Haudan hoito

Hoidettu, siisti hauta kunnioittaa vainajan muistoa. Omaisten tulee huolehtia, että hautapaikka tulee hoidetuksi.

Omaisten vastuulle kuuluu haudan hoito 80 cm pituisella alueella hautamuistomerkin takaa lukien. Hautausmaan yleishoidon yhteydessä leikatataan ruoho muulta osalta hautaa. Mikäli haudalla on reunakivet tai kyseessä on ns. kumpuhauta, omaisten hoidettavaksi kuuluu koko haudan pinta-ala. Nurmikko ja mahdollinen istutusalue tulee pitää siistinä. Omaiset vastaavat myös muistomerkin kunnosta ja turvallisuudesta. Epävakaa muistomerkki voi aiheuttaa vaaraa haudalla kävijöille, sivullisille ja hautausmaan työntekijöille. Haudan hoidon voi ostaa seurakuntayhtymältä.

Hautausmaan henkilökunta tekee koko hautausmaata käsittävän siivouksen keväisin ja syksyisin. Syyssiivousta edeltää kaikkien pitkän heinän alueiden niitto. Tällöin myös hoitamatta jääneiltä haudoilta niitetään ruoho. Kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin henkilökunta ei hoida hautoja, joille ei ole tehty hoitosopimusta. 

Maahan asennetut kynttilälyhdyt tulee poistaa haudoilta keväisin viimeistään äitienpäiväksi. Työkalujen, maljakoiden, kynttilöiden yms. säilyttäminen hautakiven takana ei ole sallittua, koska ne haittaavat alueen yleishoitoa ja ovat ikävän näköisiä.

Ajankohtaista

Hoitohautojen kukkien istutus aloitetaan maanantaina 3.6.2024. Kaikki kukat pyritään istuttamaan juhannukseen mennessä.

Kynttilöiden tuominen hautausmaalle on kielletty äitienpäivästä elokuun loppuun maastopalovaaran vuoksi.

Punaisia kesäkukkia haudalla.

Infograafi haudan hoitamisesta. Kuvan sisältö on sivulla tekstinä.

Haudan hoitaminen itse

Erityisesti kesäkaudella, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, hauta vaatii hoitamista. Nurmikko tulee pitää siistinä ja mahdolliset tuulen pudottamat oksat ja risut tulee kerätä pois. Haudalle voi istuttaa kukkia, joko perennoita tai kesäkukkia. Etenkin kesäkukat vaativat viikoittaista huolenpitoa, kuten kastelua ja kitkentää. Hoitotoimien yhteydessä kannattaa silloin tällöin tarkistaa, että hautamuistomerkki on tukevasti pystyssä. Tarvittaessa kivelle pitää tehdä oikaisu. Varminta on tilata työ hautakiviliikkeeltä.

Puuvartisten kasvien, kuten pensaiden ja puiden istuttaminen haudalle on kielletty. Hautausmaan henkilökunnalla on oikeus poistaa haudoille ilman lupaa istutetut puuvartiset kasvit.

Haudan kukkapenkin reunustamiseen ei saa käyttää irtonaisesta osista koostuvia reunuksia, kuten pikkukiviä. Reunusrakenteet tulee hyväksyttää kuten hautamuistomerkit.

Hoitosopimus seurakuntayhtymän kanssa

Haudanhoitosopimuksen voit solmia seurakuntayhtymän hautojenhoidon asiakaspalvelussa. Hoitosopimus tehdään 1, 10 tai 25 vuodeksi. Voit valita haudalle joko perushoidon tai perushoidon + kukat + kukkahoidon.

Perushoito käsittää haudan pinnan hoidon haudan takareunalta 0,8 m käytävälle päin. Yleensä haudat ovat nurmipintaisia, jolloin hoito käsittää nurmen hoidon. Joissain erikoistapauksissa pinta voi olla esim. hiekkaa, jolloin pinta pidetään vapaana rikkaruohoista ja muuten siistinä. Määräaikaiseen (=monivuotiseen) hoitosopimukseen sisällytettään aina myös muistomerkin hoito (=pesu + oikaisu tarvittaessa).

Kukkahoitomaksu sisältää seurakuntayhtymältä tilattujen kukkien hoidon. Se on riippumaton taimien määrästä haudalla. Maksu sisältää täyden kukkien hoitopalvelun, kuten kasvualustan vaihdon, lannoitukset, mahdolliset tuennat, kitkennät, kuihtuneiden kukintojen poistot ja kastelun. Omaisten omien kukkien hoito ei sisälly palveluun.

Kukat voit valita vapaasti kahdeksesta tarjolla olevasta vaihtoehdostamme. Yksivuotiset kukat on hinnoiteltu kahteen eri hintaluokkaan. Kolmantena hintaluokkana on erikoisuutena tarjolla oleva rungollinen verenpisara. Lisäksi osassa lajeja on värivaihtoehtoja. Huomioithan, että kasvupaikka on syytä ottaa huomioon kukkien valinnassa. Tärkein kasvupaikkatekijä on valoisuus. Valoa runsaasti vaativat kasvilajit eivät menesty kunnolla varjoisassa paikassa. 

Hoitomaksu on maksettava kerralla koko hoitosopimuksen ajalle. Hoidon hintaan vaikuttaa hautatyyppi ja hoitosopimuksen sisältö. 

Jos haudan hoitosopimuksista huolehtivan henkilön osoite vaihtuu, on tärkeää, että uusi yhteystieto ilmoitetaan hautojenhoidon asiakaspalveluun. Osoitetiedot eivät päivity meille automaattisesti.

Kesähoito

Kesähoitosopimus tehdään kesäksi kerrallaan. Kevättalvella lähetämme edellisen kesän sopimusta vastaavan hoitotarjouksen tulevaa kesäkautta varten. Jos haluat muuttaa tarjouksen sisältöä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Sopimus astuu voimaan, kun lasku on maksettu. Hautaa hoidetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tilatut kukat istutetaan kesäkuun alkupuolella ja ne poistetaan syyskuun lopulta alkaen.

Kesähoitoon ei kuulu muistomerkin hoitoa. Omaisten tulee huolehtia, että hautamuistomerkki seisoo tukevasti alustallaan. Jos muistomerkki on kallistunut niin, että se on vaarassa kaatua, hautaa ei hoideta ennen kuin muistomerkki on asennettu tukevasti. Muistomerkin vaarallisuuden vuoksi hoitamatta jäävän haudan hoitomaksua ei palauteta.

Kesähoitotilaukset on tehtävä toukokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen tehtävistä tilauksista veloitetaan 20 euron lisämaksu. Näissä tilauksissa hoito aloitetaan 2 viikon kuluessa maksusta. Kukkahoitotilauksia ei voi tehdä lisähinnallakaan enää 30.5 jälkeen.

Määräaikaiset hoidot 10 ja 25 vuotta

Määräaikainen hoitosopimus tehdään 10 tai 25 vuodeksi kerralla. Pinnan hoidon hintaan annetaan määräaikaiseen sopimukseen pieni alennus. Sopimukseen on kuitenkin otettava mukaan aina muistomerkin hoito, mikä sisältää muistomerkin puhtaanapidon ja tarvittaessa oikaisun. Tilaaja vastaa, että sopimuskauden alussa muistomerkki on suorassa ja puhdas. Myös kukat voidaan sisällyttää sopimukseen. Hoitomaksu laskutetaan kerralla koko sopimusajalta. 

Jos haluat vaihtaa 10 tai 25 vuoden hoidon kukkien lajia tai väriä kesken sopimuskauden, ota yhteyttä hautojen hoidon asiakaspalveluun jo vaihtoa edeltävän vuoden loppuun mennessä. 

Kun määräaikainen hoitosopimus päättyy, ilmoitetaan siitä kirjeellä. Kirjeen edellytyksenä on, että seurakuntayhtymän hautatoimistoon on toimitettu ajantasaiset yhteystiedot. Asiasta ilmoitetaan myös haudalle laitettavalla tiedotteella.

Hautojenhoidon asiakaspalvelu                                                                                                                                                                                    

Hautojen hoidon asiakaspalvelu sijaitsee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän toimitalossa Eerikinkatu 3 A (katutaso). Se on auki arkisin klo 9.00-14.00. Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse numeroon 040 341 7010 (puhelinaika arkisin 9.00-14.00) tai sähköpostilla turku.hautatoimi@evl.fi

Hautojenhoidon asiakaspalvelussa voit:

  • sopia haudan hoidosta
  • jatkaa haudan hallinta-aikaa
  • sopia kynttilän ja kukkien viennistä haudalle (pyhäinpäivä, joulu ja pääsiäinen)
     

Hautaustoimen hinnasto 2023 (pdf)

Hautaustoimen hinnasto 2024 (pdf)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lue lisää hautojen hoidosta: