuksista tai askareista. Saat oman huoneen, jossa on työpöytä, sänky, oma wc ja suihku. Ilman televisiota, sosiaalisen elämän paineita tai arjen kotitöitä voit paneutua juuri siihen, mikä kaipaa keskittymistä. Pääset valmiiseen ruokapöytään, jossa tarjolla on herkullisia kasvis- ja kalaruokia. Iltaisin lämpiää sauna meren rannalla. Ympärillä levittäytyvässä saariston luonnossa ja meren äärellä saat myös levätä ja antaa luovuutesi elpyä. Halutessasi voit osallistua myös yhteisiin kristillisiin hiljentymis- ja mietiskelyhetkiin, joita vietetään kolme kertaa päivässä.

Työskentelyretriitti sopii hyvin esimerkiksi gradua, väitöskirjaa ja tutkimusta tekeville, työkseen kirjoittaville, lukeville ja ajatteleville sekä luovan työn tekijöille.Retriitissä sitoudumme yhteiseen hiljaisuuteen ja näin takaamme kaikille työskentely- ja ajattelurauhan. Ohjaajat tarjoavat erillisiä keskusteluaikoja hiljaisuuden tai työn herättämien kysymysten pohdiskeluun. Metsän keskellä ja meren rannalla sijaitseva Sinapin leirikeskus on inspiroiva ympäristö taidealojen ja luovan työn tekijöille ja opiskelijoille.

Sinapin päärakennus kesällä

pe-su 13.-15.11. Kaikki kääntyy hyväksi; keskiajan mystiikan helmiä.

Juliana Norwichlainen, Hildegard Bingeniläinen ja muut keskiajan mystikot murtavat marraskuun pimeyden tässä retriitissä. Tule kuulemaan lohdun, valon ja viisauden viestejä vuosisatojen takaa. Esimerkiksi Juliana Norwichilainen näki elinaikanaan mustan surman ja yhteiskunnallisten levottomuuksien aiheuttamat kärsimykset ja sairastui itse vakavasti. Kaikesta kokemastaan huolimatta Juliana ei menettänyt luottamustaan hyvyyden voimaan vaan vakuuttaa meille, että Kaikki kääntyy hyväksi, ja kaikki kääntyy hyväksi, ja kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi. Ohjaajina Päivimaaria Ollila ja Jaana Rantala. Ilmoittaudu Kaikki kääntyy hyväksi -retriittiin tästä.

pe-su 20.-22.11. Kudon sydämeeni hiljaisuuden.

Neuleretriitti. Ohjaajina Elina Ahola ja Mervi Rainio. Liedon srk:n alueelta myös Turun ja Kaarinan seurakuntien hinnalla. Ilmoittaudu Neuleretriittiin tästä.

pe-su 27.-29.11. Adventtiretriitti.

Ohjaajina Pirkko Tavio ja Leena Flander. Naantalin srk:n alueelta myös Turun ja Kaarinan seurakuntien hinnalla. Ilmoittaudu Adventtiretriittiin tästä.

pe-su 4.-6.12. Kirkkautta pimeän keskellä. 

Ohjaajana Kyllikki Krapinoja, avustajana Mari Heinonen. Ilmoittaudu Kirkkautta pimeän keskellä retriittiin tästä.

pe-su 18.-20.12. Joulurauha -retriitti miehille. 

Ohjaajina Pekka Saurio ja Martti Haltia. Ilmoittaudu Joulurauha -retriittiin miehille tästä.

 

 


 

 

Kuusenoksa, jossa uutta vuosikasvua.

Minulle sopivin retriitti?

Retriittejä järjestetään eri teemoilla ja eri pituisia. Jos viikonloppuretriitiin osallistuminen ei ole mahdollista, voi viettää hiljaisuuden päivää tai arkiretriittiä, jotka tarjoavat hengähdystauon niillekin, joiden on vaikea irrottautua retriittiin yön yli.

» Lue lisää

Retriitinohjaajat

Retriittejä ohjaavat niin seurakuntien työntekijät kuin koulutuksen saaneet retriitinohjaajat.

» Tutustu retriitinohjaajiin

Torkkupeittoon kääriytynyt retriittivieras takan ääressä.

 

Retriittikävijöiden kokemuksia

"Retriitti oli ratkaisevan tärkeä loppuunpalamisen keskeytys omalla kohdallani. Oli mahdollisuus pysähtyä tähän hetkeen ja olla vain, vailla mitään vaatimuksia"

» Lue lisää kokemuksista

Käsi puunrungolla.

 

Retriiteissä voi levätä luonnon helmassa

Tutustu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän järjestämien retriittien paikkoihin.

» Lue lisää

Hengellistä ohjausta

4.10.-15.11.2020 Arkiretriitti 

Arkiretriitti on tapa toteuttaa hiljentymisen ja hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Se sisältää päivittäisen mietiskelyn Raamatun tekstien äärellä ja viikoittaisen tapaamisen oman ohjaajan kanssa. Yhteinen aloitus ja päätös. Maksuton. Arkiretriittiin voit ilmoittautua tästä.


la 17.10.2020 Hiljaisuuden päivä Turun Tuomiokirkossa.

Hilkka-Liisa Vuori, Miika Ahola, Björn Öhman, Päivi Vuorilehto. Hinta 20 €; sisältää Lounaan ja kahdet kahvit. Ilmoittaudu Hiljaisuuden päivään tästä.

 

Meditaatio

Tauolla koronavirustilanteen vuoksi.

Hiljaisuuden meditaatio tiistaisin klo 18 - 19 Aureliassa, Aurakatu 18.

Mahdollisuus syventää hiljaista rukousta ja tietoista läsnäoloa. Björn Öhman, Seija Mauro, Seija Honkanen, Päivi Vuorilehto, ym.

Meditaatio alkaa  ohjeistuksella, sitten on hiljainen ohjattu istumameditaatio, jota seuraa kävelymeditaatio ja hiljainen istumameditaatio. Paikalla oltava noin viisi minuuttia ennen meditaatiota, kuudelta ovet sulkeutuvat. Illan päättävään teehetkeen voit jäädä kertomaan tunnoistasi tai vain juomaan teetä. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.