Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

Joka kevät Yhteisvastuun noin 40 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. 

 

Yhteisvastuu 2021

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys toimii vähävaraisten vanhusten äänenä Suomessa ja maailman köyhillä katastrofialueilla. Kampanjan avaus on 7.2.2021, mutta lahjoittaa voi vuoden ympäri.

Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa Suomessa ja maailmalla. Koronaepidemia on kurittanut entisestään juuri näitä kaikkein hauraimpia. Yhteisvastuukeräyksen kautta lahjoittaja voi olla tukemassa vähävaraisuutta ja suoranaista köyhyyttä kokevia ikäihmisiä sekä Suomessa että maailman katastrofialueilla.

Vanhuusiän köyhyyteen Suomessa vaikuttaa esimerkiksi työelämän ulkopuolella oleminen, muun muassa kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus tai näiden kaikkien yhdistelmä. Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa.

Maailman kehittyvien maiden katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan niitä yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä, jotka ovat kärsineet pahiten konfliktien, katastrofien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa. Kirkon Ulkomaanavun ruohonjuuritason työn kautta voimme yhteisvastuuvaroin olla tukemassa mahdollisimman arvokkaan vanhuuden mahdollistamista myös erittäin haavoittuvissa olosuhteissa eläville ikäihmisille. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Tule mukaan kantamaan Yhteisvastuuta lahjoittamalla tai osallistumalla tilaisuuksiin, joiden tuotot ohjataan keräyksen hyväksi! Lue lisää keräyksestä ja lahjoituskohteista osoitteessa www.yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. (Linkki johtaa ulkopuoliselle sivustolle ja aukeaa uudessa ikkunassa.)

Mustavalkoinen kuvituskuva iäkkäästä naispuolisesta henkilöstö, joka nojaa käsiään vasten, katse kameraan.
 
 

Miten vuoden 2021 tuotto jaetaan edunsaajille?  

  • 60 % kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta
  • 10 % vuonna 2022 käynnistettävään ikäihmisten digitaitoja kohentavaan hankkeeseen
  • 10 % Kirkon diakoniarahastolle heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseen
  • 20 % keräävälle seurakunnalle ahdingossa olevien ikäihmisten tukemiseen tai diakonia-avustuksiin

Valvottu seuranta takaa rahan päätymisen niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Lahjoita

Yhteisvastuukeräyksen suorat tilinumerot:

  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola Pankki FI14 5000 0120 2362 28

Keräyslupa RA/2020/639/Kirkkopalvelut

Viitenumeroksi oman seurakuntasi viitenumero:

  • Piikkiön seurakunta 301660
  • Yhteisvastuuseen lahjoittaa ja Piikkiön seurakunnan vanhustyötä tukea voit myös Mobilepay-numerolla 76503.

Käyttämällä seurakuntakohtaista viitenumeroa tuet seurakuntasi vanhustyötä.
 

Ota yhteyttä

diakoniatyöntekijä
Piikkiön seurakunta
Ajanvarausnumero 040 341 7724 (toimisto)
Hepojoentie 4
21500 PIIKKIÖ

Ajanvaraus- ja puhelinaika tiistaisin klo 11-12