Naimisiin!

 

Tällä hetkellä teemme vihkivarauksia 31.5.2025 asti.  Varauksia voi tehdä​​​​​ sähköisen asioinnin kautta ja puhelimitse varauspalvelusta. Katso tarkempia tietoja: Vihkivarauksen tekeminen. 

 

Avioliitto on yhdessä elämistä, iloitsemista ja rakastamista. Se ei ole vain rakkautta ensi silmäyksellä, vaan koko elämän mittainen yhteinen polku. Avioliitto on yhdessä kasvamista – sekä aurinkoisina että pilvisempinäkin päivinä.

Kirkollinen vihkiminen on pyhä toimitus, jossa pyydetään yhteiselle liitolle Jumalan siunausta. Se on myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Kirkollisen vihkimisen suorittaa pappi ja toimitukselle tulee olla kaksi todistajaa.

Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. (1 Kor. 13:4, Uusi testamentti)

Kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä Suomen ev.lut. kirkon jäseniä. Toinen vihittävistä voi olla myös muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Tällaisia uskontokuntia ovat mm. Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Helluntaiherätyksen seurakunnat, Suomen adventtikirkko ja Suomen vapaakirkko.

Ennen vihkimistä suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistetaan vihkimisen yleisten edellytysten täyttyminen.

Kuusi askelta kohti kirkkohäitä

Nämä askeleet johdattelevat teidät läpi käytännön asioiden kohti valitsemaanne kirkon tai muun vihkipaikan alttaria.

  1. Kirkon, papin ja kanttorin varaaminen
  2. Esteiden tutkinta ja kuulutukset
  3. Vihkimisen edellytykset
  4. Kustannukset
  5. Vihkikeskustelu
  6. Vihkiminen

Häiden suunnittelussa auttaa myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hääopas (pdf-tiedosto aukeaa uudessa ikkunassa).

Turun ja Kaarinan ev.lut. seurakuntien kirkot kartalla (Linkki johtaa ulkopuoliselle sivustolle ja aukeaa uudessa ikkunassa.)

Hääyö

Hääyö on ainutlaatuinen, pienimuotoinen vihkitilaisuus, jossa saman illan aikana vihitään useita pareja. Hääyössä kaikki musiikista pieneen tarjoiluun on järjestetty sinulle valmiiksi. Talo tarjoaa tarvittaessa todistajat, mutta myös omat vieraasi ovat tervetulleita.

Lue lisää Hääyöstä

Morsian ja sulhanen käsikkäin. Morsiamella hääkimppu. Kuvituskuva.

Häitä järjestämässä?

Ota yhteyttä varauspalveluun. Vihkiaikoja varattavissa myös sähköisen asioinnin kautta.

Tuore aviopari onnellisena kirkon ovella

Esteiden tutkinta ja kuulutukset

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään kaikille avioliittoon aikoville pareille. Siten varmistetaan, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle. Siirry lukemaan lisää esteiden tutkinnasta.

Vihkimisen edellytykset

Avioliittoon vihkiminen on paitsi kirkon pyhä toimitus, myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Mitä naimisiin aiottaessa on huomioitava? Siirry lukemaan lisää vihkimisen edellytyksistä.

Avioliiton siunaaminen

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Yleistä avioliiton siunaaminen on silloin, kun toinen puolisoista ei ole minkään kristillisen kirkon jäsen tai kyse on kansainvälisestä avioliitosta eli toinen puolisoista on ulkomaalainen. Siirry lukemaan lisää avioliiton siunaamisesta.

Prinsessa Ruususta vai jotakin ihan muuta musiikkia?

Vihkitilaisuuteen sisältyy perinteisesti alku- ja päätösmusiikki sekä virsi. Usein puhutaan häämarsseista, mutta alku- ja päätösmusiikin ei kuitenkaan tarvitse olla marsseja. Siirry lukemaan lisää häämusiikista.