Toisia näkökulmia taloudenpitoon

Monet joutuvat elämään tosi pienillä rahoilla. Haluaisimme jakaa muutaman vihjeen. Osa osuu, osa ei kosketa sinua. (Kerro meille lisää onnistumisen kokemuksia, lisätään listaan.)

Asiat hoituvat aina jollakin tavalla, eivät ehkä niin kuin sinä toivot, mutta kuitenkin. Ole avoin erilaisille ratkaisuille, yllättävillekin. Ole rohkea. Voisitko tehdä jotakin ihan toisin?

Maksa aina ensin vuokra. Hanki halvempi ja pienempi asunto. Jos sinulla on jo nyt vaikeuksia vuokranmaksun ja laskujen kanssa, isompi asunto ei tässä auta. Muuta rohkeasti alueelle, jota et ensin ajatellut. Se ei ole loppuelämäsi asunto, kun olet saanut talouden tasapainoon, voit miettiä seuraavaa asuntoa.

Älä ota pikavippiä / käyttöluottoa / luottokorttia. Älä maksa edellistä pikavippiä uudella vipillä. Lopeta velan tekeminen. Soita ennen eräpäivää laskun lähettäjälle ja sovi maksusuunnitelmasta. Se onnistuu useammin kuin luuletkaan. Maksa laskusta edes se osa, jonka voit. Älä jätä koko maksua rästiin.

Älä osta mitään... Kehitä tästä oma versio. Älä osta mitään päivä / viikko / kuukausi. Älä osta vaatteita. Älä osta kirpputorilta. Älä osta osamaksulla.

Ole selvillä rahatilanteestasi. Voit käyttää vain sen verran rahaa kuin sitä tulee. Pidä kirjaa kaikista menoista ja tuloista. Sinun pitäisi tietää, milloin ja kuinka paljon rahaa tulee ja toisaalta milloin ja kuinka paljon laskuja tulee maksettavaksi. Huomaa erityisesti maksut, jotka tulevat harvakseltaan joka toinen tai kolmas kuukausi tai kerran vuodessa. Laita rahaa säästöön näitä laskuja varten.

Onko sinulla joku henkilökohtainen rahanreikä? Onko sinulla varaa siihen? Jos haluat pitää kiinni tästä menosta, joudut vetämään itsesi tiukoille muissa asioissa. Esimerkiksi tupakointi / lemmikki / monta lemmikkiä / auto / nettikaupat / harrastus.

Hae toimeentulotukea Kelasta ja harkinnanvaraista toimeentulotukea sosiaalitoimesta. Lue saamasi päätös ja jos se sinusta vaikuttaa virheelliseltä kysy ja vaadi muutosta, tee valitus. Päätöksessä lukee, onko Kela maksanut jonkun laskun suoraan. Välillä maksaa ja välillä ei, ole tarkkana. Päätöksissä voi olla joku logiikka, joka selviää, kun luet myös edelliset päätökset. Voit aina tulla diakoniatyöntekijän luo lukemaan päätöksiä, pähkäillään niitä yhdessä.

Kelaa voi pyytää lähettämään asian suoraan sosiaalitoimen käsiteltäväksi.

Puhu lasten kanssa perheen taloudellisesta tilanteesta. Puhu lapsen ikä ja ymmärrys huomioon ottaen. Älä yritä pimittää lapsilta ahdinkoa, he tietävät siitä kuitenkin. Jäljellä on paljon hyviä asioita, joista voitte perheenä nauttia. Esimerkiksi lettukestit, kirjaston kirjat ja elokuvat, eväsretki metsään tai aikaa yhdessä oloon.

Tulee toisia aikoja. Asiat hoituvat tavalla tai toisella. Muista ajatella positiivisia asioita.  Elämässä on hyviäkin puolia.