Haudan hoito

Hautapaikka vaatii hoitamista. Omaisten tulee huolehtia, että hautapaikka säilyy vainajan muistoa kunnioittavassa kunnossa.

Omaisten vastuulle kuuluu haudan hoito 80 cm pituisella alueella hautamuistomerkin takaa lukien. Hautausmaan yleishoidon yhteydessä leikatataan ruoho muulta osalta hautaa. Kuitenkin, mikäli haudalla on reunakivet tai kyseessä on ns. kumpuhauta, omaisten hoidettavaksi kuuluu koko haudan pinta-ala.
Nurmikko ja mahdollinen istutusalue tulee pitää siistinä ja muistomerkki tarvittaessa oikaista. Vaihtoehtoisesti haudan hoidon voi ostaa seurakuntayhtymältä.

Hautausmaan henkilökunta tekee koko hautausmaata käsittävän siivouksen sekä keväisin että syksyisin. Syysiivousta edeltää kaikkien pitkän heinän alueiden niitto. Tällöin myös hoitamatta jääneiltä haudoilta niitetään ruoho. Kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin henkilökunta ei hoida hautoja, joille ei ole tehty hoitosopimusta. Omaisten tulee hoitaa nämä haudat itse.

Toivomme omaisten huolehtivan, että maahan asennetut kynttilälyhdyt haudoilta poistetaan keväisin viimeistään äitienpäiväksi. Toivomme myös, että omaiset eivät säilyttäisi haudanhoidon työkaluja, eikä muuta tavaraa, kuten maljakoita, kynttilälyhtyjä, multapusseja tms. hautakivien takana, koska ne haittaavat alueen yleishoitoa ja ovat ikävän näköisiä.

Ajankohtaista hautausmaiden hoidosta

Hoitohaudoille ennen juhannusta istutetut taimet saavuttavat vähitellen kesän mittaan lajille tyypillisen maksimi kokonsa. Komemmillaan kasvit ovat yleensä elokuun loppupuolella. Hautausmaan työntekijät kastelevat taimia, pitävät kasvualustat puhtaina rikkaruohoista, nyppivät kuolleet kukat pois ja viimeistelevät kukka alueen reunustavan nurmikon siistiksi. Kasvitauteja ja -tuholaisia vastaan pyritään kamppailemaan ensisijaisesti viljelyteknisin toimin. Muutamia kasvilajeja kuitenkin uhkaa mm. härmä. Härmälle hyvin alttiita kasveja, kuten ruusubegonioita ei enää ole tarjolla kasviluettelossamme. 

Tänäkin kesänä hautausmailla näkyy melko paljon hoitamattomia hautoja. Tiedäthän, että haudoilla, joille ei ole tehty hoitosopimusta, muistomerkin puoleisen päädyn hoito nurmikon niittoineen kuuluu omaisille.  Reunakivellisten ja ns. kumpuhautojen hoito kuuluu kokonaan omaisille.
Jos läheisesi hauta on jäänyt vähälle hoidolle, kannattaa harkita, että tilaisit hoidon kohtuullisin kustannuksin seurakuntayhtymältä. Hyvin hoidettu hauta on huomaavaisuutta kaikkia hautausmaalla kävijöitä kohtaan.
 

Turun hautausmaalla on tänä kesänä kahdessa pisteessä yhteensä 10 kpl sinisiä työmaatiloja (=työmaakoppeja). Niiden avulla on saatu lisäätilaa kausi- ja kesätyöntekijöidemme sosiaalitiloihin. Tilatarve  nyt korona-aikana on turvallisuussyistä yli kolminkertainen normaaliaikaan verrattuna. Pääosa lisätilan saamisesta on ratkaistu porrastamalla töihintulo- ja taukojenpitoajat kolmeen portaaseen. 

Haudanhoitosopimuksen voit tehdä seurakuntayhtymän hautojen hoidon asiakaspalvelussa.

Punaisia kesäkukkia haudalla.

Infograafi haudan hoitamisesta. Kuvan sisältö on sivulla tekstinä.

Haudan hoitaminen itse

Läheisen haudan hoitaminen on monelle mukava harrastus. Erityisesti kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, vaatii hauta hoitamista. Nurmikko tulee pitää siistinä ja mahdolliset tuulen pudottamat oksat ja risut tulee kerätä pois. Haudalle voi istuttaa kukkia, joko perennoita tai kesäkukkia. Etenkin kesäkukat vaativat viikoittaista huolenpitoa, kuten kastelua ja kitkentää. Hoitotoimien yhteydessä kannattaa silloin tällöin tarkistaa, että hautamuistomerkki on tukevasti pystyssä. Tarvittaessa kivelle pitää tehdä oikaisu. Varminta on tilata työ hautakiviliikkeeltä.

Puuvartisten kasvien, kuten pensaiden ja puiden istuttaminen haudalle on kielletty. Hautausmaan henkilökunnalla on oikeus poistaa haudoille ilman lupaa istutetut puuvartiset kasvit.

Haudan kukkapenkin reunustamiseen ei saa käyttää irtonaisesta osista koostuvia reunuksia, kuten pikkukiviä. Reunusrakenteet tulee hyväksyttää kuten hautamuistomerkit.

Hoitosopimus seurakuntayhtymän kanssa

Haudanhoitosopimuksen voit solmia seurakuntayhtymän hautojenhoidon asiakaspalvelussa. Hoitosopimus tehdään 1, 10 tai 25 vuodeksi. Hoitomaksu on maksettava kerralla koko hoitosopimuksen ajalle. Hoidon hintaan vaikuttaa haudan koko ja sijainti. Hoitohintaan kuuluu aina haudan pinnan hoito. Seurakunnalta voi tilata myös kukat, jolloin niiden hoito kuuluu hoitopalveluun. Asiakkaiden itse istuttamat kukat eivät kuulu hoidon piiriin.

Jos haudan hoitosopimuksista huolehtivan henkilön osoite vaihtuu, on tärkeää, että uusi yhteystieto ilmoitetaan hautojenhoidon asiakaspalveluun.

Kesähoito

Kesähoitosopimus tehdään kesäksi kerrallaan. Kevättalvella lähetämme edellisen kesän sopimusta vastaavan hoitotarjouksen tulevaa kesäkautta varten. Jos haluat muuttaa tarjouksen sisältöä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Sopimus astuu voimaan, kun lasku on maksettu. Hautaa hoidetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tilatut kukat istutetaan kesäkuun alkupuolella ja ne poistetaan syyskuun lopulta alkaen.

Kesähoitoon ei kuulu muistomerkin hoitoa. Omaisten tulee huolehtia, että hautamuistomerkki seisoo tukevasti alustallaan. Jos muistomerkki on kallistunut niin, että se on vaarassa kaatua, hautaa ei hoideta ennen kuin muistomerkki on asennettu tukevasti. Muistomerkin vaarallisuuden vuoksi hoitamatta jäävän haudan hoitomaksua ei palauteta.

Kesähoitotilaukset on tehtävä toukokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen tehtävistä tilauksista veloitetaan 20 euron lisämaksu. Näissä tilauksissa hoito aloitetaan 2 viikon kuluessa maksusta.

Määräaikaiset hoidot 10 ja 25 vuotta

Määräaikainen hoitosopimus tehdään 10 tai 25 vuodeksi kerralla. Pinnan hoidon hintaan annetaan määräaikaiseen sopimukseen pieni alennus. Sopimukseen on kuitenkin otettava mukaan aina muistomerkin hoito, mikä sisältää muistomerkin puhtaanapidon ja tarvittaessa oikaisun. Tilaaja vastaa, että sopimuskauden alussa muistomerkki on suorassa ja puhdas. Myös kukat voidaan sisällyttää sopimukseen. Hoitomaksu laskutetaan kerralla koko sopimusajalta. 

Jos haluat vaihtaa 10 tai 25 vuoden hoidon kukkien lajia tai väriä kesken sopimuskauden, ota yhteyttä hautojen hoidon asiakaspalveluun jo vaihtoa edeltävän vuoden loppuun mennessä. 

Kun määräaikainen hoitosopimus päättyy, ilmoitetaan siitä kirjeellä. Kirjeen edellytyksenä on, että seurakuntayhtymän hautatoimistoon on toimitettu ajantasaiset yhteystiedot. Asiasta ilmoitetaan myös haudalle laitettavalla tiedotteella.

Hautojenhoidon asiakaspalvelu

Hautojen hoidon palvelupiste Eerikinkatu 3:ssa on avoinna arkisin klo 9–14. Hautojen hoito palvelee arkisin klo 9.00-15.00 numerossa 040 341 7010 tai sähköpostitse turku.hautatoimi@evl.fi. Sähköpostitse voit myös pyytää yhteydenottoa haudanhoitoasiassa

Palvelupiste on poikkeuksellisesti suljettu 22.9.2021 henkilökunnan koulutuspäivän takia.

Hautojenhoidon asiakaspalvelussa voit

  • sopia haudan hoidosta
  • jatkaa haudan hallinta-aikaa
  • sopia kynttilän ja kukkien viennistä haudalle (pyhäinpäivä, joulu ja pääsiäinen)

Hautaustoimen hinnasto (pdf)

Lue lisää hautojen hoidosta: