Mendelssohn, Melartin, Wagner...?

Vihkitilaisuuteen voi kuulua hyvin monenlaista musiikkia. Tyypillisesti alku- ja loppusoittona on marssi, mutta myös muunlainen kirkkoon soveltuva musiikki käy. Sisääntulomarssi on usein tunnelmaltaan hitaampi ja juhlallisempi, lähtömarssi taas nopeampi ja iloisempi. Varmimpia valintoja ovat usein tutut häämarssit. Lisäksi aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen on usein musiikkia, esimerkiksi laulua. Täältä voit kuunnella musiikkinäytteitä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Vihkitilaisuuteen kuuluu yleensä myös ainakin yksi virsi. Häihin erityisesti tarkoitettuja virsiä ovat  esimerkiksi 241, 816-824, mutta hääparin niin halutessa tilaisuudessa voi käyttää myös muita virsiä. Virsikirjamme virret  löydät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Häämarsseista kannattaa sopia hyvissä ajoin yhdessä kanttorin kanssa. Näin varmistat, että musiikki on vihkitilaisuuteen sopivaa. 

kortistekuva, sormukset oksalla

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku