Kehitysvammaistyö

Kirkko auttaa ja tukee kehitysvammaisia ja heidän perheitään eri elämänvaiheissa. Haluamme, että sinulla on mahdollisuus kristilliseen kasvatukseen ja elämään seurakunnassa vammastasi huolimatta.

Sinulle ja perheellesi on tarjolla monenlaista toimintaa. On säännöllisesti kokoontuvia kerhoja ja ryhmiä. Retkiä ja leirejä on tarjolla muutama vuodessa. Kirkkopyhiä vietämme yhdessä esimerkiksi joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Hartaustilaisuuksia pidämme kouluilla, asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa.

Tuohuskynttilöitä ristinmuotoisessa puisessa kynttilänjalassa
Tuohusristi Sinapin kappelissa
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa. Uimarannalla
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa

Pidä myös mielessäsi, että Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät toimintaa ja tapahtumia kaikille. Seurakunnat kertovat siitä seurakuntayhtymän omassa Lilja-lehdessä. Se ilmestyy joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Osallistu rohkeasti oman alueesi seurakunnan toimintaan!

Jos haluat keskustella henkilökohtaisesti, ota yhteyttä tai kerro toiveesi huoltajalle tai ohjaajalle. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tule mukaan toimintaan

Musiikkikerho

Nuorille ja aikuisille tarkoitettu musiikkikerho kokoontuu maanantaina, noin joka toinen kerta.  Kerhon musiikinohjaajana on Outi Hokka, ja mukana on myös yleisavustajia. Kerho kokoontuu Henrikin kirkon Ruususalissa, Peltolantie 2.

 2019 syyskerhot: 9.9., 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12. klo 17.30-18.30

Omaishoitajille

Ollaan kuulolla ja toimitaan tarpeen tullen. Ei säännöllistä ryhmätoimintaa, mutta muutaman kerran vuodessa kokoamme entisiä ja nykyisiä omaishoitajia yhteisen kahvipöydän ääreen. Lisäksi pidämme leirejä omaishoidon lapsiperheille. Seuraava ko leiri on maaliskuussa 2020 Kaarinan seurakunnan diakonityön kanssa.

Tärskyssä Tarjan tuokiot

Diakoni Tarjan tuokiot jatkuvat Tärskyssä kerran kuussa perjantaisin. Tuokioiden aikana jutellaan yhdessä elämästä - sen iloista ja suruista. Ensimmäisellä kerralla voimme miettiä tärkeitä aiheita, joista on hyvä jutella.  Kun haluat voit varata diakoilta myös henkilökohtaisen keskusteluajan sinulle sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa. Tule paikalle ja kerro ajatuksiasi.

Kerran kuussa pe. 27.9., 25.10., 29.11. ja 13.12. klo 13.00 - 15

Tärsky on matalankynnyksen kohtaamispaikka erityisesti kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen. Läntinen Pitkäkatu 33.

Tulossa keväällä

Vallattomat illat supernaisille

Huhtikuussa viikolla 15 aloitetaan  - yhteensä neljä iltaa supernaisille. Koulutetut seksuaalineuvojat Sari Pitkänen ja Anne Aarnitie ohjaavat iltoja. Aiheina ovat mm minä ja minun keho, tiedän ja tunnen rajani, tunteet sekä seksuaalisuus ja hyvinvointi. Ryhmään otetaan 6 aikuista naista. Ryhmässä toimitaan toista kunnioittavasti ja luottamuksen periaatteella. Paikkana on mahdollisesti diakoniakeskus, Puutarhakatu 22. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Tarjalle p. 040-3417280

Illat: ma 8.4. ke 10.4. ja pe 12.4. klo 17.30-19 Diakoniakeskus, Vilkun alakerta. Huom! vielä 3 osallistujalle paikka vapaana.

Elämää suuremmat kävelyt hautausmaalla

Voit toivoa yhteistä hautausmaa kävelyä. Alunperin asumisyksikön toiveesta ideoitiin yhteisiä kävelyretkiä Turun vanhalle hautausmaalle. Kävelyjen aikana on mahdollisuus puhua surusta ja kuolemasta. Kerro toiveestasi ja kysy lisätietoja Tarjalta.

Kirkkotilaisuudet ja juhlat

Selkomessu su 15.9. klo 10 Martinkirkossa, Huovinkatu. Lähimmäisen sunnuntai. Selkomessu järjestetään Martinseurakunnan kanssa yhteistyönä. Selkomessussa käytetään selkeää, yksinkertaista kieltä, kuvia, ja muuta puhetta tukevaa menetelmää. Ilmoitamme lähempänä tarkemmin.

Vammaistyön yhteinen joulujuhla la 23.11. Henrikinkirkossa, Peltolantie 2 klo 14-16

Selkomessu su 22.12. MIkaelin kirkossa klo 10, yhteistyönä Mikaelin seurakunnan kanssa. Ilmoitetaan myöhemmin tarkemmin.

Leirit 2019

Kesäleirit

  • Kehitysvammaisten rippikoululeiri 3.-7.6. Sinapissa.
  • Aikuisten kesäleiri 29.7.-1.8. Sinapissa tarkoitettu yli 18 v. Leirin hinta ma-to: täysihoito lakanapaketilla 110 €. Ilmoittautuminen toukokuun loppuun mennessä. LEIRI TÄYNNÄ!
  • Aikuisten kesäleiripäivä ke 31.7. Sinapissa n. klo 10-16. Voi hakea halutessasi myös yhteen leiripäivään. Leiripäivän hinta 30 €. TÄYNNÄ!

Ryhmä- ja vastaanottotoiminta

Toimintakeskuksissa on ryhmä- ja vastaanottotoimintaa noin kerran kuukaudessa.

Kaarinassa: Toimintakeskus Tiklissä on ryhmä keskuksen työntekijöille. Ryhmässä keskustellaan ja lauletaan eri teemoista. Lue lisää Tiklin verkkosivuilta.

Turussa: Katariinan, Orikedon, Pormestarin ja Toivolan toimintakeskuksissa on keskusteluryhmiä ja mahdollisuus henkilökohtaisiin tapaamisiin. Keskusteluajan voit varata omalta työohjaajaltasi.

Vastaanottoa ja muuta yhteistyötä tehdään sopimuksen mukaan myös kohtaaispaikka Tärskyn kanssa, Läntinen Pitkäkatu http://turunkvtuki.net/

Pienten ja kouluikäisten erityislasten perheet

Järjestämme keskustelumahdollisuuksia perheille tai vanhemmille aina tarpeen mukaan. Ole yhteydessä! Yhteistyökumppanimme tarjoavat erityislasten perheille:

 

  • Kehitysvammaisten tukiyhdistykset Turussa ja Kaarinassa tarjoavat perheille toimintaa ja antavat erityisperheitä koskevaa asiatietoa ja tukea.