Maarian pappila ja talli

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku
varaukset 040 341 7470

Maarian pappila ja talli

Maarian pappilan historia kätkee sisäänsä monia eri vaiheita. Pappilan historiallinen arvo ja sen rakennushistoriallinen merkitys ovat yleisesti tunnustettuja. Puutarhoineen ja jäljellä olevine peltoineen ne kuuluvat Aurajoen kansalliseen kulttuurimaisemaan. Maarian pappila ja talli sopivat hyvin perhejuhlien viettopaikaksi.

Aukioloajat ja varaukset

Maarian pappila ja sen pihapiiriin kuuluvat tilat ovat avoinna tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Tiloja voi varata pappilan vahtimestarilta numerosta 040 341 7470.

Pappila ja talli juhlatilana

Maarian pappila ja talli tarjoavat erinomaisen paikan perhejuhlien, kuten ristiäisten, häiden, rippijuhlien ja syntymäpäivien viettämiseen. Kesäaikana juhlien lomassa vieraat voivat käyskennellä historiallisessa pappilan puutarhassa. Tilat on mahdollista varata myös muistotilaisuuksia varten tai kokouskäyttöön.

Huomioithan, että Maarian pappila on maksullinen myös kastetilaisuuden ja -juhlan osalta. Pappilan talli sen sijaan on maksuton kastetilaisuuden ensimmäisen 3,5 tunnin osalta.

Pappilan alakertaan mahtuu noin 70–80 henkilöä. Koska pappila on toiminut kotina, huoneet ovat pienehköjä. Suurimpaan, kustavilaiseen saliin, mahtuu noin 35 henkilöä. Pappilaa vuokrataan vain kokonaisuutena: huoneita tai saleja ei ole mahdollista varata erikseen. 

Pappilassa on piano, äänentoistolaitteet (puhemikrofoni ja kaiuttimet), datatykki ja liikuteltava valkokangas. Pappilassa on kuumennuskeittiö. Pappilassa toimii myös pitopalvelu, josta voi tilata tarjoiluja juhliin. Näistä voi sopia soittamalla pappilan vahtimestarille.

Keittiössä on kahvikuppeja noin 150 henkilölle ja ruokalautasia noin 100 henkilölle. Lisäksi tarjoilukalustoon sisältyy hyvä tarjoiluastiasto.

Maarian pappilan sali Maarian pappilan punainen huone Maarian talli

Tallissa on yksi yhtenäinen sali, johon mahtuu 70–80 henkilöä.

Tallissa on piano, äänentoistolaitteet (puhemikrofoni ja kaiuttimet), seinään kiinnitetty valkokangas ja piirtoheitin.

Tallissa on pieni keittokomero sekä kahvikuppeja ja ruokalautasia noin 60 henkilölle. Tallissa ei ole erikseen tarjoiluastioista, vaan tarjoiluja järjestävän kannattaa tuoda tarjoiluastiat mukanaan.

Pakarintupaan mahtuu noin 15 henkilöä. Tilassa ei kuitenkaan ole vesipistettä eikä wc-tiloja. Pakarintuvassa on vain yksi huone ja siihen tullaan suoraan ovesta eli talvella tila on viileä. Astioita pakarintuvassa ei ole ollenkaan. Tilassa on pidetty mm. pienimuotoisia näyttelyitä. Paakarintupaa ei vuokrata juhla- tai kokoustilaksi.

Maarian pappilan korvaukset ennen klo 18

 • 1–35 henkilöä 120 €
 • 36–60 henkilöä 150 €
 • 61–80 henkilöä 200 €
 • Tuntiveloitus 25 €
 • Pöytäliinojen pesu 5 €

Lue lisää pappiloiden korvauksista

Parkkipaikat

Maarian pappilaan ja talliin tultaessa autot voi pysäköidä tallin edessä olevalle parkkialueelle, kirkon parkkipaikalle ja Sorolaisenkadun varteen. Lisäksi pappilaan pääsee julkisilla kulkuvälineillä, joiden aikataulu- ja reittitiedot löytyvät Turun kaupungin palvelusta.

Esteettömyys

Maarian pappila (merkittäviä esteitä)

Maarian pappilaan on pyörätuoliluiska, mutta sisällä kerrosten välillä kulkeminen ei pyörätuolin kanssa ole mahdollista. Tilassa on myös kynnyksiä, jotka voivat asettaa rajoitteita apuvälineiden kanssa liikkuville.

 • piha haasteellinen mukulakivetyksen takia
 • sisäänpääsy ulko-ovesta haasteellinen jyrkän luiskan takia, pyörätuolia käyttäville mahdollinen vain avustajan kanssa
 • sisällä korkeita kynnyksiä
 • toiseen kerrokseen portaat
 • ei induktiosilmukkaa
 • inva-WC

Maarian talli (vähäisiä esteitä)

 • inva-pysäköinti ulko-oven vieressä
 • ei ovenavauspainiketta
 • helppo sisäänpääsy
 • sisätilat esteettömät
 • ei induktiosilmukkaa
 • inva-WC

Maarian pappila

Maarian pappilan talli

Pappilan historia

Maarian pappila tunnettiin aiemmin Räntämäen pappilana ja on todennäköisesti sijainnut nykyisellä paikalla jo 1200-luvun lopulla. Keskiajan rakennuksista ei ole kuitenkaan säilynyt muuta kuin vanha, kaarevakattoinen kellari ns. vanhan pappilan alla.

1600-luvun lopulta on säilynyt vanhin rakennus pääpihan itäisellä laidalla. Se on hirsirunkoinen talo, jossa alun perin on ollut tupa ja kaksi kamaria. Eteisen hirsiseinässä on näkyvillä rakentamiseen osallistuneiden talollisten puumerkit.

Maariaan ja sen pappilan historiaan liittyvät useat eri aikakausien kirkonmiehet. Seurakunnassa kirkkoherrana toiminut Agricola, Maarian kuuluisin hengenmies, ei paljoa oleskellut Maariassa. Kirkkoherrana toimineen Pehr Kalmin aikana syntyi pappilan ihannepuutarha, josta löytyi mm. hedelmäpuita, mausteita ja kukkia. 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa kirkkoherrana toiminut Jakob Tengström omistautui puolestaan kirjallisuudelle, erityisesti historialle ja runoudelle. Kirkkoherra Ivar Tallgrenin aikana 1900-luvun alkupuolella pappilassa tehtiin suuria muutostöitä. Silloin pappilan pihapiiri sai nykyisen asunsa.

Lue lisää Maarian pappilasta ja sen vuosisataisesta puutarhasta (pdf)

Inva-WC
Lastenhoitohuone
Pysäköinti
Vaativa pyörätuolireitti
wc
Esteetön kulku

Tapahtumat

ma 27.1. klo 9.00 -14.00

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku

Maarian pappilan tallin perhekahvila

Lasten kanssa kotona? Tulkaa käymään Tallin perhekahvilassa. Aamusta iltapäivään on seuraa ja puuhaa lapsille ja aikuisille.
ti 28.1. klo 10.00 -12.00

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku

Juttutupa

Kaipaatko seuraa, jossa jutella? Tule juttutupaan!