Vapaaehtoiseksi Maarian seurakuntaan?

Maarian seurakunnan toimintaa järjestävät monet muutkin kuin seurakunnan työntekijät. Maariassa toimii runsaasti aktiivisia vapaaehtoisia, joiden työpanos on erittäin arvokas. Ehtisitkö sinä antaa aikaasi ja ammattitaitoasi seurakunnan hyväksi?

Vapaaehtoisena toimiminen ei tarkoita sitä, että kun osallistut kerran, olet velvoitettu osallistumaan myös seuraavat 77 kertaa. Voit lähteä mukaan ja toimia omien voimavarojesi puitteissa. Vihjettä siitä, millaista vapaaehtoistyö käytännössä on, voit saada vaikkapa lukaisemalla Maarian ruokakassijakelusta lyhyen tekstin tämän sivun lopusta. Ruokakassien jaosta kertova teksti löytyy myös klikkaamalla tätä linkkiä.

Seurakunnan vapaaehtoistöitä on yhtä monenlaisia kuin on vapaaehtoisiakin. Kiinnostaisiko sinua ruoanjako tai jumalanpalveluksissa avustajana toimiminen? Haluaisitko kahvittaa kirkkokansaa tai olla järjestämässä teemapäiviä? Ota rohkeasti yhteyttä, niin etsimme yhdessä juuri sinua kiinnostavan vapaaehtoistyön.

Ihmisiä poseeraamassa, suurimmalla osalla kasvomaskit.

Kuvassa upeita vapaaehtoisia Maarian ruuanjakopaikoissa. Jesarin ruuanjaossa Jäkärlässä vasemmalta Ansa, Urpo, Janette, Kimmo-pappi, diakoniatyöntekijä Anne, Juha, Tuula, Esa, A-P, Jari, Pauli ja Marko. (Kuva: Linda Ahmeti) Halinen ja Hepokulta: vasemmalta Aino, Airi, Terttu, Liisi, Raili, Helvi, Kristina ja Inkeri-pappi. Runosmäessä vasemmalta Irja, Lempi, Alpi, Jorma, Pirjo, Seppo, Ulla, Tuula ja Alla. Maarian seurakunta on kiitollinen jokaisesta vapaaehtoisesta. On hienoa, että löytyy näitä ihania ihmisiä, jotka jaksavat jakaa aikaansa ja taitojaan yhteiseen hyvään! 

Vapaaehtoistyön tehtäviä

Erilaisia tehtäviä on lukuisia. Löytyisikö tästä listasta sinua kiinnostavaa aihetta?

Evankelioimistyön tukitiimi

Suurta osaa Maarian seurakunnan vapaaehtoistoimintaa koordinoi evankelioimistyön tukitiimi. Tukitiimissä suunnitellaan ja toteutetaan seurakunnan toimintaa. Vapaaehtoistyön teema on ”kuin kotiin tulis”.

Johannesmessu

Johannesmessu järjestetään Maarian kirkossa joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina kello 17 (ei kesä- ja heinäkuussa). Johannesmessu on seurakuntalaisten oma messu, jossa halukkaille riittää monenlaista haastavaa tekemistä mm. ehtoollisavustajina, tekstinlukijoina, äänentoistossa ja esirukouspalvelussa.

Messunaika-ryhmä

Ryhmä toimii Katekumenaatti-toiminnan rinnalla Maarian kirkossa jumalanpalveluksissa. Halukkaat ryhmäläiset opastetaan asteittain yhä vaativampiin tehtäviin jumalanpalveluksessa.

Ehtoollisavustajat

Ehtoollisavustajat avustavat jumalanpalveluksissa ehtoollisen jaossa.

Pienryhmät

Evankelioimistyön tukitiimin siipien suojassa toimii seitsemän pienpiiriä. Niissä tarvitaan kuusi vapaaehtoista vetäjää.

Ruokakassien jaot Halisissa, Jäkärlässä ja Runosmäessä

Maarian seurakunta järjestää ruokakassien jakoja yhteistyössä Katulähetyksen ja Operaatio Ruokakassin kanssa. Auttavia käsiä tarvitaan ruuanjaossa ja alkuvalmisteluissa, jotta jokainen apua tarvitseva saisi ruokakassin.

Miesten päivät

Kerran vuodessa pidettävillä miesten päivillä on Maarian seurakunnassa pitkät perinteet. Vapaaehtoisia tarvitaan ohjelmajärjestelyyn, suunnitteluun ja ideointiin!

Koroisten ristin kesä ja joulunajan ulkoilmahartaus

Koroisten ristin juurella on kokoonnuttu polvesta toiseen jo 20 vuoden ajan. Tilaisuuden ovat perinteisesti järjestäneet vapaaehtoiset. Seurakunnalta mukana on ollut pappi ja kanttori. Halisseura on tarjonnut mehut kuulijoille.

 

Olen kiinnostunut! Keneen otan yhteyttä?

Jos olet kiinnostunut ruoanjakelusta tai messujen vapaaehtoistehtävistä, ota yhteyttä pastori Inkeri Puputtiin, p. 040 341 7676, inkeri.puputti@evl.fi

Jos olet kiinnostunut muista vapaaehtoistehtävistä, ota yhteyttä diakoniatyöntekijä Anne Alkioon, p. 040 341 7453, anne.alkio@evl.fi

 

Ruokajakelu Maarian seurakunnassa — taustaa

Mistä kaikki alkoi

Ruokajakelun historia Maarian seurakunnan alueella yltää reilun 15 vuoden päähän. Jyrki Smolander yhdessä puolisonsa kanssa sekä Halisten ruokajakelun kymppinä toiminut Taina Majaniemi aloittivat Halisten alueella vähävaraisten auttamisen. Työ oli etsivää työtä ja siinä vaiheessa vielä pienimuotoisempaa, kuin mitä se on tänä päivänä. Työ ei aluksi myöskään ollut seurakunnan työmuoto.

Pastori Mikko Laurénin tultua mukaan toimintaan, työ saatiin seurakunnan työmuodoksi. Jaettavat ruokatavarat tulivat siinä vaiheessa Katulähetykseltä. Noin 10 vuotta sitten ruokaa alettiin saada myös Operaatio Ruokakassilta. Myös jakopaikat lisääntyivät: Halisten lisäksi mukaan tulivat Runosmäki ja Jäkärlä. Jäkärlässä asiaan tarttui innolla Janette Alijärvi-Mäkelä, joka toimii edelleen Jäkärlässä Jesarin ruokajakelun kymppinä. Runosmäessä kymppinä toimii Alpi Tuomisto ja Halisissa ja syksystä 2020 myös Hepokullassa kymppinä on ollut Kristina Wikström. Runosmäessä ja Halisissa ruokakassin saajille oli mahdollista tarjota myös kuppi kuumaa kahvia.

Korona-kevät ja -syksy 2020

Ruuan tarve kasvoi ja niin kasvoivat myös jaettavien ruokakassien määrät. Parhaimmillaan jaettiin reilusti yli 400 kassia joka viikko ja toiminnassa oli mukana viikottain noin 50 vapaaehtoista.

Mutta sitten keväällä 2020 tuli korona. Uuteen tilanteeseen piti reagoida nopeasti. Kirkkoherra Katri Rinteen johdolla työ järjestettiin uudelleen siten, että ruokakassit tulivat Operaatio Ruokakassilta valmiiksi pakattuina ja seurakunnan työntekijät jakoivat ne seurakuntataloilla. Kassin hakijat ilmoittautuivat etukäteen diakoniatyöntekijöille, jotka jakoivat heille hakuvuorot. Toiminta pieneni, mutta se saatiin kuitenkin jatkumaan kesätaukoon asti.

Elokuussa jännitettiin, saadaanko toiminta käyntiin pandemian alkaessa jälleen nostaa päätään kesän rauhallisemman jakson jälkeen. Suuri ilo syntyi siitä, että ruokajakelu pystyttiin käynnistämään ja myös vapaaehtoiset saattoivat palata mukaan tehtäviin. Täysin entiseen ei kuitenkaan palattu. Vapaaehtoiset pakkaavat nyt kassit valmiiksi jakopaikoilla ja seurakunnan työntekijät jakavat ne ulkona jokaiselle hakijalle erikseen. Kassin hakijat ilmoittautuvat edelleen diakoniatyöntekijöille, jotka jakavat heille hakuvuorot. Kahvin tarjoaminen ja yhdessäolo ruuanjakopaikoilla ei ole mahdollista.

Uutena ruuanjakopaikkana mukaan tuli jo keväällä 2020 Hepokullan seurakuntatalo. Siellä jaetaan viikottain 35 kassia. Runosmäessä kaupungin Nuorisotalon tiloissa jaetaan 65 kassia, samoin Halisissa Kardinaalinkadun tiloissa. Jesarissa jaetaan 50 kassia viikottain. Kassien jakajina toimivat pastori Leena Sirén Runosmäessä, pastori Kimmo Loukiala Jesarissa ja ruokajakelusta vastaava pastori Inkeri Puputti Hepokullassa ja Halisissa.

Tulevaisuus

Ruuan tarve ei näytä vähentyvän. Korona-aika on jo nyt tuonut uusia ruuantarvitsijoita, syksy näyttää, miten tilanne etenee. Yhteistyötä tehden voimme omalta osaltamme vastata siihen hätään ja tarpeeseen, joka ihmisillä on. Jokaisella kohtaamallamme ihmisellä on Kristuksen kasvot. ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.” (Matt. 25:35) Ja jokaisessa kohtaamisessa saaja antaa ja antaja saa. Tämän työn yllä lepää Herramme rakastava katse.

Pastori Inkeri Puputti, Maarian seurakunta

 

 

 

Ota yhteyttä

kappalainen
Maarian seurakunta

Teen työtä kappalaisena Maarian seurakunnassa ja erityisesti Itä-Maarian alueella. Vastuualueinani ovat ruokajakelu Maarian serúrakunnassa, vapaaehtoistyö ja Johannesmessut. Jumalanpalveluselämä ja sen kehittäminen on myös lähellä sydäntäni.

Vapaa-ajalla ulkoilen mielelläni luonnossa, laulan Verbum Sonans -kuorossa, koetan ylläpitää nykyheprean osaamista lukemalla ja kuuntelemalla sekä pitämällä yhteyksiä israelilaisiin ystäviini. Myös uiminen lämpimissä ja kylmissä vesissä on virkistävää!

Minut saa iloiseksi ihmisten avoimuus ja aitous. Yhdessä tekeminen ja elämän jakaminen. Ja kukat ja linnut ja koko ihmeellinen Luojan luoma luonto! Sokerina pohjalla: pidemmillä vapailla matkaan kotiseudulle Pohjois-Karjalaan.

"Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme." (Apt.t. 17:27-28)