Podcast: Aulikki ja Laura Maria – Tält ja toispualt

Plus miinus viisikymppisten naisten elämä ei ole mitään hentoista lurittelua. Jos nyt kenenkään on.

Viisikymppisten naisten elämään kuuluu elämänmuutoksia ja elämäntavan muokkausta. Elämänkatsomuskin muuttuu: tämänpuoleinen kiinnostaa nyt enemmän kuin tuonpuoleinen tai päinvastoin. Kaikenlaisia muutoksia tyrkkäävät eteen muutot, paluut ja lähdöt, uudet ihmiset, luopumiset, muuttuva keho ja seksuaalisuus ja kaikki havahdukset, joita elämä tuo mukanaan. Mieluisat yllätykset ja ne, joita mieluummin väistäisi mutta jotka kuuluvat elämään. Ja tietysti sota ja rauha, nälkä ja jano, hengen ja ruumiin. Ja kaikki oikeamielisyys ja virhevalinnat. Ja kun tämä kaikki vielä heitetään kirkon portaille… Mitä on hyvä ja vastuuta kantava elämä? Miten reagoida muutoksiin?

Viisikymppiset kirkkoherrat, Aulikki ja Laura Maria, vahvat ja selkeät naiset, joilla on mielipiteitä, käyvät keskusteluun uudessa podcast-sarjassa. Uusia jaksoja tehdään noin kerran kuukaudessa. Aulikki Mäkinen on Turun tuomiorovasti ja Laura Maria Latikka Maarian seurakunnan kirkkoherra Turussa.

Jakso 1: Kaikki elämäni muutot

Aulikki Mäkinen ja Laura Maria Latikka ovat uusvanhoja varsinaissuomalaisia, vasta vähän aikaa sitten Turkuun muuttaneita ja uuden työn aloittaneita. Muutoissa velloo monenlaisia tunteita, jännityksiä ja innostuksia. Muutto ja muutos edellyttää rohkeutta - ja kärsivällisyyttä: sielu tulee pikkuhiljaa mukana. Miten menneen elämän muutokset ovat muokanneet ajattelutapaa ja sitä katsetta, jolla maailmaa katsoo? Antaneet rohkeutta myös kyseenalaistaa? Mitä Aulikki ja Laura Maria ovat muutoista ja muutoksista oppineet? Miten kasvaneet tähän päivään?

Avointa ja henkilökohtaista keskustelua muutoksen tuomista tunteista, erilaisista elintiloista, jäämisestä ja juurtumisesta, lähtemisestä ja uuteen uskaltautumisesta, papin työstä ja johtajuudesta.

Kuuntele SoundCloudissa: Kaikki elämäni muutotLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jakso tekstinä (pdf)

 

Jakso 2: Kirkon tasa-arvokysely yllätti ja ei yllättänyt

Tässä podcastissa piti puhua johtajuudesta, mutta sitten tuli julki kirkon tasa-arvotutkimuksen tutkimustulos, jonka mukaan lähes joka kymmenes kirkon työntekijä on kokenut häirintää. Se yllättää kirkkoherrat. On siis nostettava keskusteluun tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, häirintä ja syrjintä. Minkä takia näistä asioista on kirkossa vaikea puhua?

Avointa ajatustenvaihtoa siitä, miten kirkon sisällä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta puhutaan. Ja miten Aulikki ja Laura Maria itse nämä asiat kokevat.

Kuuntele SoundCloudissa: Kirkon tasa-arvokysely yllätti ja ei yllättänytLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jakso tekstinä (pdf)

Jakso 3: Kirkkoherran moninainen johtajuus

Kirkkoherran päätyö on johtaa seurakuntaa. Se on pitkälti samanlaista kuin mikä tahansa johtamistyö. Toisaalta siinä on piirteitä, joita tuskin missään muussa työssä on. Kirkkoherraan kohdistuvat odotukset ovat moninaiset ja hengellinen viritys monimutkaistaa niitä vielä lisää. Podcastin kirkkoherrat ovat kumpikin jo toimineet kirkkoherroina muualla. Turkuun tullessaan heidän ei enää tarvinnut opetella uutta ammattia. Ammatti tavallaan vaihtui, kun ensimmäistä kertaa siirtyi papista kirkkoherraksi, vaikka pappeus säilyikin.

Aulikki ja Laura Maria -podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan muun muassa johtamisesta palvelutehtävänä ja johtajan nöyryydestä.

Kuuntele SoundCloudissa: Kirkkoherran moninainen johtajuusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jakso tekstinä (pdf)

Jakso 4: 50 vuoden rajapyykki

Miksi vaihdevuodet ovat edelleen tabu? Missä vaiheessa yritykset pysyä nuorekkaana muuttuvat toisten silmissä lähinnä noloiksi? Millaista on elämä, kun lapset ovat lentäneet kotoa ja on jo ehtinyt toteuttaa ne ”pakolliset” unelmat?

Aulikki Mäkinen ja Laura-Maria Latikka puivat dramaturgi, näytelmäkirjailija Satu Rasilan kanssa naiseuden ja vanhenemisen näkökulmia. Yhdelle 50 vuoden rajapyykin saavuttaminen merkitsee kriiseilyä kehon muutosten keskellä, toiselle taas entistä paremman itsetuntemuksen ja rohkeuden vuosia.

