Ristiäiset – lapsen ensimmäinen oma juhla

Kiireisen elämän keskellä pysähdytään hetkeksi kaikkein lähimpien sukulaisten ja ystävien kanssa iloitsemaan elämän lahjasta ja katsomaan luottavaisesti tulevaan. Kasteessa pyydetään uuteen elämään parhaita mahdollisia asioita: siunausta, turvaa ja rakkautta. Ne kantavat lasta läpi elämän.

"Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä." (Psalmi 139)

Kastetilaisuuden valmistelu

Voit varata kastepapin – ja halutessasi myös kirkon kastetilaisuutta varten – seurakuntien varauspalvelusta.

HUOM! Pappi ja kirkko voidaan varata vasta, kun lapsi on syntynyt. 

Kotikasteeseen voit varata papin myös sähköisessä asioinnissa. Varattavissa vain sunnuntaipäiviä. 

Seurakuntakodin tai pappilan voit varata juhlapaikaksi suoraan vahtimestarilta. 

Vinkki! Turun ja Kaarinan seurakuntien jäsenet voivat varata seurakuntatiloja ilmaiseksi ensimmäisen kolmen tunnin ajaksi kastetilaisuuksia varten muutamaa maksullista poikkeusta lukuun ottamatta. Seurakuntatilat varataan suoraan vahtimestarilta. 

Nimen valinta

Etu- ja sukunimeä koskeva lainsäädäntö uudistui vuoden 2019 alusta. Etunimien enimmäismäärä kasvoi ja sukunimen valinnassa vanhemmilla on entistä enemmän vaihtoehtoja. 

Miten valmistautua kastejuhlaan? Kysyimme kastepapilta

Kastejuhla voi olla ihanan yksinkertainen ja oman näköinen juhla. Yhdessä läheisten kanssa luodaan lapsen ensimmäisen juhlan aito tunnelma. Mitkä ovat valmistautumisen viisi tärkeintä, kastepappi Jouni Lehikoinen? Siirry lukemaan lisää kastejuhlaan valmistautumisesta.

Pappi kastamassa lasta. Kuvituskuva.

Kastetta järjestämässä?

Ota yhteyttä varauspalveluun. Kasteaikoja kotikasteelle varattavissa myös sähköisen asioinnin kautta. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Aamukaste

Yhteinen kastepäivä on leppoisa ja mutkaton tapa järjestää kaste. Kastettavaksi voi tulla vaikka vähän isompikin lapsi. Siirry lukemaan lisää Aamukaste-tapahtumasta. 

Aamukaste

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

YouTube-video

Video on julkaistu toukokuussa 2019. Varmistamme videotallenteiden saavutettavuuden syyskuusta 2020 alkaen.