Vapaaehtoiseksi Maarian seurakuntaan?

Maarian seurakunnan toimintaa järjestävät monet muutkin kuin seurakunnan työntekijät. Maariassa toimii runsaasti aktiivisia vapaaehtoisia, joiden työpanos on erittäin arvokas. Ehtisitkö sinä antaa aikaasi ja ammattitaitoasi seurakunnan hyväksi?

Vapaaehtoisena toimiminen ei tarkoita sitä, että kun osallistut kerran, olet velvoitettu osallistumaan myös seuraavat 77 kertaa. Voit lähteä mukaan ja toimia omien voimavarojesi puitteissa. Vihjettä siitä, millaista vapaaehtoistyö käytännössä on, voit saada vaikkapa lukaisemalla Maarian ruokakassijakelusta lyhyen tekstin tämän sivun lopusta. Ruokakassien jaosta kertova teksti löytyy myös klikkaamalla tätä linkkiä.

Seurakunnan vapaaehtoistöitä on yhtä monenlaisia kuin on vapaaehtoisiakin. Kiinnostaisiko sinua ruoanjako tai jumalanpalveluksissa avustajana toimiminen? Haluaisitko kahvittaa kirkkokansaa tai olla järjestämässä teemapäiviä? Tai haluatko auttaa Yhteisvastuukeräyksessä? Ota rohkeasti yhteyttä, niin etsimme yhdessä juuri sinua kiinnostavan vapaaehtoistyön.

Ihmisiä poseeraamassa, suurimmalla osalla kasvomaskit.

Kuvassa upeita vapaaehtoisia Maarian ruuanjakopaikoissa. Jesarin ruuanjaossa Jäkärlässä vasemmalta Ansa, Urpo, Janette, Kimmo-pappi, diakoniatyöntekijä Anne, Juha, Tuula, Esa, A-P, Jari, Pauli ja Marko. (Kuva: Linda Ahmeti) Halinen ja Hepokulta: vasemmalta Aino, Airi, Terttu, Liisi, Raili, Helvi, Kristina ja Inkeri-pappi. Runosmäessä vasemmalta Irja, Lempi, Alpi, Jorma, Pirjo, Seppo, Ulla, Tuula ja Alla. Maarian seurakunta on kiitollinen jokaisesta vapaaehtoisesta. On hienoa, että löytyy näitä ihania ihmisiä, jotka jaksavat jakaa aikaansa ja taitojaan yhteiseen hyvään! 

Haluaisimme tietää ajatuksiasi asuinalueesi toiminnasta

Oletko jo mukana Maarian seurakunnan toiminnoissa? Arvostaisimme kovasti näkemystäsi ja ideoitasi miten voisimme kehittää asuinalueesi seurakuntatyötä. Toivottavasti löydät hetkisen aikaa vastata muutamaan kysymykseen.
Pääset kyselyyn klikkaamalla tätä linkkiä

Vapaaehtoistyön tehtäviä

Erilaisia tehtäviä on lukuisia. Löytyisikö tästä listasta sinua kiinnostavaa aihetta?

Vapaaehtoisten kammari

Toimitko jo vapaaehtoisena jossakin tehtävässä Maarian seurakunnassa? Tai haluaisitko toimia, mutta sopivaa tehtävää ei ole vielä löytynyt? Tervetuloa Vapaaehtoisten Kammariin! Siellä jaamme vapaaehtoistyön iloja ja haasteita yhdessä toisten vapaaehtoisten ja työntekijöiden kanssa. Sinulle on tilaa ja paikka! Vapaaehtoisten Kammari kokoontuu kerran kuussa tiistai-iltaisin klo 17 Kirkonvartijan talossa (syyskuu-toukokuu), os. Maunu Tavastinkatu 4. Illoissa jaetaan kuulumiset, pidetään pieni opetustuokio jostakin kristinuskon aiheesta (v. 2022 messun eri osien merkitys, v. 2023 Käskyt), rukoillaan esirukouspyyntöjen puolesta, ollaan yhdessä iltapalalla ja sokerina pohjalla vielä jotain vapaamuotoista ohjelmaa. Mukana vapaaehtoistyöntekijät Inkeri Puputti ja Katariina Ottosson.

Kevätkauden kokoontumiset 16.1., 13.2., 19.3., 16.4. ja 7.5.2024.

Vapaaehtoisten olohuone

Vapaaehtoisten olohuone kokoontuu Runosmäen seurakuntatalolla Munterinkatu 15, kerran kuussa keskiviikkoisin klo 10. Mukana diakoniatyöntekijä Katariina Ottosson p. 040 341 7453 sekä ruoka-avuntyöntekijä Pike Pikander p. 040 341 7094

Vapaaehtoisten Olohuoneessa jaetaan vapaaehtoisuuden iloja ja haasteita yhdessä toisten vapaaehtoisten ja työntekijöiden kanssa aamupalan äärellä. Tervetuloa mukaan niin nykyiset kuin uudetkin Maarian seurakunnan vapaaehtoiset. 