Kuuntele SoundCloudissa: 50 vuoden rajapyykkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jakso tekstinä (pdf)

Jakso 5: Kirkkotilat muutoksessa

Turun tuomiokirkko ja Maarian kirkko peruskorjataan lähivuosina. Satoja vuosia vanhojen kirkkojen remontit ja niiden mukanaan tuomat muutokset voivat herättää paljon tunteita. Onko paha vai hyvä asia, jos vanha kirkkotila muuttuu? Miten säilyttää kauneus ja pyhyyden kokemus mutta samalla muuttaa tila vastaamaan tämän päivän tarpeita ja toimintaa? Mikä on eletyn ja elävän uskon välinen suhde uudistuneessa kirkkotilassa?

Kirkkoherrat Aulikki Mäkinen ja Laura Maria Latikka ovat käyneet tutustumassa hiljattain remontoituihin kirkkoihin Etelä-Ruotsissa ja Berliinissä. Mitä oivalluksia ja oppeja näiltä matkoilta saatiin?

Aulikki ja Laura Maria -podcastin viidennessä jaksossa puhutaan siitä, miten kirkkotiloja voi muuttaa ja millaisia tarpeita ja toiveita tiloille on tulevaisuudessa.

Kuuntele SoundCloudissa: Kirkkotilat muutoksessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Jakso tekstinä (pdf)

 

Jakso 6: Kaiken A ja O on luottamus

”Ei se viisaus siellä nurkkahuoneessa asu”, sanoo Virpi Aaltonen, joka johtaa lähes 300 hengen työyhteisöä Raisio-konsernissa. Johtaminen on hänelle ihmisten arvostavaa kohtaamista - turvallisuuden ja selkeyden luomista, jotta asiantuntijat voivat tehdä parhaansa, kasvavat ihmisinä ja uskaltavat pois mukavuusalueilta. 

Samalla johtajalla pitää olla myös rohkeutta tunnustaa oma puutteellisuutensa. 

Virpi Aaltonen on Aulikki Mäkisen ja Laura Maria Latikan vieraana podcastissa, jossa käydään avointa keskustelua johtajuuden kipupisteistä ja johtajana kasvamisesta. Johtaminenkin on polku, jossa on erilaisia vaiheita. 

Kuuntele SoundCloudissa: Kaiken A ja O on luottamusLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tekstivastine tulossa

 

Jakso 7. Kun lapsi lähtee ja alkaa oma elämä

Kaunista ja kipeää. Odotettua ja pelättyä. Sitä on se, kun lapset ovat kasvaneet ja lähtevät kotoa. Se, että lasten oma elämä alkaa ja heistä tulee sitä, mitä he ovat, tuottaa paljon iloa mutta samalla nousevat kysymykset siitä, onko omalla elämällä enää merkitystä, kun lapset eivät enää tarvitsekaan äitiä? Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Mistä löytyvät omat lähteet? Mihin suuntaan tästä?

Tulee aika löytää tie syvemmälle. 

Ihania ja kipeitä aikuistuvien lasten vanhempien tuntoja tunnustelevat podcastissa Aulikki Mäkinen ja Laura Maria Latikka. 

Kuuntele SoundCloudissa: Kun lapsi lähtee ja alkaa oma elämäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tekstivastine tulossa

Jakso 8: Ohutta ilmaa pyhiinvaelluksella

Pyhiinvaelluksessa yhdistyy monta asiaa. Tärkeässä osassa on tietysti liikkuminen – pyhiinvaellus on kävelijöiden laji, tosin tehdään niitä jo myös vaikkapa meloen tai ratsainkin. Pyhiinvaelluksessa kävely antaa rytmin ajatella ja hengittää. Ajatukset selkiytyvät. Iso osa pyhiinvaellusta ovat myös merkitykselliset kohtaamiset.

Pyhiinvaellusta tehdään pyhille paikoille, joissa ihmisten kaipaus Jumalaan on tullut suureksi – joissa kelttiläisen sanonnan mukaan on ”ohutta ilmaa”. ”Aina kun kuljen kohti itseäni, kuljen myös kohti Jumalaa”, kuvaa Aulikki Mäkinen.

Pyhiinvaellusten tekemisestä podcastissa inspiroituvat Aulikki Mäkinen ja Laura Maria Latikka.

Kuuntele SoundCloudissa: Ohutta ilmaa pyhiinvaelluksellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tekstivastine tulossa

Jakso 9: Viimeinen syli

Kirkon tärkein tehtävä kriisiaikana on tukea henkistä kriisinkestävyyttä, mutta mitä annettavaa kirkolla on kriisiaikana? Striimataanko vai ei? Jaetaanko ruokakasseja vai ei? Ovatko ne olleet oikeita tapoja auttaa kriisissä vai auttaisiko kriisissä paremmin jokin muu tapa?

Kirkon auttamisen tapoja pohtivat podcastissa tuomiorovasti Aulikki Mäkinen ja kirkkoherra Laura Maria Latikka.

Kirkolla on pitkälle koulutettuja auttamisen ammattilaisia ja kirkon vahva diakonia tekee valtavasti työtä tukiverkostojen rakentamiseksi. Työtä, joka on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista.

”Seurakunnan rooli on olla viimeinen syli, johon pudota, mutta ihmeitä mekään ei kuitenkaan voida tehdä”, miettii Aulikki Mäkinen.

Kriisien keskellä onkin tärkeää, että kirkko on auki ja kirkossa on tukea tarjolla, mutta samalla on tärkeä olla mukana verkostoissa ja julkisuudessa. Niissä kirkon tehtävä on pitää yllä ennen muuta toivoa.

Kristinuskoon on sisäänkirjoitettu aina toivo. Siihen kuuluu se, että aktiivisesti toimitaan hyvän puolesta. Siitä toivo kasvaa.

Kuuntele SoundCloudissa: Viimeinen syliLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tekstivastine tulossa