Kuva Pekka Larkela

Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelus on kirkon elämän sydän. Siitä saamme voimaa ja iloa arkeen.

Jumalanpalvelus kokoaa yhteen erilaiset ja kaikenikäiset seurakuntalaiset kasvamaan uskossa ja saamaan voimaa arkiseen elämään. Usein jumalanpalveluksen jälkeen on mahdollisuus jatkaa yhdessäoloa kirkkokahvin äärellä. 

Tarkemmat tiedot toimitettavista messuista ja jumalanpalveluksista saat  Tapahtumakalenteri-sivulta. Mm. suurina juhlapyhinä , esimerkiksi jouluna ja pääsiäisen aikaan, järjestetään messuja ja erityisiä jumalanpalveluksia tavallisesta poikkeavinakin aikoina.

Jumalanpalvelus voi olla messu eli ehtoollisjumalanpalvelus tai sanajumalanpalvelus, jossa ei vietetä ehtoollista. 

Avustajaksi jumalanpalaveluksiin?

Jumalanpalveluksissa on monia erilaisia palvelutehtäviä, joita seurakuntalaiset voivat hoitaa. Vapaaehtoisvoimin toimivat messuryhmät ovat tärkeässä roolissa jumalanpalvelusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Tarkoituksena on, että yhdessä, vapaaehtoiset ja työntekijät,  valmistelemme messun ja yhdessä siinä palvelemme.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan messun vapaaehtoistehtäviin ja messuryhmään.
Jos tunnet mielenkiintoa, voit ilmoittautua mukaan Ilona Hägglundille, [email protected] ja p. 0403417127

Myös lapset ovat tervetulleita ehtoolliselle

Lapset ovat lämpimästi tervetulleita jokaiseen messuun. Myös lapsella on oikeus iloon, rauhaan ja Pyhän kohtaamiseen. Kastettu lapsi, jolle on opetettu ehtoollisen merkitystä, voi osallistua ehtoolliselle yhdessä vanhempansa tai esimerkiksi isovanhempansa tai kummin kanssa. Paras tapa opettaa ehtoollisen merkitystä on tulla lapsen kanssa ehtoollispöytään. Aikuinen kertoo ehtoollisen jakajalle, saako lapsi ehtoollisen vai siunataanko hänet. Lapsi saa ehtoollisen samalla tavalla kuin aikuinen: leivän käteen ja viinitilkan pikariin. Myös leipä yksin sisältää täydellisen ehtoollisen lahjan: Kristus on itse läsnä ehtoollisessa.

Laste hommat

Martinkirkossa on lapsille vapaaehtoisia ja ikiomia messutehtäviä, Laste hommia. Kirkon sisäeteisessä odottaa "Martti" Laste hommat -kaulanauhojen kanssa, joista voi valita itselleen sopivan kirkkotehtävän ja mennä sen kanssa papin tai suntion luokse, joka neuvoo tarkemmin. 

Martinkirkossa on kirkon etuosassa lapsille oma Lasten paikka, missä voi messun aikana vaikkapa piirtää tai leikkiä. Kirkossa saa liikkua ja tulla rohkeasti Lasten paikkaan. 

Jumalanpalvelukset Martinseurakunnan kirkoissa

Messuista ja hartauksista löydät ajakohtaista tietoa tästä Tapahtumakalenterista.

Martinkirkko,  Huovinkatu 1

Messu sunnuntaisin klo 10.

Arki-illan ehtoollinen keskiviikkoisin klo 18     

Kakskerran kirkko, Kakskerran kirkkotie 110

Messu kerran kuukaudessa klo 12

Uittamon seurakuntakoti, Rusthollinrinne 1

Messu kerran kuukaudessa klo 15

 

Aamurukous, Laudes ja Rukous päivän päättyessä, Kompletorio 

Martinseurakunnan FB-sivulla ja Insatagramissa löytyy keskiviikkoisin klo 9 Laudes ja klo 21 Kompletorio striimauttuina. 

 

Hiljaisuuden joogaa®  , osa kristillistä rukouselämää  

Hiljaisuuden jooga® on kristillinen harjoituskokonaisuus, jossa keskeistä on Jumalan armo ja kaikkea elämää kannatteleva Jumalan rakkaus. Siksi harjoitukset ovat lempeitä, hengellisesti avaria ja osallistujat saavat tehdä ne itselleen sopivalla tavalla.

Kristillistä joogaa on harrastettu Suomessakin vuosikymmeniä. Hiljaisuuden joogaksi sen kehitti sairaalapappi, retriitinohjaaja ja joogaopettaja Heli Harjunpää. Suomen kirkon pappisliitto valitsi Heli Harjunpää vuoden 2022 papiksi ja näin antoi myös signaalin sille, että Hiljaisuuden jooga on tunnustettu ja hyväksytty osa kirkkomme rukouselämää. Turun Piispa Mari Leppänen on myös Hiljaisuuden joogan ohjaaja. Hän toteaa, että Hiljaisuuden jooga on monelle polku kirkon yhteyteen. Ihmiset kaipaavat monenlaista hengellisyyttä ja kirkon täytyy tarjota erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa tuota hengellisyyttä.

Hiljaisuuden jooga® on rekisteröity joogalaji, jonka perusidea on, että se sopii kaikille. Keskeistä on kristillisyyden ytimestä nouseva armollisuus. Hiljaisuuden joogassa kohtaavat kristillinen spiritualiteetti ja joogasta tutuksi tullut kehollisuus. Hiljaisuuden jooga on kehonhoitoa ja sielunhoitoa koko olemuksella, se on kuin miniretriitti.  Moni kiireinen kaipaa lepoa ja rauhoittumista, jossa saa hetkeksi pysähtyä, ja samalla hoitaa omaa kehoa ja mieltä. Hiljaisuuden joogassa keho otetaan mukaan rukoukseen kokonaisvaltaisesti monipuolisen ja lempeän joogan keinoin. Harjoituksissa saa olla rauhassa oma itsensä, juuri sellaisena jollaiseksi Jumala on jokaisen luonut.

Hiljaisuuden joogassa yhdistyvät kolme harjoitusta: Lempeä kehollinen harjoitus, jossa hoidetaan kehoa ja opetellaan suhtautumaan siihen lempeän realistisesti. Mielen hiljentymisen harjoitus, jossa annetaan mielelle mahdollisuus rauhoittua läsnäoloon tässä hetkessä, levätä ja hiljentyä. Jättäytyä Jumalan huolenpidon varaan. Hengellinen harjoitus, jossa avaudutaan kohden rukouksen tilaa. Harjoitus tapahtuu sanallisin rukouksin, virsien sanoin ja Raamatuntekstein, jotka samalla antavat tilaa myös sanattomalle rukoukselle eli kontemplaatiolle. Perimmäisenä tavoitteena on kokemus Jumalan rakkaudesta. Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret (5.Moos. 33:27).

Hiljaisuuden joogassa liitytään vanhaan traditioon, mutta samalla ollaan hyvin läsnä nykyhetkessä. Ytimessä on rukous rauhan puolesta. Harjoituksissa liitymme rauhanrukoukseen koko olemuksellamme.

Seuraava Hiljaisuuden jooga®

Sunnuntaisin klo 18-19.15 Uittamon seurakuntakodilla 24.9.,1.10.,8.10.,(ei 15.10), 22.10.,29.10.,5.11.
 Ohjaajana Ilona Hägglund, pappi ja Hiljaisuuden joogan ohjaaja

LUE LISÄÄ
Kirjat:

Hiljaisuuden tie, kristillisiä joogaharjoituksia (2017 Kirjapaja)
Kiitollisuuden jooga, hyvinvointia jokaiseen päivään (2018 Kirjapaja)
Hiljaisuuden jooga®, ohjaajan opas (2022 Hiljaisuuden ystävät ry.)

Videot:
Youtube-linkki Heli Harjunpään keholliseen rukoukseen Kunnia, 
https://youtube.com/watch?v=X9EOP6nCQDI&feature=share
Hiljaisuuden jooga®  -kanava Vimeossa: https://vimeo.com/user113821331

 

 

Enkeli, joka on maalattu Martinkirkon kuorikaareen.