Kevätkauden kokoontumiset 31.1., 28.2., 13.3, 10.4. ja 15.5.2024.

Johannesmessu

Johannesmessu järjestetään Maarian kirkossa joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina kello 17 (ei kesä- ja heinäkuussa). Johannesmessu on seurakuntalaisten oma messu, jossa halukkaille riittää monenlaista haastavaa tekemistä mm. ehtoollisavustajina, tekstinlukijoina, äänentoistossa ja esirukouspalvelussa.

Levon messu

Levon messu on jumalanpalvelus, jossa painopiste on rauhoittumisessa, hiljaisessa rukouksessa ja levollisessa olemisessa. Levon messuissa vapaaehtoiset lukevat vuorolukuna yhdessä seurakunnan kanssa Psalmin, lukevat tekstit ja toivottavat messuväen tervetulleeksi.

Messukahvittajat

Maarian kirkon messuissa on joka sunnuntai (syyskuu-toukokuu) kirkkokahvit, joiden laittamisesta huolehtivat vapaaehtoiset. Kahvikymppinä, joka kerää vapaaehtoiset kahvittajat, toimii vapaaehtoinen.

Messuavustajat

Messuissa vapaaehtoiset voivat esimerkiksi toivottaa messuväen tervetulleeksi, toimia synnintunnustus- tai esirukousavustajina, lukea tekstejä, kerätä kolehtia, jakaa (koulutuksen käytyään) ehtoollista. Messukymppinä, joka kerää messuavustajia yhdessä työntekijöiden kanssa, toimii vapaaehtoinen.

Pienryhmät

Erilaisissa pienpiireissä toimii vapaaehtoisia piirien vetäjinä. Olisiko sinulla mahdollisuus tulla pienpiirin vetäjäksi?

Ruokakassien jaot Halisissa, Jäkärlässä ja Runosmäessä

Maarian seurakunta järjestää ruokakassien jakoja yhteistyössä Katulähetyksen ja Operaatio Ruokakassin kanssa. Auttavia käsiä tarvitaan ruuanjaossa ja alkuvalmisteluissa, jotta jokainen apua tarvitseva saisi ruokakassin.

Koroisten ristin kesä ja joulunajan ulkoilmahartaus

Koroisten ristin juurella on kokoonnuttu perinteisesti jo 20 vuoden ajan. Tilaisuutta ovat järjestämässä vapaaehtoiset yhdessä papin ja kanttorin kanssa.

 

Olen kiinnostunut! Keneen otan yhteyttä?

Jos olet kiinnostunut ruoanjakelusta tai messujen vapaaehtoistehtävistä, ota yhteyttä pastori Inkeri Puputtiin, p. 040 341 7676, inkeri.puputti@evl.fi

Jos olet kiinnostunut Yhteisvastuukeräyksessä auttamisesta esim. lipaskerääjänä, ota yhteyttä Kristiina Frondeliukseen, p. 040 341 7044, kristiina.frondelius@evl.fi

Jos olet kiinnostunut muista vapaaehtoistehtävistä, ota yhteyttä diakoniatyöntekijä Katariina Ottossoniin, p. 040 341 7453, katariina.ottosson@evl.fi

Voit myös tästä linkistä tulostaa ja täyttää ilmoittaudun vapaaehtoiseksi -lomakkeen ja toimittaa sen Maarian seurakunnan työntekijälle.

 

Ruokajakelu Maarian seurakunnassa — taustaa

Mistä kaikki alkoi

Ruokajakelun historia Maarian seurakunnan alueella yltää noin 20 vuoden päähän. Jyrki Smolander yhdessä puolisonsa kanssa sekä Halisten ruokajakelun kymppinä toiminut Taina Majaniemi aloittivat Halisten alueella vähävaraisten auttamisen. Työ oli etsivää työtä ja siinä vaiheessa vielä pienimuotoisempaa, kuin mitä se on tänä päivänä. Työ ei aluksi myöskään ollut seurakunnan työmuoto.

Pastori Mikko Laurénin tultua mukaan toimintaan, työ saatiin seurakunnan työmuodoksi. Jaettavat ruokatavarat tulivat siinä vaiheessa Katulähetykseltä. Noin 10 vuotta sitten ruokaa alettiin saada myös Operaatio Ruokakassilta. Myös jakopaikat lisääntyivät: Halisten lisäksi mukaan tulivat Runosmäki ja Jäkärlä. Jäkärlässä asiaan tarttui innolla Janette Alijärvi-Mäkelä, joka toimi Jäkärlässä Jesarin ruokajakelun kymppinä. Nykyään mukana on Ansa Kauppinen. Runosmäessä kymppinä toimii Alpi Tuomisto ja Halisissa ja syksystä 2020 myös Hepokullassa kymppinä on ollut Kristina Wikström ja Liisi Karppinen. Runosmäessä ja Halisissa ruokakassin saajille oli mahdollista tarjota myös kuppi kuumaa kahvia.

