Usein kysytyt kysymykset kasteesta ja ristiäisten järjestämisestä

Missä kaste voidaan järjestää?

Kirkon lisäksi kaste voidaan järjestää kotona, seurakuntatalolla tai muulla juhlapaikalla. Seurakunnan tarjoamista ristiäistiloista ja niiden varaamisesta voit lukea lisää täältä.

Kuka voi olla kummina?

Kristillisessä kasteessa kummien tulee olla rippikoulun käyneitä ja konfirmoituja ev.lut. kirkon jäseniä. Lisäksi kummina voi olla sellaisen kristillisen kirkon jäsen, jossa lapsikaste on käytössä. Tällaisia ovat esimerkiksi ortodoksinen, katolinen ja anglikaaninen kirkko.

Montako kummia lapsella saa olla?

Kastettavalla lapsella tulee olla kirkkolain (2023) mukaan vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi. Ylärajaa kummien määrällä ei ole. Useimmat lapset saavat 2–4 kummia.

Voiko kummin vaihtaa tai lisätä uuden myöhemmin?

Kummius on elinikäistä eikä kummia voi vaihtaa eikä ottaa pois kastetilaisuuden jälkeen. Kummi on kastetilaisuuden todistaja, eikä todistajuutta voi poistaa. Uusien kummien lisääminen sen sijaan on mahdollista poikkeustapauksissa.

Onko vauvalla oltava kastemekko?

Kastemekon hankkiminen vauvalle ei ole lainkaan välttämätöntä. Kasteasun ja sen värin voi valita vapaasti.

Monissa suvuissa kastemekko kulkee perintönä vauvalta toiselle. Jos omaa kastemekkoa ei ole, voit halutessasi kysyä lainamekkoa seurakunnastasi.

Onko Turussa ja Kaarinassa yhteiskasteita?

Lapsille suunnatun yhteiskastetilaisuuden nimi on Aamukaste ja se järjestetään keväisin ja syksyisin. Tietoa Aamukasteesta ja ilmoittatumislinkin löydät täältä.

Myös rippikouluikäisille järjestetään tammikuussa mahdollisuus yhteiskasteeseen. Rippikouluun ilmoittautuneet, joiden kasteesta seurakunnassa ei ole tietoa, saavat kutsun tilaisuuteen postitse.