Lähetystyö Maarian seurakunnassa

Lähetystyö perustuu Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn. Maarian seurakunnassa lähetystyötä tehdään mm. lähetyspiirien ja lähetystapahtumien kautta. 

”Menkää maitten ääriin asti!” – lähetystyön historiaa

Yli 150 vuotta sitten, vuonna 1868 lähtivät ensimmäiset Suomalaiset lähetystyöhön vihityt kohti Lounais-Afrikkaa, nykyistä Namibiaa. Kahden vuoden kuluttua he saapuivat asemapaikalleen Ambomaalle, nykyisen Namibian pohjoisosaan. Näiden lähetystyön pioneerien joukossa oli muun muassa Martti Rautanen, mies joka teki elämäntyönsä Ambomaalla namibialaisten parissa. Hän käänsi Raamatun paikalliselle ndongan kielelle, sanoitti virsiä, keräsi ja tutki paikallisia vielä tuntemattomia kasveja ja toimi neuvonantajana paikallisille heimopäälliköille. Puolen vuosisadan työskentelyn ja Ambomaalla elämisen päätteeksi Rautanen, jota paikalliset kutsuivat Nakambaleksi, haudattiin Ambomaan hiekkaan.

Lähetystyön perusajatuksena on aina ollut tehdä työtä yhdessä paikallisen väestön kanssa. Tavoitteena on tehdä suomalaiset lähetystyöntekijät tarpeettomiksi kullakin lähetyskentällä. Työtä kehitetään yhdessä rinnatusten niin, että työalue voidaan lopulta jättää paikallisten osaaviin käsiin. Koulutus, terveydenhoito ja seurakuntatyö ovat työaloja joilla lähetystyötä on tehty kenties ahkerimmin, ja monissa maissa erityisesti koulutuksen ja terveydenhuollon taso on saatu kehittymään nimenomaan lähetystyön ansiosta. Useassa maassa lähetystyöntekijät tekevät työtä myös syrjittyjen ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elinolojen ja koulutusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Kehitysyhteistyö ja arjen diakonia ovat omanlaistaan evankeliumin julistamista.

Ilman lähettäjiä ei kuitenkaan olisi myöskään lähtijöitä. Jo 1868 ensimmäiset lähetit lähetettiin yhteisesti matkaan saattajien rukousten kera. Lähettäjien tehtävä paitsi aineellisina tukijoina, myös esirukoilijoina on tärkeä. Lähetystyötä ei tehdä ainoastaan kaukana maailmalla, vaan jokainen meistä voi olla osana yhteistä maailmanlaajuista lähetyskenttää.

Lähetystyön tukeminen Maarian seurakunnassa

Hyvän tekemistä voi tukea Maarian seurakunnassa lähetystyön kautta muutamallakin eri tavalla.

Lähetyspiirit

Maarian seurakunnassa kokoontuu kaksi seurakunnan omaa lähetyspiiriä. Lähetyspiirit ovat avoimia ja niihin ovat kaikki tervetulleita.

Runosmäen lähetyspiiri kokoontuu Runosmäen seurakuntatalolla (os. Munterinkatu 15) ja  tukee kuuron kummilapsen koulutusta Pohjois-Tansaniassa Kuurojen lähetyksen kautta.

Hepokullan lähetyspiiri kokoontuu Hepokullan seurakuntatalolla (os. Varkkavuorenkatu 23) ja tukee ystävyysseurakunta Pietarin Pyhän Marian seurakuntaa.

Lähetyspiirien kevään 2021 kokoontumisajat löydät tapahtumakalenterista sivun alaosasta heti, kun kokoontumiset taas sallitaan.

Taskulan risti

Maariassa lähetystyötä voi olla tukemassa myös hankkimalla itselleen tai lahjaksi Taskulan ristin, joiden myynnistä saatava tuotto suunnataan lähetystyön tukemiseen. Iso risti maksaa 50 € ja pieni 35 €. Ristejä voi ostaa Maarian seurakuntatoimistosta, Eerikinkatu 3, ma-pe klo 8-15.45, p. 040 341 7233. Lue lisää Taskulan rististä tämän linkin takaa.

Kaksi naista sytyttää kynttilöitä lähetyskynttelikköön.

Seurakuntalaiset sytyttävät lähetyskynttilöitä ennen jumalanpalvelusta Pietarin Pyhän Marian seurakunnassa.

Maarian seurakunnan nimikkolähetit ja lähetyskohteet

Maarian seurakunnalla on omat nimikkokohteensa ja -lähettinsä joiden toimintaa seurakunta ensisijaisesti tukee.

Maarian nimikkolähetit

Seurakunnan nimikkolähettejä ovat Päivi ja Hiroaki Yoshimura, jotka tekevät seurakuntatyötä Japanissa Tokion alueella (SLEY), sekä Kirsti Malmi joka tekee seurakuntatyötä Virossa, erityisesti Tallinnan Lasnamäen kaupunginosassa (SEKL).

Kirsti Malmin työstä Virossa voi lukea Kansanlähetyksen sivuilta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä (Ulkopuolinen sivu, aukeaa uuteen ikkunaan.) Samalla sivulla voit myös halutessasi tukea Malmin työtä.

Katso tästä linkistä Malmin YouTube-video "Lähetysterveiset Lasnamäeltä" (Ulkopuolinen sivu, aukeaa uuteen ikkunaan.)

Lähetyskohteet

Maarian seurakunta tukee Suomen Pipliaseuran (SPS) raamatunkäännöstyötä suomalais-ugrilaisten kansojen parissa, kuurojen koulun tukemista ja kummilapsityötä Etelä-Tansaniassa (Kuurojen Lähetys ry) sekä julistus-, lähetys- ja diakoniatyötä Venäjällä.

Suomen Lähetysseuran kautta tuemme hankkeita Angolassa, jossa kohteena on Onnellinen lapsi - Lubangon slummien lastenoikeuksien hanke, ja Kolumbiassa jossa hankkeella tuetaan niinikään lasten ja nuorten koulutusta. Lisäksi tuemme Riikka Leskisen työtä Kolumbiassa. Angolan hankkeeseen voi tutustua tarkemmin tästä linkistä avautuvan uutisen kautta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä (Ulkoinen sivusto, aukeaa uuteen ikkunaan.)

Ystävyysseurakunnat

Ystävyysseurakuntinamme ovat Pietarin Pyhän Marian seurakunta (Venäjä), Kuressaaren Laurentiuksen seurakunta (Viro) sekä Bergenin Tuomiokirkkoseurakunta, Slettebakkenin seurakunta ja Söreiden seurakunta (Norja, yhdessä Turun Tuomiokirkkoseurakunnan ja Mikaelinseurakunnan kanssa).

 

Suomalainen lähetystyöntekijä kolumbialaisten naisten kanssa kirkossa.
Riikka Leskinen paikallisten naisten kanssa El Edenin kirkossa Kolumbiassa.