Haudan hoito

Hautapaikka vaatii hoitamista. Omaisten tulee huolehtia, että hautapaikka säilyy vainajan muistoa kunnioittavassa kunnossa.

Vähimmillään hautakiven edustan nurmikko tulee pitää siistinä ja muistomerkki tarvittaessa oikaista. Omaiset voivat hoitaa haudan itse tai antaa sen seurakuntayhtymän hoidettavaksi.

Toivomme omaisten huolehtivan, että maahan asennetut kynttilälyhdyt haudoilta poistetaan keväisin viimeistään äitienpäiväksi.  

Hautausmaan henkilökunta tekee koko hautausmaata käsittävän siivouksen sekä keväisin että syksyisin. Syysiivousta edeltää kaikkien pitkän heinän alueiden niitto. Tällöin myös hoitamatta jääneiltä haudoilta niitetään ruoho. Kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin henkilökunta ei hoida hautoja, joille ei ole tehty hoitosopimusta. Omaisten tulee hoitaa nämä haudat itse.

Ajankohtaista hautausmaiden hoidosta

Kesäkukkien poisto hoitohaudoilta aloitetaan syyskuun viimeisellä viikolla, eli 28.9 alkaen. Kukat saataneen poistettua ko. viikon aikana.
Sankarihautojen kukat poistetaan  lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Hautausmailla näkyy nyt melko paljon hoitamattomia hautoja. 
Niillä haudoilla, joille ei ole tehty hoitosopimusta, muistomerkin puoleisen päädyn hoito nurmikon niittoineen kuuluu omaisille. Reunakivellisten ja ns. kumpuhautojen hoito kuuluu kokonaan omaisille.

 

Haudanhoitosopimuksen voit tehdä seurakuntayhtymän hautojen hoidon asiakaspalvelussa, p. 040 341 7010.

Punaisia kesäkukkia haudalla.

Infograafi haudan hoitamisesta. Kuvan sisältö on sivulla tekstinä.

Haudan hoitaminen itse

Läheisen haudan hoitaminen on monelle mukava harrastus. Erityisesti kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, vaatii hauta hoitamista. Nurmikko tulee pitää siistinä ja mahdolliset tuulen pudottamat oksat ja risut tulee kerätä pois. Haudalle voi istuttaa kukkia, joko perennoita tai kesäkukkia. Etenkin kesäkukat vaativat viikoittaista huolenpitoa, kuten kastelua ja kitkentää. Hoitotoimien yhteydessä kannattaa silloin tällöin tarkistaa, että hautamuistomerkki on tukevasti pystyssä. Tarvittaessa kivelle pitää tehdä oikaisu. Varminta on tilata työ hautakiviliikkeeltä.

Puuvartisten kasvien, kuten pensaiden ja puiden istuttaminen haudalle on kielletty. Hautausmaan henkilökunnalla on oikeus poistaa haudoille ilman lupaa istutetut puuvartiset kasvit.

Haudan kukkapenkin reunustamiseen ei saa käyttää irtonaisesta osista koostuvia reunuksia, kuten pikkukiviä. Reunusrakenteet tulee hyväksyttää kuten hautamuistomerkit.

Hoitosopimus seurakuntayhtymän kanssa

Haudanhoitosopimuksen voit solmia seurakuntayhtymän hautojenhoidon asiakaspalvelussa. Hoitosopimus tehdään 1, 10 tai 25 vuodeksi. Hoitomaksu on maksettava kerralla koko hoitosopimuksen ajalle. Hoidon hintaan vaikuttaa haudan koko ja sijainti. Hoitohintaan kuuluu aina haudan pinnan hoito. Seurakunnalta voi tilata myös kukat, jolloin niiden hoito kuuluu hoitopalveluun. Asiakkaiden itse istuttamat kukat eivät kuulu hoidon piiriin.

Jos haudan hoitosopimuksista huolehtivan henkilön osoite vaihtuu, on tärkeää, että uusi yhteystieto ilmoitetaan hautojenhoidon asiakaspalveluun.

Kesähoito

Kesähoitosopimus tehdään kesäksi kerrallaan. Kevättalvella lähetämme edellisen kesän sopimusta vastaavan hoitotarjouksen tulevaa kesäkautta varten. Jos haluat muuttaa tarjouksen sisältöä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Sopimus astuu voimaan, kun lasku on maksettu. Hautaa hoidetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tilatut kukat istutetaan kesäkuun alkupuolella ja ne poistetaan syyskuun lopulta alkaen.

Kesähoitoon ei kuulu muistomerkin hoitoa. Omaisten tulee huolehtia, että hautamuistomerkki seisoo tukevasti alustallaan. Jos muistomerkki on kallistunut niin, että se on vaarassa kaatua, hautaa ei hoideta ennen kuin muistomerkki on asennettu tukevasti. Muistomerkin vaarallisuuden vuoksi hoitamatta jäävän haudan hoitomaksua ei palauteta.

Kesähoitotilaukset on tehtävä toukokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen tehtävistä tilauksista veloitetaan 20 euron lisämaksu. Näissä tilauksissa hoito aloitetaan 2 viikon kuluessa maksusta.

Määräaikaiset hoidot 10 ja 25 vuotta

10 tai 25 vuoden määräaikainen hoito laskutetaan kerralla koko sopimusajalta. Määräaikaiseen hoitoon kuuluu pinnan hoidon ja mahdollisten sopimukseen liitettyjen kukkien hoidon lisäksi muistomerkin puhtaanapito ja tarvittaessa oikaisu. Sopimuskauden alussa seurakuntayhtymä edellyttää, että muistomerkki on suorassa ja puhdas.

Jos haluat vaihtaa 10 tai 25 vuoden hoidon kukkien lajia tai väriä kesken sopimuskauden, ota yhteyttä hautojen hoidon asiakaspalveluun jo vaihtoa edeltävän vuoden loppuun mennessä.

Kun määräaikainen hoitosopimus päättyy, ilmoitetaan siitä kirjeellä. Kirjeen edellytyksenä on, että seurakuntayhtymän hautatoimistoon on toimitettu ajantasaiset yhteystiedot. Asiasta ilmoitetaan myös haudalle laitettavalla kuulutuksella.

Hautojenhoidon asiakaspalvelu

Palvelupiste on koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi toistaiseksi suljettu. Voitte edelleen asioida puhelimitse klo 9–15 ja sähköpostilla.

Hautojenhoidon asiakaspalvelu sijaitsee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän toimitalossa Eerikinkatu 3 A. Palvelupiste on avoinna arkisin klo 8–15.45. Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse arkisin klo 9–15 numeroon 040 341 7010 tai sähköpostilla turku.hautatoimi@evl.fi. Voit myös pyytää yhteydenottoa haudanhoitoasiassa

Hautojenhoidon asiakaspalvelussa voit

  • sopia haudan hoidosta
  • jatkaa haudan hallinta-aikaa
  • sopia kynttilän ja kukkien viennistä haudalle (pyhäinpäivä, joulu ja pääsiäinen)

Hautaustoimen hinnasto (pdf)

Lue lisää hautojen hoidosta: