Muutosten teologiaa - syksyn 2023 luentosarja Henrikinkirkossa

Kristinusko on lähtökohdiltaan vallankumouksellista. Syntyaikoinaan se ravisteli totuttuja tapoja ja asenteita. Se mahdollisti uudenlaisen tavan lähestyä Jumalaa ja elää Jumalan yhteydessä. Se pyrki tasa-arvoistamaan ihmisten väliset suhteet. Tämäntapaista ajattelua ja toimintatapaa tarvitaan edelleen, oli kyse sitten ihmisistä tai ihmisen suhteesta luomakuntaan.

Muutosten teologiaa -sarjassa pyritään avaamaan uusia näkökulmia kristinuskoon ja Raamatun tulkintaan. Sarjassa tuodaan esille näkemyksiä, jotka tällä hetkellä saattavat olla vielä marginaalissa kirkollisessa keskustelussa mutta ehkä jonakin päivänä valtavirtaa. 

Marginaalista haastetaan valtavirran ajattelua. Marginaalista myös kerrotaan valtavirralle reunaehdoista, jotka olisi otettava huomioon tavoitellessamme hyvää ja kestävää elämää. “Muutos on väistämättä edessä. Tarvitaan uusia teologisia sävyjä, jotta selviydymme”, sanoo sarjaa järjestävä kappalainen Anna-Kaisa Kallio. 

Luentosarja pidetään Turun Henrikinkirkossa (Peltolantie 2) viitenä keskiviikkoiltana syys-lokakuun aikana 6.9.-18.10.  Luennot ovat jälkikäteen kuunneltavissa myös podcasteina Soundcloudissa. 

Luentosarjan järjestävät Turun Henrikinseurakunta ja Kirkko Turussa ja Kaarinassa / yhteiskunnallinen työ.

Aloitusluento Tasa-arvoinen kristinusko? siirtyi pidettäväksi 11.10.

13.9. klo 18.30 Saamelaiset kirkossa 

Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja saamelaisten välillä on käynnissä totuus- ja sovintoprosessi. Oulun piispa on vuonna 2012 pyytänyt saamelaisilta anteeksi saamelaisten alistamista. Mitä tapahtuu anteeksipyynnön jälkeen? Miten luottamusta rakennetaan? Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen eivät ole suoraviivainen prosessi. 

Mari Valjakka on saamelaispappi ja Saamelaiset kirkossa -hankkeen projektikoordinaattori. 

20.9. klo 18.30 Hiljaisuuden joogan ® tie 

Hiljaisuuden kautta käy tie omaan sisimpään. Se on ensimmäinen askel ihmisen kasvuun ja rukoukseen. Tätä on kristillinen spiritualiteetti. 

Toto Hannele Päiviö on TT kirkkoherra emerita, Hiljaisuuden joogan (R) ohjaaja ja opettaja, jonka hengellinen koti on ekumeenisessa Taizé-yhteisössä, sen hiljaisessa rukouksessa ja rukouslauluissa. 

Illassa on mukana myös lyhyt kehollinen rukousharjoitus. 

(Illasta ei tehdä SoundCloud-taltiointia)

4.10. klo 18.30 Pyhän Fransiskuksen askeleet 

Teologian maisteri, kuvataiteilija ja eläinoikeusaktivisti Limppu Witick esittää kansainvälisenä maailman eläinten päivänä eläinteologisen puheenvuoron ja kysyy, miksi kirkossa puhutaan niin vähän eläimistä ja eläinten hyvinvoinnista? Pyhä Fransiskus Assisilainen antaa esimerkin kaikkien luotujen kohtaamisesta tasaveroisina. 

Limppu WitickLinkki avautuu uudessa välilehdessä on tuoreen Suojele luotujasi – huokauksia eläinten puolesta –rukouskirjan toinen tekijä.

11.10. klo 18.30 Tasa-arvoinen kristinusko? 

Illan esiintyjä Aino Vihonen tarkastelee kristinuskoa kahden feministiteologisen suuntauksen näkökulmasta ja kysyy, voiko kristinusko olla tasa-arvoinen uskonto. Voivatko Raamatun naiset olla inspiraationa naisille tänä päivänä? 

Aino Vihonen on teologian maisteri, Changemaker-verkoston viestintävastaava ja Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI:n varapuheenjohtaja, joka on tehnyt gradunsa Irja Askolan feministiteologiasta otsikolla Voimaannuttavat Raamatun naiset.  

18.10. klo 18.30 Aktivistin ekoteologiaa 

Kuuluminen isompaan kokonaisuuteen, sukupolvien ketjuun ja luomakuntaan on monille inspiraation lähde, joka johtaa tekoihin kuten ilmastoaktivismiin. Tarvitaan herättelyä, ettemme keskity vain itsekeskeisesti omaan sielunelämäämme. Kristittyjen Elokapina - liike lähtee siitä, että kristinusko vaatii toimimaan ilmasto- ja ympäristökatastrofin estämiseksi sekä tuo siihen toivoa. 

Katri Kuusikallio on pappi, uskontojen yhteistyön USKOT-foorumin toiminnanjohtaja ja kolmannen sääntökunnan fransiskaani. Hän on ollut mukana Kristittyjen Elokapinassa sen perustamisesta saakka. 

Muutosten teologiaa -teemakuva jossa kameran linssin läpi näkyy Koroisten risti.

Ota yhteyttä

yhteiskunnallisen työn pappi
Yhteinen diakonia- ja sielunhoitotyö

Työpaikkayhteistyö, Työttömät

Eetu Myllymäki on yhteiskunnallisen työn pappi. Eetu on keskittynyt kirkon seinien ulkopuolella tapahtuvaan työhön. Hän kohtaa ihmisiä mm. Meyerin Turun telakan työpaikkapappina, Turun seudun TST ry:n toiminnassa ja Sirkkalan päiväkeskuksessa. Eetuun voit olla yhteydessä, jos sinulla on vaikkapa jokin idea, joka liittyy pitkäaikaistyöttömien hyvinvointiin.

Työssä Eetua kiinnostaa erityisesti asunnottomuuteen ja asumisen onnistumiseen liittyvät asiat. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ympäristövastuuta Eetu edistää ymppäkerhossa, johon kuuluu ympäristöasioista kiinnostuneita kirkon jäseniä.

Linkki avautuu uudessa välilehdessä