Kehitysvammaistyö

Kirkko auttaa ja tukee kehitysvammaisia ja heidän perheitään eri elämänvaiheissa. Haluamme, että sinulla on mahdollisuus kristilliseen kasvatukseen ja elämään seurakunnassa vammastasi huolimatta.

Sinulle ja perheellesi on tarjolla monenlaista toimintaa. On säännöllisesti kokoontuvia kerhoja ja ryhmiä. Retkiä ja leirejä on tarjolla muutama vuodessa. Kirkkopyhiä vietämme yhdessä esimerkiksi joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Hartaustilaisuuksia pidämme kouluilla, asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa.

Tuohuskynttilöitä ristinmuotoisessa puisessa kynttilänjalassa
Tuohusristi Sinapin kappelissa
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa. Uimarannalla
Lasten kesäleiri 2016 Sinapissa

Pidä myös mielessäsi, että Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät toimintaa ja tapahtumia kaikille. Seurakunnat kertovat siitä seurakuntayhtymän omassa Lilja-lehdessä. Se ilmestyy joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Osallistu rohkeasti oman alueesi seurakunnan toimintaan!

Jos haluat keskustella henkilökohtaisesti, ota yhteyttä tai kerro toiveesi huoltajalle tai ohjaajalle. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tule mukaan toimintaan -

Tänä syksynä ohjelmassa

Musiikkikerho

Nuorille ja aikuisille tarkoitettu musiikkikerho kokoontuu maanantaina, noin joka toinen kerta.  Kerhon musiikinohjaajana on Outi Hokka, ja mukana on myös yleisavustajia. Kerho kokoontuu Henrikin kirkon Ruususalissa, Peltolantie 2.

 2019 syyskerhot: 9.9., 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12. klo 17.30-18.30

Teemalliset nuortenillat

Järjestämme Martinseurakunnan nuorisotyön kanssa kaksi integroitua nuorteniltaa:

to 10.10. klo 17-20 (valmistaudumme talveen)

to 19.12. klo 17.20 (jouluteema)

Nuortenillat pidetään Martin srk talolla (Huovinkatu). Iltoihin ovat tervetulleita noin 16-20 vuotiaat rippikoulun käyneet erityisen tuen nuoret. Martinseuraunnan Nuorteillat pidetään eri teemoilla avoimet ovet -periaatteella. Iltojen aikana tarjolla on tukea, mukavaa tekemistä, syötävää. Tervetuloa! Voit kysyä Tarjalta lisää p. 040-3417280

Tärskyssä Tarjan tuokiot

Diakoni Tarjan tuokiot jatkuvat Tärskyssä kerran kuussa perjantaisin. Tuokioiden aikana jutellaan yhdessä elämästä - sen iloista ja suruista. Ensimmäisellä kerralla voimme miettiä tärkeitä aiheita, joista on hyvä jutella.  Voit varata diakoilta myös henkilökohtaisen keskusteluajan sinulle sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa. Tule paikalle ja kerro toiveistasi.

Kerran kuussa pe. 27.9., 25.10., 29.11. ja 13.12. klo 13.00 - 15. Teemoina tähän asti on ollut: enkelit, rakkaita muistoja läheisistä ja tulossa loppuvuonna mukavan jouluisia aiheita.

Tärsky on matalankynnyksen kohtaamispaikka erityisesti kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen. Läntinen Pitkäkatu 33.

Vanhuus ei tule yksin - juttua ikääntymisestä Kehräkodissa

Kehräkodin asumisyksikön kanssa mietitty juttusarja ikääntymiseen ja vanhenemiseen liittyvistä asioista. 17.9., 24.9., 1.10. ja 15.10.

Tämä ryhmä on pättynyt.

Voit toivoa asumisykiköihin diakonin ryhmiä - ole yhteydessä ja suunnitellaan yhdessä.

Elämää suuremmat kävelyt hautausmaalla

Voit toivoa yhteistä hautausmaa kävelyä. Alunperin asumisyksikön toiveesta ideoitiin yhteisiä kävelyretkiä Turun vanhalle hautausmaalle. Kävelyjen aikana on mahdollisuus puhua surusta ja kuolemasta. Kerro toiveestasi ja kysy lisätietoja Tarjalta.

Pyhäinpäivän alla perjantaina 1.11. hautausmaakyytiä tarjolla.

Omaishoitajille

Ollaan kuulolla ja toimitaan tarpeen tullen. Ei säännöllistä ryhmätoimintaa, mutta muutaman kerran vuodessa kokoamme entisiä ja nykyisiä omaishoitajia yhteisen kahvipöydän ääreen. Lisäksi pidämme leirejä omaishoidon lapsiperheille. Seuraava ko leiri on maaliskuussa 2020 Kaarinan seurakunnan diakonityön kanssa.

Kirkkotilaisuudet ja juhlat

Selkomessu su 15.9. klo 10 Martinkirkossa, Huovinkatu. Lähimmäisen sunnuntai. Selkomessu järjestetään Martinseurakunnan kanssa yhteistyönä. Selkomessussa käytetään selkeää, yksinkertaista kieltä, kuvia, ja muuta puhetta tukevaa menetelmää. Ilmoitamme lähempänä tarkemmin.

Vammaistyön yhteinen joululaulujuhla la 23.11. Henrikinkirkossa, Peltolantie 2 klo 14-16. JUhlassa on perinteinen puuro-ja kahvitarjoilu. Ilmoittaudu viimeistään 15.11. Tarjalle tai Tanjalle. Kerrro samalla myös mahdolliset erityisruokatoiveet.

Perinteinen joulukirkko to 19.12. alkaen klo 9.30 Henrikinkirkossa, Peltolantie 2. Lopuksi tarjoillaan glögiä ja piparia.

Selkomessu su 22.12. MIkaelin kirkossa klo 10, yhteistyönä Mikaelin seurakunnan kanssa. Ilmoitetaan myöhemmin tarkemmin.

Leirit ja retket 2019

Kesäleirit

Leirikesä on onnellisesti takana. Taskussa on nonta mukavaa leirimuistoa. Kiitos kaikille mukana olleille. Ilmoitamme ensi kesän leireistä alkuvuodesta 2020.

Retket

Retkiä teemme satunnaisesti ympäri vuoden mm toimintakeskusten ja asumisyksiköiden kanssa. Retket kohdistuvat usein leirikeskuksiin.

Muutaman kerran vuodessa teemme vammaistyön kanssa yhteistyönä myös kirkkopyhäretkiä johonkin lähialueen kirkkoon osallistuen samalla paikalliseen messuun tai jumalanpalvelukseen.

Ryhmä- ja vastaanottotoiminta

Toimintakeskuksissa on ryhmä- ja vastaanottotoimintaa noin kerran kuukaudessa. Tänä syksynä keskusteluvastaanotoista on sovittu Pormestarin ja Toivolan toimintakeskusten kanssa.

Kaarinassa: Toimintakeskus Tiklissä on ryhmä keskuksen työntekijöille. Ryhmässä keskustellaan ja lauletaan eri teemoista. Tiklin toiminnasta lisää: Tiklin verkkosivuilta.

Turussa: Katariinan, Orikedon, Pormestarin ja Toivolan toimintakeskuksissa on keskusteluryhmiä ja mahdollisuus henkilökohtaisiin tapaamisiin. Keskusteluajan voit varata omalta työohjaajaltasi.

Vastaanottoa ja muuta yhteistyötä tehdään sopimuksen mukaan myös kohtaaispaikka Tärskyn kanssa, Läntinen Pitkäkatu http://turunkvtuki.net/

Pienten ja kouluikäisten erityislasten perheet

Järjestämme keskustelumahdollisuuksia perheille tai vanhemmille aina tarpeen mukaan. Ole yhteydessä! Yhteistyökumppanimme tarjoavat erityislasten perheille:

  • Kehitysvammaisten tukiyhdistykset Turussa ja Kaarinassa tarjoavat perheille toimintaa ja antavat erityisperheitä koskevaa asiatietoa ja tukea.