Korona-kevät ja -syksy 2020

Ruuan tarve kasvoi ja niin kasvoivat myös jaettavien ruokakassien määrät. Parhaimmillaan jaettiin reilusti yli 400 kassia joka viikko ja toiminnassa oli mukana viikottain noin 50 vapaaehtoista.

Mutta sitten keväällä 2020 tuli korona. Uuteen tilanteeseen piti reagoida nopeasti. Kirkkoherra Katri Rinteen johdolla työ järjestettiin uudelleen siten, että ruokakassit tulivat Operaatio Ruokakassilta valmiiksi pakattuina ja seurakunnan työntekijät jakoivat ne seurakuntataloilla. Kassin hakijat ilmoittautuivat etukäteen diakoniatyöntekijöille, jotka jakoivat heille hakuvuorot. Toiminta pieneni, mutta se saatiin kuitenkin jatkumaan kesätaukoon asti.

Elokuussa jännitettiin, saadaanko toiminta käyntiin pandemian alkaessa jälleen nostaa päätään kesän rauhallisemman jakson jälkeen. Suuri ilo syntyi siitä, että ruokajakelu pystyttiin käynnistämään ja myös vapaaehtoiset saattoivat palata mukaan tehtäviin. Täysin entiseen ei kuitenkaan palattu. Vapaaehtoiset pakkasivat kassit valmiiksi jakopaikoilla ja seurakunnan työntekijät jakoivat ne ulkona jokaiselle hakijalle erikseen. Kassin hakijat ilmoittautuvat edelleen diakoniatyöntekijöille, jotka jakavat heille hakuvuorot. Kahvin tarjoaminen ja yhdessäolo ruuanjakopaikoilla ei ole mahdollista.

Uutena ruuanjakopaikkana mukaan tuli jo keväällä 2020 Hepokullan seurakuntatalo. Siellä jaettiin viikottain 35 kassia. Hepokulta ruuanjakopaikkana jäi pois syksyllä 2022. Runosmäessä kaupungin Nuorisotalon tiloissa jaetaan 65 kassia, samoin Halisissa Kardinaalinkadun tiloissa. Jesarissa jaetaan 50 kassia viikottain. Kassien jakajina toimivat pastori Leena Sirén Runosmäessä ja ruokajakelusta vastaava pastori Inkeri Puputti Hepokullassa. Elokuussa 2022 toiminta organisoitiin uudelleen. Ruokajakelusta vastaa nykyisin ruokajakelutyöntekijä Pike Pikander.

Tulevaisuus

Ruuan tarve ei näytä vähentyvän. Korona-aika on jo nyt tuonut uusia ruuantarvitsijoita, syksy näyttää, miten tilanne etenee. Yhteistyötä tehden voimme omalta osaltamme vastata siihen hätään ja tarpeeseen, joka ihmisillä on. Jokaisella kohtaamallamme ihmisellä on Kristuksen kasvot. ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.” (Matt. 25:35) Ja jokaisessa kohtaamisessa saaja antaa ja antaja saa. Tämän työn yllä lepää Herramme rakastava katse.

Pastori Inkeri Puputti, Maarian seurakunta

 

 

 

Ota yhteyttä

kappalainen
Maarian seurakunta

Jumalanpalveluselämä, vapaaehtoistoiminta

Teen työtä kappalaisena Maarian seurakunnassa. Vastuualueinani ovat jumalanpalveluselämä ja vapaaehtoistyö, erityisesti Johannesmessu sekä Levon messu.

Vapaa-ajalla ulkoilen mielelläni luonnossa, laulan Verbum Sonans -kuorossa, koetan ylläpitää nykyheprean osaamista lukemalla ja kuuntelemalla sekä pitämällä yhteyksiä israelilaisiin ystäviini. Myös uiminen lämpimissä ja kylmissä vesissä on virkistävää!

Minut saa iloiseksi ihmisten avoimuus ja aitous. Yhdessä tekeminen ja elämän jakaminen. Ja kukat ja linnut ja koko ihmeellinen Luojan luoma luonto! Sokerina pohjalla: pidemmillä vapailla matkaan kotiseudulle Pohjois-Karjalaan.

"Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme." (Apt.t. 17:27-28)

 

   

Alueellinen diakoniatyö, ruokajaot
Maarian seurakunta

Puhelinaika ma-ke klo 12-14