Aamukaste

Tämän helpompaa kasteen järjestäminen tuskin voi olla. Me järjestämme puolestasi koko kastetoimituksen.

Koronatilanteen vuoksi lokakuuksi suunniteltuun tilaisuuteen Turun tuomiokirkkoon ilmoittautui niin vähän perheitä, että heidän kanssaan sovittiin yksittäiset kasteet. Jos koronatilanne helpottuu, seuraava Aamukaste-tilaisuus on tulossa keväällä 2021. Vaikka koolla on ollut useampi perhe, tilaisuus on ollut juhlava ja kunkin perheen huomioiva. Poikkeusaikana kastetilaisuuksissa papit käyttävät maskeja tai visiirejä ja kirkoissa ja seurakuntatiloissa huomioidaan turvavälit ja käytetään käsidesiä. Muistathan, että lapsen kasteen voi sopia milloin tahansa myös yksittäisenä kasteena kirkkoon tai muuhun seurakunnan tilaan.  

Lapset kastemaljan äärellä
Kuva: Jussi Vierimaa

Mikä Aamukaste?

Aamukaste on mukava, yhteisöllinen ja juhlallinen kastetapahtuma, johon voi tuoda pienen tai vähän isommankin lapsen kastettavaksi. Mukaan kannattaa ottaa lähipiiri juhlimaan suurta asiaa. Aamukasteessa lauletaan tuttuja lastenvirsiä.

Kastejuhlan kulku määrittyy sen mukaan, kuinka paljon ja minkä ikäisiä kastettavia tapahtumaan osallistuu. Kirkkoon kokoontuu 2–4 perhettä kerrallaan noin puolen tunnin ajaksi. Kellonajat varmistuvat ilmoittautumisen päätyttyä.

Lapsen voit pukea juhlaa varten yhtä hyvin suvun kastemekkoon, hänen omiin vaatteisiinsa tai seurakunnalta lainattuun kastepukuun.

Mitä pitää ottaa huomioon?

Kastettavaksi voidaan tuoda lapsi, jonka vanhemmista ainakin toinen kuuluu kirkkoon. Yli 12-vuotiaan kohdalla riittää huoltajien suostumus. Yli 15-vuotiailta edellytetään rippikoulua.
 
Kastettavalla tulee olla kaksi kirkkoon kuuluvaa, konfirmoitua kummia. Jos kummin löytäminen tuottaa vaikeuksia, seurakunta voi auttaa.
 
Nyt korona-aikanakin lapsen voi kastaa milloin tahansa omassa kastetilaisuudessa vaikka jossakin kauniista kirkoistamme tai seurakuntataloistamme. Niissä on helppo pitää turvavälit. Kasvomaskien ja käsidesin käyttöä suositellaan. 
 
Ota toki yhteyttä seurakuntiemme toimitus- ja tilavarauksiin, jossa sinua palvelevat varaussihteerimme. Siirry tarkastelemaan yhteystietoja.