Kuorot Turun tuomiokirkkoseurakunnassa

Seurakunnassa toimii useita kuoroja monen ikäisille ja tasoisille laulajille. Jos kuoroihin liittyminen kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä yhteyshenkilöön. Turun tuomiokirkossa esiintyminen on monelle kuorolaulun kohokohta.

Turku Cathedral TCYC Choir

eli tuttavallisemmin Turun tuomiokirkon TCYC

Naiskuoro

Turun tuomiokirkon TCYC on kuoro täynnä Katedraalia, Elämyksiä ja Iloa.

Kuoron kotipaikka on Turun tuomiokirkossa, jonka liturgisessa elämässä kuoro toimii vahvana ja osaavana toimijana. TCYC matkustaa ja kouluttautuu jatkuvasti, ja lukuisat esiintymis- ja kilpailumatkat ovat suuntautuneet mm. Japaniin, Italiaan, Venetsiaan, Vietnamiin, Pietariin, Wittenbergiin ja Riikaan. Kuoro on palkittu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kuorokilpailuissa kultaleimoin.

Kotimaassa kuoro vaikuttaa kotikirkkonsa Turun tuomiokirkon musiikkielämässä vahvalla ja osaavalla otteella. Ennakkoluulottomalla ja iloisella asenteellaan TCYC luo ympärilleen paljon reipasta iloa, ja TCYC:n aloitteesta tuomiokirkossa toimii mm. kolme käsikelloryhmää, Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro ja lukuisia vaihtuvia hankeprojekteja. Kuoro kokoaakin ympärilleen erilaisia toimijoita kulloisenkin tehtävän mukaan ja tuottaa katedraaliin myös isoja kirkkokuoroteoksia, joista esimerkkinä mm. Mozartin Requiem ja useat uusien kirkkomusiikkiteosten kantaesitykset (Urmas Sisask: Dom-oratorio). Kokoavana voimana TCYC puhuukin Turun tuomiokirkon kuoroperheestä. Kuoron suojelija on Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Nyt myös aikuiset naiset ovat tervetulleita pyrkimään TCYC-laulajaksi kaikkiin naisääniin. Kuoro harjoittelee kahdesti viikossa keskiviikkoisin ja torstaisin. TCYC on kuoro iloisille, haastetta kaipaaville ja ennakkoluulottomille musiikin ja katedraalin rakastajille. Kuoron motto on kuitenkin: Remember! It´s only for fun!

Kuoroa johtaa MuM dir. cant, tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Anu Åberg

Tervetuloa - laita postia tai soita ja sovi koelaulu!

anu.aberg@evl.fi

p 040 4317 580

FB: Turku Cathedral TCYC Choir

TCYC:n löydät myös Facebookista tämän linkin takaa

Tuomiokirkon kamarikuoro NOVA

Pienestä lauluryhmästä vuonna 1993 alkunsa saanut NOVA on kasvanut neljänkymmenen laulajan kamarikuoroksi. Kuoro avustaa kirkollisissa tehtävissä, kuten jumalanpalveluksissa, pappisvihkimyksissä ja juhlatilanteissa, ja konsertoi keväisin ja joulun aikaan. Esiintymismatkoja ulkomaille on tehty lähes vuosittain.

Kuoron laaja ohjelmisto sisältää kirkkomusiikkia pienistä rukouslauluista Bachin Johannes- ja Matteus-passioihin sekä runsaasti muita, lähinnä klassisia teoksia. Klassisen kirkkomusiikin ohella NOVA esittää myös kansanlauluja ja laulelmia sekä joulun ajan musiikkia. Ohjelmisto vaihtelee kirkkovuoden mukaan. Toistuvaan ohjelmistoon kuuluvat mm. W.A. Mozartin Requiem ja C-mollimessu.

NOVA kokoontuu seurakuntasalissa (Eerikinkatu 3) keskiviikkoisin kello 18.30. Kuoroa johtaa Tuomiokirkon I kanttori MUM, dir.cant. Jukka Pietilä, jukka.pietila@evl.fi, puh. 040 3417 574. Kuoro aloitti syyskauden 1.9.2021.

Uudet laulajat ovat tervetulleita, etenkin miesääniä kaivataan!

Kamarikuoro NOVAn löydät Facebookista tämän linkin takaa

Instagramista löydät NOVAn tämän linkin kautta

Turun tuomiokirkon kuoro

Turun tuomiokirkon kuoro aloitti toimintansa sekakuorona vuonna 1953. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on kehittynyt tasokkaaksi naiskuoroksi musiikillisen johtajansa Maria Utriaisen johdolla. Tällä hetkellä kuoro koostuu noin 20:sta aktiivisesta laulajasta. Kuoron esittämät laulut ulottuvat rakkaimmista hengellisistä lauluista ja klassisista liturgisista teoksista kiintoisiin suomalaisiin naiskuorolaulelmiin sekä kansansävelmiin.

Kuoromme avustaa aktiivisesti Turun tuomiokirkkoseurakunnan tilaisuuksissa ja vierailee muissakin Turun sekä Varsinais-Suomen seurakunnissa. Vuosittaiseen ohjelmaan kuuluu myös perinteiset joulu- ja kevätkonsertit.

Kuoro kokoontuu harjoittelemaan torstaisin klo 18-20.15 seurakunnan toimitalolla Eerikinkatu 3, 2 krs. Lämminhenkinen kuoromme on avoin kaikille innokkaille laulajille – ikärajoja ei ole ja mukaan pääsee koelaulujen kautta. Mikäli kiinnostuit, otathan yhteyttä sähköpostitse: turuntuomiokirkonkuoro@gmail.com

Turun tuomiokirkon kuoron löytää Facebookista tämän linkin takaa

Tuomiokirkon kamarikuoro Cappella Cathedralis Turku

CCT eli Cappella Cathedralis Turku, tai vain Cappella, on suuren mittaluokan kamarikuoro, joka toteuttaa esityksiä projektiluontoisesti kanttori Anu Åbergin ja Timo Lehtovaaran johdolla. Cappellan projektit tarjoavat aina haastetta kuorolaulajille, mutta myös valtavia elämyksiä. Kymmenet laulajat ja mahdollinen kamariorkesteri esiintymässä kansallispyhäkön holvien alla... Mitäpä sitä muuta kuorolaululta haluaisikaan? Kysy ajankohtaisista projekteista kanttori Anu Åbergilta, p. 040 341 7580, anu.aberg@evl.fi

Cappella Cathedralis löytyy Facebookista tämän linkin takaa

Käsikellomusiikki Tuomiokirkossa: Käsikellot—Handbells—chimes

Käsikellot on soitin, jossa yhdessä tekeminen korostuu ja sekä kellojen kuuntelu että soittamisen katselu on elämys: juhlavasti kiillotetut, hohtavat kellot tuntuvat kajahtelevan kuin itsestään taitavien soittajien käsitellessä niitä eri tekniikoin. Aika pysähtyy ja tilanne saa katselija-kuuntelijan valtaansa.

Arkisemmin käsikelloja voisi verrata myös pianon koskettimiin: jos yksikin kosketin puuttuu välistä, soitto ei onnistu. Jokaisella soittajalla on 1 - 4 käsikelloa kellojen koosta ja soitettavasta teoksesta riippuen. Kelloilussa on aina vauhtia ja vaarallisia tilanteita; ehtiikö soittaja kaappaamaan käteensä juuri sen kellon, mitä kulloinkin tarvitaan ja sitten ojentamaan sen seuraavalle soittajalle? Käsikellojen hankinnan jälkeen tulikin nopeasti selväksi, että kelloyhtyeemme nimi olkoon Hups! Kelloharjoituksen jälkeen soittajat ovat aina hyvällä tuulella!

Turun tuomiokirkon käsikellot on valettu pronssiseoksesta ja ne on valmistanut Malmarkin käsikellotehdas Yhdysvalloista, missä kellomusiikki on vielä yleisempää kuin Suomessa. Kerrotaan tarinaa, että kellovalu on niin tarkka prosessi, että valua aloittaessa paikalle kutsutaan pappi siunaamaan valun. Kerrotaan myös, että käsikello resonoi sellaisella taajuudella, että se tekee resonanssillaan ihmiselle hyvää; kiinalainen äänimalja-ajatus ei ole käsikelloista kovinkaan kaukana.

Käsikellojen soitto vahvistaa tekijöidensä yhteisöllisyyttä, sillä jokaisen ”pianon koskettimen”, siis käsikellon, on osattava odottaa omaa vuoroaan ja sovittaa itsensä ja soittonsa naapurikellistin rytmiin. On siis suostuttava toiseen ihmiseen, pedattava naapurisoittajalle hyvä tilaisuus onnistua ja samalla hoidettava omaa, kenties hyvin kiireistäkin kellotonttia.

Käsikelloja on Suomessa muutamalla paikkakunnalla, chimes-kelloja (”harjoituskellot”) on useammassa paikassa mutta pronssisia kelloja on Suomessa ainoastaan viidellä paikkakunnalla. Tuomiokirkon kellokokoelma sisältää myös suuria bassokelloja, joita soitetaan ”oravalla”, suuren suurella malletilla ja kelloääni on hyvin syvä, hiljainen ja hämmentävän soinnikas. Mutta mitä ovat käsikellomaailmassamme ”poni”, ”koira” tai ”kellopuu”? Tervetuloa käsikellojen maailmaan ottamaan siitä selvää!

Tuomiokirkkoseurakunnassa toimii kolme käsikelloyhtyettä, aikuisten Käsikelloyhtye Hups! sekä lasten käsikelloyhtye Tiuku. Yhtyeet soittavat englantilaisen tradition mukaisilla pronssikelloilla. Lasten käsikelloyhtye alakouluikäisille harjoittelee tiistaisin. Käsikelloyhtye Hups!:n johtaja on Anu Åberg, nuorten käsikelloyhtye Tiukua ja lasten käsikellokerhoa ohjaa Aina Roiha.

Käsikelloyhtye Hups!: tcyc@evl.fi tai Lasten käsikelloyhtye Tiuku: kasikellokerho@gmail.com