Kehitysvammaistyö

Kirkko auttaa ja tukee kehitysvammaisia ja heidän perheitään eri elämänvaiheissa. Haluamme, että sinulla on mahdollisuus kristilliseen kasvatukseen ja elämään seurakunnassa vammastasi huolimatta.

Sinulle ja perheellesi on tarjolla monenlaista toimintaa. On säännöllisesti kokoontuvia kerhoja ja ryhmiä. Retkiä ja leirejä on tarjolla muutama vuodessa. Kirkkopyhiä vietämme yhdessä esimerkiksi joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Hartaustilaisuuksia pidämme kouluilla, asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa.

Tuohuskynttilöitä ristinmuotoisessa puisessa kynttilänjalassa
Tuohusristi Sinapin kappelissa
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa. Uimarannalla
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa

Pidä myös mielessäsi, että Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät toimintaa ja tapahtumia kaikille. Seurakunnat kertovat siitä seurakuntayhtymän omassa Lilja-lehdessä. Se ilmestyy joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Osallistu rohkeasti oman alueesi seurakunnan toimintaan!

Jos haluat keskustella henkilökohtaisesti, ota yhteyttä tai kerro toiveesi huoltajalle tai ohjaajalle. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tule mukaan toimintaan

Musiikkikerho

Nuorille ja aikuisille tarkoitettu musiikkikerho kokoontuu maanantaina, noin joka toinen kerta.  Kerhon musiikinohjaajana on Outi Hokka, ja mukana on myös yleisavustajia. Kerho kokoontuu Henrikin kirkon Ruususalissa, Peltolantie 2.

Kevään 2019 kerhot jatkuvat: 28.1., 11.2., 25.2., 11.3., 25.3., 8.4., 29.4. ja 13.5.

Omaishoitajille

Ystävyyden kahvila entisille ja nykyisille omaishoitajille + ystäville ti 13.2. klo 13.14.30 Diakonikeskuksesn kahvilassa

Tärskyssä Tarjan tuokiot

Diakoni Tarjan tuokiot pidetään kerran kuussa keskiviikkoisin. Tule tuolloin paikalle ja jutellaan sekä pohditaan yhdessä -  elämää syvemmin. Kevään aikana käsitellään eri teemoja mm Sinusta, minusta, meistä, ihmisyydestä, erilaisuudesta, tasa-arvosta, unelmista. Lämpimästi tervetuloa mukaan! 

ke 6.2. klo 14.00 - 16

ke 6.3. klo 14.00 -16

ke 3.4. klo 14.00-16

ke 8.5. klo 14.00-16

Tärsky on matalankynnyksen kohtaamispaikka erityisesti kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen. Läntinen Pitkäkatu 33.

Tulossa keväällä

Vallattomat illat supernaisille

Huhtikuussa viikolla 15 aloitetaan  - yhteensä neljä iltaa supernaisille. Koulutetut seksuaalineuvojat Sari Pitkänen ja Anne Aarnitie ohjaavat iltoja. Aiheina ovat mm minä ja minun keho, tiedän ja tunnen rajani, tunteet sekä seksuaalisuus ja hyvinvointi. Ryhmään otetaan 6 aikuista naista. Ryhmässä toimitaan toista kunnioittavasti ja luottamuksen periaatteella. Paikkana on mahdollisesti diakoniakeskus, Puutarhakatu 22. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Tarjalle p. 040-3417280

Illat: ma 8.4. ke 10.4. ja pe 12.4. klo 17.30-19 Diakoniakeskus, Vilkun alakerta. Huom! vielä 3 osallistujalle paikka vapaana.

Elämää suuremmat kävelyt hautausmaalla

Voit toivoa yhteistä hautausmaa kävelyä. Alunperin asumisyksikön toiveesta ideoitiin yhteisiä kävelyretkiä Turun vanhalle hautausmaalle. Kävelyjen aikana on mahdollisuus puhua surusta ja kuolemasta. Kerro toiveestasi ja kysy lisätietoja Tarjalta.

Kirkkotilaisuudet ja juhlat

Maakuntakinkerit Raisiossa ke 20.3. klo 17-19. Lähde mukaan kinkereille Raision seurakuntakotiin ke 20.3. Järjestämme Turusta yhteiskyydin, mikäli lähtijöitä tarpeeksi ilmoittautuu. ilmoittaudu Tarjalle 11.3. mennessä. Varaa kinkereille ruokarahaa 5€ yhteisvastuun hyväksi.

Kinkerti on vanha kirkollinen perinne maaseutuseurakunnissa. "Kinkerit, lukukinkerit tai lukuset olivat rippikoulua edeltäneitä opetus- ja kuulustelutilaisuuksia Suomen maaseutualueilla. Kinkereillä opeteltiin muun muassa lukemaan ja luettiin katekismusta sekä Raamattua. Opettajana toimi usein pappi, kanttori tai lukkari." (Wikipedia)

Israel ilta ti 9.4. klo 18-19 Happy Housessa, Ursinkatu 11. Tule mukaan "Pyhälle matkalle" katsomaan kuvia ja kuuntelemaan tarinoita Israelista. Teologian maisteri Tanja Shoshani näyttää ottamiaan kuvia ja kertoo niistä.

Kehitysvammaistyön selkokielinen pääsiäiskirkko ja ehtoollinen ma 15.4. klo 9.30-11 Henrikin kirkossa, Peltolantie 2.Kirkon toimittaa kehitysvammaistyön pappi Pertti Arola avustajineen. Tilaisuudessa myös musiikkiesityksiä.

Vammaistyön yhteinen kirkkopyhäretki Paraisille 19.5. Osallistumme klo 10.00 Paraisten kirkossa messuun ja sen jälkeen kirkkokahvit ja lyhyt kirkon esittely sekä ruokailu n. klo 12.15 ravintola Kamussa. Lähtö Henrikin kirkolta klo 8.30 Paraisille (tarvittaessa poimimme kyytiin myös Kaarinasta). Ole lähtöpaikalla ajoissa. Retken hinta 25e/hlö (sis.matkan ja ruokailun). Sitovat ilmoittautumiset Tanjalle (040-3417244) huhtikuun loppuun mennessä.

Leirit 2019

  • Nuorten integraatioleiri 1.-3.2. 2019 Sinapin leirikeskuksessa. Leiri järjestetään yhteistyössä Martinseurakunnan nuorisotyön kanssa. Leiri on tarkoitettu edellisvuoden 2018 rippikoulunuorille. Leirin hinta 30€. Ilmoittautuminen 17.1. mennessä. Tiedustelut Tarja Muuriselta p. 040-3417280 tai Pertti Arolalta 050-5702656
  • Vammaistyön leiripäivä Sinapissa la 9.3. Tiedustelut Tanja Rantapereltä p. 040-3417244

Kesäleirit

  • Kehitysvammaisten rippikoululeiri 3.-7.6. Sinapissa.
  • Aikuisten kesäleiri 29.7.-1.8. Sinapissa tarkoitettu yli 18 v. Leirin hinta ma-to: täysihoito lakanapaketilla 110 €. Ilmoittautuminen toukokuun loppuun mennessä. LEIRI TÄYNNÄ!
  • Aikuisten kesäleiripäivä ke 31.7. Sinapissa n. klo 10-16. Voi hakea halutessasi myös yhteen leiripäivään. Leiripäivän hinta 30 €. TÄYNNÄ!

Ryhmä- ja vastaanottotoiminta

Toimintakeskuksissa on ryhmä- ja vastaanottotoimintaa noin kerran kuukaudessa.

Kaarinassa: Toimintakeskus Tiklissä on ryhmä keskuksen työntekijöille. Ryhmässä keskustellaan ja lauletaan eri teemoista. Lue lisää Tiklin verkkosivuilta.

Turussa: Katariinan, Orikedon, Pormestarin ja Toivolan toimintakeskuksissa on keskusteluryhmiä ja mahdollisuus henkilökohtaisiin tapaamisiin. Keskusteluajan voit varata omalta työohjaajaltasi.

Vastaanottoa ja muuta yhteistyötä tehdään sopimuksen mukaan myös kohtaaispaikka Tärskyn kanssa, Läntinen Pitkäkatu http://turunkvtuki.net/

Pienten ja kouluikäisten erityislasten perheet

Järjestämme keskustelumahdollisuuksia perheille tai vanhemmille aina tarpeen mukaan. Ole yhteydessä! Yhteistyökumppanimme tarjoavat erityislasten perheille: