Kehitysvammaistyö

Kirkko auttaa ja tukee kehitysvammaisia ja heidän perheitään eri elämänvaiheissa. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus olla mukana seurakunnan yhteydessä ja osallisutua hengelliseen elämään. Kirkon kehitysvammaistyössä elämän ja uskon asioista puhutaan puhutaan sellaisella kielellä, jota on helppo ymmärtää, esimerkiksi selkokielellä, kuvilla ja tukiviittomilla.

Turun ja Kaarinan seurakuntien kehitysvammaistyö järjestää säännöllistä toimintaa. Voit osallistua esimerkiksi kerhoon, ryhmiin, retkelle ja leireille. Vietämme omia kirkkotilaisuuksia joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Kaikille tarkoitettuja selkomessuja järjestämme yhteistyönä eri seurakuntien kanssa. Hartaustilaisuuksia pidämme asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa. Tarvittaessa teemme kotikäyntejä.

Tuohuskynttilöitä ristinmuotoisessa puisessa kynttilänjalassa
Tuohusristi Sinapin kappelissa
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa. Uimarannalla
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa

Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät toimintaa ja tapahtumia kaikille. Seurakunnat kertovat siitä seurakuntayhtymän omassa Lilja-lehdessä ja seurakuntien omilla nettisiuilla. Lilja-lehti ilmestyy joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona.

Osallistu rohkeasti oman asuinalueesi seurakunnan toimintaan!

Jos haluat keskustella henkilökohtaisesti, ota yhteyttä vammaistyön diakoniatyöntekijään. Voit myös toivoa keskusteluaikaa vanhempiesi, hoitajan tai ohjaajan kautta. Keskustelut voivat tapahtua diakoniatoimistolla, omassa kotona, asumisyksikössä, työpaikalla toimintakeskuksissa tai muualla. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tule mukaan toimintaan -

Ohjelmassa

Musiikkikerho

Nuorille ja aikuisille tarkoitettu musiikkikerho kokoontuu maanantaina, noin joka toinen kerta.  Kerhon musiikinohjaajana on Outi Hokka, ja mukana on myös yleisavustajia. Kerho kokoontuu Henrikin kirkon Ruususalissa, Peltolantie 2.

 2020 kevätkerhot: 27.1., 10.2., 24.2., 9.3., 23.3., Pääsiäistauko, 20.4., 4.5. ja 18.5.

Teemalliset nuortenillat

Järjestämme Martinseurakunnan nuorisotyön kanssa kaksi integroitua nuorteniltaa:

Keväällä 2020:

to 6.2. klo 17-20

to 23.4. klo 17-20

Nuortenillat pidetään Martin srk talolla (Huovinkatu). Iltoihin ovat tervetulleita noin 16-25 vuotiaat rippikoulun käyneet erityisen tuen nuoret. Martinseuraunnan Nuorteillat pidetään eri teemoilla avoimet ovet -periaatteella. Iltojen aikana tarjolla on tukea, mukavaa tekemistä, syötävää. Tervetuloa! Voit kysyä Tarjalta lisää p. 040-3417280

Tärskyssä Tarjan tuokiot

Diakoni Tarjan tuokiot jatkuvat Tärskyssä kerran kuussa perjantaisin. Tuokioiden aikana jutellaan yhdessä elämästä - sen iloista ja suruista. Ensimmäisellä kerralla voimme miettiä tärkeitä aiheita, joista on hyvä jutella.  Voit varata diakoilta myös henkilökohtaisen keskusteluajan sinulle sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa. Tule paikalle ja kerro toiveistasi.

Kerran kuussa klo 13-14.30 kevään aiheina kirkolliset perhejuhlat. Voit ottaa mukaasi valokuvia näistä perhejuhlista

to 30.1. kastejuhla/ristiäiset

to 27.2. rippikoulu/konfirmaatio

to 26.3. avioliittoon vihkiminen/häät

 to 30.4. kodin siunaaminen

 to 28.5.  hautaan siunaaminen/hautajaiset

Tärsky on matalankynnyksen kohtaamispaikka erityisesti kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen. Läntinen Pitkäkatu 33.

Vanhuus ei tule yksin - juttua ikääntymisestä Kehräkodissa

Kehräkodin asumisyksikön kanssa mietitty juttusarja ikääntymiseen ja vanhenemiseen liittyvistä asioista. 17.9., 24.9., 1.10. ja 15.10.

Tämä ryhmä on pättynyt.

Voit toivoa asumisykiköihin diakonin ryhmiä - ole yhteydessä ja suunnitellaan yhdessä.

Elämää suuremmat kävelyt hautausmaalla

Voit toivoa yhteistä hautausmaa kävelyä. Alunperin asumisyksikön toiveesta ideoitiin yhteisiä kävelyretkiä Turun vanhalle hautausmaalle. Kävelyjen aikana on mahdollisuus puhua surusta ja kuolemasta. Kerro toiveestasi ja kysy lisätietoja Tarjalta.

Pyhäinpäivän alla perjantaina 1.11. hautausmaakyytiä tarjolla.

Omaishoitajille

Ollaan kuulolla ja toimitaan tarpeen tullen. Ei säännöllistä ryhmätoimintaa, mutta muutaman kerran vuodessa kokoamme entisiä ja nykyisiä omaishoitajia yhteisen kahvipöydän ääreen. Lisäksi pidämme leirejä omaishoidon lapsiperheille. Seuraava ko leiri on maaliskuussa 20.-22.3. 2020 Kaarinan seurakunnan diakonityön kanssa. Ilmoittautuminen ja tiedustelut Kaarinan diakoniatyöhön p. 040-341 7197

Kirkkotilaisuudet ja juhlat

Selkomessu su 8.3. klo 12 Varissuon kirkossa.  Selkomessu järjestetään Katariiinan seurakunnan kanssa yhteistyönä. Selkomessussa käytetään selkeää, yksinkertaista kieltä, kuvia, ja muuta puhetta tukevaa menetelmää. Ilmoitamme lähempänä tarkemmin.

Kehitysvammaistyön Pääsiäiskirkko ma 6.4. klo 9.30 Henrikinkirkossa, ehtoollinen. tilaisuuden toimittaa kehitysvammaistyön pappi Pertti Arola, seurakuntalaiset avustajina mm lukutehtävissä ja musiikiesityksissä.

Leirit ja retket 2020

Nuorten integraatioleiri Paimion Rantalassa 28.2. - 1.3. pe-su. Leiri on tarkoitettu ensisijaisesti rippikoulun käyneille (vuonna 2019) nuorille. Myös muut rippikoulun käyneet nuoret voivat kysellä vapaita paikkoja. Leiri järjestetään yhteistyössä Martinseurakunnan nuorisotyön kanssa. Leirin hinta noin 30€ ja ilmoittautumiset 15.2. mennessä Tarja Muuriselle 040-3417280.

Omaishoidon lapsiperheille viikonloppuleiri 20.-22.3. 2020 Sinapin leirikeskuksessa. Kaarinan seurakunnan diakoniatyö järejstää leirin, seurakuntien vammaistyö on mukana järjestelyissä. Tiedustelut leiristä Kaarinan diakoniatyö p.040-341 7197

Rippikoululeiri 1.-5.6. Sinapissa. 15 vuotilaille tai 15 vuotta täyttäville nuorille. Ilmoittautuminen on ollut syksyllä 2019. Tiedustelut rippikoulusta ja leiristä Tarja Muuriselta p. 040-341 7280

Vammaistyön yhteisleiri 3.-5-7. 2020 Sinapin leirikeskuksessa. Leiri on tarkoitettu kaikille eri vammaisyhdistyksissä mukana oleville aikuisille. Ilmoitamme leiristä tarkemmin kevään kuluessa.

Lasten leiri 27.-29.7. ma-ke Sinapin leirikeskuksessa. Leiri on tarkoitettu erityistä tukea  tarvitseville lapsille, noin 6-14v. Leirillä on tarvittava määrä avustajia ja yöhoitaja. Leirin tiedot tarkentuvat kevään kuluessa. Ilmoittautuminen huhtikuun loppuun mennessä 30.4. Ilmoittautumislinkki leireille tulee myöhemmin tälle sivulle.

Retket

Retkiä teemme satunnaisesti ympäri vuoden mm toimintakeskusten ja asumisyksiköiden kanssa. Retket kohdistuvat usein leirikeskuksiin.

Muutaman kerran vuodessa teemme vammaistyön kanssa yhteistyönä myös kirkkopyhäretkiä johonkin lähialueen kirkkoon osallistuen samalla paikalliseen messuun tai jumalanpalvelukseen.

Ryhmä- ja vastaanottotoiminta

Toimintakeskuksissa on ryhmä- ja vastaanottotoimintaa noin kerran kuukaudessa. Tänä keväänä keskusteluvastaanotoista on sovittu Pormestarin ja Toivolan toimintakeskusten kanssa.

Kaarinassa: Toimintakeskus Tiklissä on ryhmä keskuksen työntekijöille. Ryhmässä keskustellaan ja lauletaan eri teemoista. Tiklin toiminnasta lisää: Tiklin verkkosivuilta.

Turussa: Katariinan, Orikedon, Pormestarin ja Toivolan toimintakeskuksissa on keskusteluryhmiä ja mahdollisuus henkilökohtaisiin tapaamisiin. Keskusteluajan voit varata omalta työohjaajaltasi.

Vastaanottoa ja muuta yhteistyötä tehdään sopimuksen mukaan myös kohtaaispaikka Tärskyn kanssa, Läntinen Pitkäkatu http://turunkvtuki.net/

Pienten ja kouluikäisten erityislasten perheet

Järjestämme keskustelumahdollisuuksia perheille tai vanhemmille aina tarpeen mukaan. Ole yhteydessä! Yhteistyökumppanimme tarjoavat erityislasten perheille:

  • Kehitysvammaisten tukiyhdistykset Turussa ja Kaarinassa tarjoavat perheille toimintaa ja antavat erityisperheitä koskevaa asiatietoa ja tukea.