Maarian kirkon sukkaohje

Valkoiset sukat, joissa tumman oranssilla kuvioita ja pylväitäMaarian valko-oranssi -koristeinen sukka jalassa

Nyt voit kutoa itsellesi tai ystävällesi omat Maarian kirkon sukat! Helena Mäkinen on suunnitellut tämän sukkamallin, johon on otettu inspiraatiota Maarian kirkon kattomaalauksista. Halutessasi voit lahjoittaa pienen summan Maarian seurakunnan lähetystyölle Suomen Lähetysseuran kautta. Tiedot lahjoitustavoista löytyvät tämän sivun lopusta.

Lataa itsellesi koko sukkaohje pdf-muodossa tästä linkistä

MAARIAN KIRKKOSUKAT, suunnittelu Helena Mäkinen

Koko: noin 39
Lanka: esim. Novita Nallelanka sävy 641 vaahtera ja 010 luonnonvalkoinen, tai vastaava.
Langan kulutus: n.100g väriä kohden
Puikot: 3 ja 3½.

Varsi:

Luo 64s ja jaa ne tasaisesti puikoille. Käytä alussa pienempiä puikkoja resoria varten. Aloita kaikilla puikoilla resorin neulominen. Neulo kahta kerrosta 3-5 cm:

1.krs. 2o, 2n toista kerros loppuun.

2.krs siirrä 1s neulomatta oikealle puikolle, neulo seuraava ensin etureunasta, sitten takareunasta, vedä nostettu silmukka neulottujen yli 2n jne. kerros loppuun.

Resorin jälkeen neulo yksi kerros oikein, lisää 8s tasaisin välein. Työssä nyt 72 silmukkaa. Vaihda puikot isompiin ja neulo vielä kerros oikein. Jaa silmukat puikolle 1: 20s, 2: 17s, 3: 16s ja 4: 19s.

Aloita kuvion A neulominen puikoilla 2 ja 3. Neulo samalla puikoilla 1 ja 4 kuvion B mukaisesti. Kerroksen vaihtumiskohta on 1 ja 4 puikon välissä, joka on kuviossa B merkitty tummemmalla viivalla. Halutessasi voit yhdistää puikot 2 ja 3, jotta kuvio on samalla puikolla.

Kuvio B neulotaan näin: 1s valkoinen ja 3s ruskeaa, keskimmäisen ruskean voi neuloa takareunasta, jotta saat kapeamman ja vähän kohollaan olevan kuvion. Toista näin toinen kerros. Seuraavaksi neulo 3s valkoista ja 1s ruskeaa, jonka voit myös neuloa takareunasta. Jatka kuvioita piirustuksen mukaan.

Kuvion jälkeen jaa silmukat tasan puikoille ja neulo yksi kerros valkoisella oikein. Tee kuvion jälkeen resoria 3 cm ja resorin ensimmäisellä kerroksella kavenna tasaisesti 4s. Resorin jälkeen neulo vielä yksi kerros oikein, jolla kavenna 4s, jää 64s.

Maarian sukkaohje pikselimuodossa

Kantapää:

Kantapää neulotaan puikoilla 1 ja 4, jolloin 2 ja 3 puikkojen silmukat jäävät odottamaan. Kantapää neulotaan puolipatenttina eli oikealla kerroksella joka toinen silmukka jätetään neulomatta ja nurjalla kerroksella neulotaan kaikki silmukat. Neulo yhteensä 30 kerrosta. Kantalapun kerroksilla voi ensimmäisen silmukan jättää neulomatta, jolloin silmukat on helpompi kerätä kantalapun reunoilta, kun jatketaan jalkaterää.

Kun kantalappu on valmis (neulottu 30 kerrosta), neulo oikeaa kerrosta, kunnes jäljellä on 11s, ota seuraava silmukka neulomatta, neulo seuraava, vedä neulomaton silmukka neulotun yli ja käännä työ.

Aloita kantalappu ruskealla langalla. Ota ensimmäinen silmukka neulomatta (kiristä vähän käännös kohdassa lankaa) neulo nurin, kunnes on jäljellä 11s, neulo 2 n yhteen ja käännä työ. Ota ensimmäinen silmukka neulomatta (kiristä), neulo oikein, kunnes tulet edellisen kavennuksen kohdalle (huomaat sen siitä, että siinä on selkeä lovi), ota viimeinen silmukka ennen lovea neulomatta, neulo seuraava ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli ja käännä työ. Ota ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin, kunnes tulet loven kohdalle. Ota 1 silmukka loven molemmin puolin ja neulo nurin yhteen, käännä työ. Jatka kunnes viimeinenkin silmukka loven jälkeen on kavennettu. Neulo vielä oikea kerros. Vaihda lanka valkoiseen ja kerää silmukat kantalapun reunasta 15-16s puikolle 1. Jatka neulomista puikoilla 2 ja 3 kunnes tulet kantalapun toiselle puolelle ja poimi taas silmukat kantalapun reunasta puikolle 4. Jaa kantalapusta jääneet silmukat tasan puikoille 1 ja 4.

Jalkaterä:

Kantapään jälkeen neulo oikeaa valkoisella, samalla tehden kiilakavennukset joka kerroksella 1 puikon lopussa ja 4 puikon alussa. Kavenna aina 1 puikon lopussa, kun jäljellä on 3s neulo kaksi oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Jatka neulomista. 4 puikon alussa neulo 1s ja 2 o yhteen jatka kavennuksia joka kerroksella kunnes joka puikolla on 16s (tai niin monta kuin olit ajatellut, riippuen sukan koosta).

Mikäli haluat myös jalkaterän kuviollisena, aloita kuvio B, kun kaikilla puikoilla on 16s. Yksivärisessä jalkaterässä vähennä silmukoita, jottei terästä tule liian löysä. Jatka kuviota, kunnes olet pikkuvarpaan kohdalla, ja aloita siitä kärkikavennuksena leveä nauhakavennus.

1 puikon lopussa, kun on 3s jäljellä neulo 2o yhteen ja neulo viimeinen s oikein.
2 puikon alussa neulo 1s oikein ja 2s oikein yhteen. 

3 puikon lopussa, kun on 3s jäljellä neulo 2 oikein yhteen ja viimeinen s oikein.
4 puikon alussa neulo 1o ja 2 oikein yhteen jatka kerros loppuun. 

Tee välikerros ja toista sitten kavennuskerros, kunnes joka puikolla on 10s. Tämän jälkeen kavenna joka kerroksella kunnes on jäljellä yht. 8s eli 2 s joka puikolla. Katkaise lanka, vedä lanka silmikoiden läpi, vedä lanka nurjalle puolen ja päättele lanka huolellisesti. 

Kuviopiirroksessa silmukoita on 72, tällä saat melko jämptin kokoisen sukan. Halutessasi lisää 4s=76s jotta sukasta tulee väljempi. Halutessasi lisätä tai vähentää silmukoita, lisää tai vähennä aina 4s eli yksi kuvion ”pylväs”. Sukan lopullinen koko riippuu myös käsialasta ja käyttämäsi langan paksuudesta.

Lahjoita

Kiitos, kun autat! Halutessasi voit lahjoittaa sukkamallista haluamasi summan Maarian seurakunnan lähetystyölle Suomen Lähetysseuran kautta. Lahjoituksen voi tehdä MobilePaylla tai tilisiirrolla. Lahjoitusvarat käytetään Maarian seurakunnan nimikkokohteissa tehtävään työhön Angolaan ja Kolumbiaan Suomen Lähetysseuran kautta.

Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon: 12997

Lahjoita haluamasi summa tilisiirrolla:

Tili: FI25 8000 1600 0607 10
Viite: 4 07441 50025 61562

Keräysluvat:
RA/2020/1538 ja ÅLR 2020/6483. Kerätyt varat käytetään Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.

Tutustu Angolassa ja Kolumbiassa tehtävään työhön pienen esittelyn kautta tästä linkistä klikkaamalla.