Kirkolliset toimitukset

 

Tietoa ja ohjeita korona-ajan kirkollisiin toimituksiin liittyen:

Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin kirkollisiin toimituksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä.

Henkilömäärä suhteutetaan aina 2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Enimmäisosallistujamäärä julkisissa tilaisuuksissa on 500 henkeä. Piikkiön kirkossa ja seurakuntakeskuksen suuressa salissa järjestettävien tilaisuuksien suurin henkilömäärä on pääsääntöisesti 50 henkeä.

Riskiryhmiin kuuluvien osallistumista jumalanpalveluksiin tai muuhun toimintaan ei suositella, vaikka suositusten noudattaminen onkin itse kunkin omalla vastuulla.

Kastetoimitukset järjestetään edelleen pääosin kirkoissa, missä on mahdollista pitää määritelty kahden metrin turvaväli. 

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä, samoin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia. Seurakuntien työntekijät eivät toistaiseksi osallistu toimitusten jälkeisiin tilaisuuksiin.

(Tekstiä päivitetty 30.6.2020)

Kasteesta hautaan siunaamiseen

Yleisimmät kirkolliset toimitukset ovat kaste, konfirmaatio, avioliittoon vihkiminen, kodin siunaaminen ja hautaan siunaaminen. Pyhinä toimituksina ne ovat osa seurakunnan jumalanpalveluselämää. Toimituksiin liittyvistä asioista, kuten tilojen varaamisesta voit lukea lisää tästä linkistä.

 


Kuva: Jussi Vierimaa

Kuvassa on kastettava lapsi, jonka pään päällä ovat papin, kummien ja vanhempien siunaavat kädet.
Kuva: Jussi Vierimaa

YouTube-video