Rippikoulu Maarian seurakunnassa

Rippikoulu ja konfirmaatio ovat nuoren elämässä suuria askeleita. Rippikoulun voi toteuttaa monella tavalla: rippileirinä, päivärippikouluna tai yksityisrippikouluna. Rippikoululle ei ole ikärajaa, sen voi käydä myös aikuisena. Konfirmaation jälkeen voi käydä ehtoollisella, toimia kummina sekä saada kirkollisen vihkimisen.

Rippikoulu on uskonnollista kasvatusta. Siellä käydään läpi kristillisen maailmankuvan ja -katsomuksen perusteet. Rippikoulu avaakin mm. ymmärrystä suomalaiseen kulttuuriin ja auttaa miettimään omaa suhtautumista moraalisiin kysymyksiin. Riparilla luodut ystävyyssuhteet voivat kantaa jopa läpi elämän.

Vuoden 2023 rippikoulujen talvikauden korvaavat tehtävät:

 

MUSIIKKISAFARIN KORVAAVA TEHTÄVÄ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe46cTvAVovUX_FXh1DgdhAeEnOE1VQfbBos7A2_qAoGZSAVg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

 

 

DIAKONIAN KORVAAVA TEHTÄVÄ:

 

Kysymyksiä diakoniasta

Käytä apuna hakukoneita – ja etsi erilaisia vastauksia, vastaa kokonaisin lausein seuraaviin kysymyksiin:

 1. Millaisissa tilanteissa olevia ihmisiä diakoniatyö auttaa?
 2. Kenelle diakonian toteuttaminen kuuluu?
 3. Miten sinä voit itse toteuttaa diakoniaa?
 4. Pohdi diakonian arvopohjaa – mihin diakonia perustuu?

Katso lisäksi video “Diakoniatyö lähtee ihmisten tasavertaisesta kohtaamisesta”, jossa Saara Huhantti kertoo diakoniatyöstä. Pohdi ja kirjoita jatkaen lausetta... 
 
“Diakoniatyö on mielestäni __________________________________________, 
     (millaista tai mitä)
 
koska ________________________________________________________________”
                                                         (miksi – kerro ja perustele)
 
Diakoniatyö lähtee ihmisten tasavertaisesta kohtaamisesta - YouTube

 

Yhteisvastuukeräys

Selvitä Yhteisvastuukeräyksen sivuilta www.yhteisvastuu.fi

 1. Mihin Yhteisvastuukeräys tänä vuonna 2023 kerää varoja? 
 2. Kuinka monta prosenttia keräyksen tuotoista menee apuun ulkomaille?
 3. Etsi yhteisvastuun sivuilta yksi esimerkki ulkomaille viedystä avusta. Kerro mikä maa on kyseessä ja millaista apua on tarjottu.
 4. Millaisia ehdotuksia Sinulla olisi vuoden 2023 keräyksen varojen käyttöön omassa elämänpiirissäsi huomioiden keräyksen kohde kotimaassa?

Yhteisvastuukeräys on aina ajankohtaiseen avustamiseen liittyvä keräys, aiempina vuosina keräyksen kohteena on ollut esim. saattohoitotyö ja arvokas kuolema sekä köyhyyden ja vanhusten yksinäisyyden helpottaminen.

Katso video

Helvi, 100 - Kun jäljellä on vain aikaa - YouTube

Mieti hetki yksinäisyyttä ja sen ilmentymiä. Kenen tai keiden yksinäisyyttä sinulla on mahdollisuus lievittää? Onko yksinäisyys vain vanhuksien ongelma – miten eri ikäisten yksinäisyys näkyy? Miten siihen voisi tarttua ja tilannetta auttaa? Kirjoita ajatuksiasi yksinäisyydestä - ainakin 3-5 asiaa tai ajatusta.

Isovanhemman/ muun sukulaisen haastattelu rippikoulusta

Haastattele kasvotusten, puhelimessa tai muita etäyhteyksiä käyttäen isovanhempaa tai muuta vanhempaa henkilöä. Kyseessä tulisi olla rippikoulun käynyt henkilö, koska haastattelu koskee rippikoulun muistelua.

Apukysymyksinä voit käyttää esimerkiksi näitä:

 • Missä ja milloin hän kävi rippikoulun
 • Mitkä ovat hänen mukavimmat muistonsa rippikoulusta
 • Missä kirkossa hänet konfirmoitiin
 • Mikä merkitys rippikoululla on ollut hänelle

On myös suositeltavaa rippikoulusta puhumisen lisäksi vaihtaa ihan tavalliset kuulumiset. Kirjoita teksti siitä, ketä haastattelit (nimeä ei tarvitse kertoa) ja mitä tietoja häneltä sait.

Tehtävien palautus sähköpostiin maaria.diakonia@evl.fi.

Aikuisrippikoulu

Rippikoulun voi käydä myös aikuisena, ikärajaa ei ole. Aikuisrippikoulu toimitetaan yleensä yksityisrippikouluna. Maarian seurakunnassa aikuisrippikoulusta vastaava pappi on Jari Laaksonen. Jos haluat kysyä aikuisrippikoulusta, ota yhteyttä Jariin. Hänen puhelinnumeronsa on 040 341 7126 ja sähköpostiosoitteensa jari.laaksonen@evl.fi

 

Kolme ihmistä valkoisissa alboissa, vasemmanpuoleinen nainen sitoo vieressäolevan tytön vyötä

Ota yhteyttä

kappalainen
Maarian seurakunta

Olen Länsi-Maarian aluekappalainen eli palvelen pappina alueen asukkaita erityisesti Runosmäen ja Kärsämäen alueella. Olen Runosmäen seurakuntatalon isäntä. Vastuullani ovat myös aikuisrippikoulut, eli jos haluat kirkkoon aikuisiällä tai pohtia uskoa ja elämää, minuun voi rohkeasti ottaa yhteyttä.

Työssäni iloitsen erityisesti ihmisten kohtaamisesta niin arjessa juin juhlassa, niin ilossa kuin surussakin. Raamattu ja teologia ovat lähellä sydäntäni. Erityiskiinnostuksen kohteita ovat Uusi testamentti ja myöhempien aikojen pyhien liike. Vapaa-ajalla rentoudun ystävien seurassa, nautin hyvistä kirjoista, uimahallista ja saunasta sekä keräilen tietoa elämän eri alueilta.