Naimisiin!

Avioliitto on yhdessä elämistä, iloitsemista ja rakastamista. Se ei ole vain rakkautta ensi silmäyksellä, vaan koko elämän mittainen yhteinen polku. Avioliitto on yhdessä kasvamista - sekä aurinkoisina että pilvisempinäkin päivinä.

Lue tästä lisää kirkollisten toimitusten järjestämisestä koronatilanteen aikana

Kirkollinen vihkiminen on pyhä toimitus, jossa pyydetään yhteiselle liitolle Jumalan siunausta. Se on myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Kirkollisen vihkimisen suorittaa pappi ja toimitukselle tulee olla kaksi todistajaa.

Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. (1 Kor. 13:4, Uusi testamentti)

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä Suomen ev.lut. kirkon jäseniä. Toinen vihittävistä voi olla myös muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Tällaisia uskontokuntia ovat mm. Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Helluntaiherätyksen seurakunnat, Suomen adventtikirkko ja Suomen vapaakirkko.

Ennen vihkimistä suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistetaan vihkimisen yleisten edellytysten täyttyminen.

Kuusi askelta kohti kirkkohäitä

Haaveiletko häistä? Pohditko kirkkovihkimistä? Silloin olet oikeassa paikassa! Nämä askeleet johdattelevat teidät läpi käytännön asioiden kohti valitsemaanne kirkon tai muun vihkipaikan alttaria.

  1. Kirkon, papin ja kanttorin varaaminen
  2. Esteiden tutkinta ja kuulutukset
  3. Vihkimisen edellytykset
  4. Kustannukset
  5. Vihkikeskustelu
  6. Vihkiminen

Häiden suunnittelussa auttaa myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hääopas.

Morsian ja sulhanen käsikkäin. Morsiamella hääkimppu.

Häitä järjestämässä?

Soita varauspalveluun tai pyydä yhteydenottoa. Varaussihteerit palvelevat arkisin ma–pe klo 9–15 numerossa 040 341 7011.

» Yhteydenottopyyntö

Hääyö 15.8.2020

Hääyössä pääset vihille juhlavasti mutta pienellä vaivalla. Tunnelmallista Hääyö-tapahtumaa vietetään Turussa Pyhän Katariinan kirkossa ja pappilan puutarhassa lauantaina 15.8.2020 klo 18 alkaen.

» Lue lisää Hääyöstä

Tuore aviopari onnellisena kirkon ovella

Esteiden tutkinta ja kuulutukset

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään kaikille avioliittoon aikoville pareille. Siten varmistetaan, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle.

» Lue lisää esteiden tutkinnasta

Vihkimisen edellytykset

Avioliittoon vihkiminen on paitsi kirkon pyhä toimitus, myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Mitä naimisiin aiottaessa on huomioitava? Lue lisää


Avioliiton siunaaminen

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Yleistä avioliiton siunaaminen on silloin, kun toinen puolisoista ei ole minkään kristillisen kirkon jäsen tai kyse on kansainvälisestä avioliitosta eli toinen puolisoista on ulkomaalainen. Lue lisää


Prinsessa Ruususta vai jotakin ihan muuta musiikkia?

Vihkitilaisuuteen sisältyy perinteisesti alku- ja päätösmusiikki sekä virsi. Usein puhutaan häämarsseista, mutta alku- ja päätösmusiikin ei kuitenkaan tarvitse olla marsseja. Lue lisää