Ripari - tärkeä askel elämän matkalla

Mitä?

Rippikoulu on luterilaisen kirkon kasteopetusta, jossa lapsena kastetuille nuorille opetetaan, mistä kristillisessä uskossa on kysymys. Myös kastamattomat nuoret voivat osallistua riparille.

Riparilla tutustutaan kristilliseen uskoon, opetellaan elämään yhdessä, vietetään hartauksia ja pidetään hauskaa.

Missä?

Rippikoulun voi käydä joko kaupunki- tai leiririppikouluna.

Leiririppikoulu koostuu seurakunnan toimintaan tutustumisesta, ulkoläksyjen opettelusta, leiriä edeltävistä tapaamisista sekä leirijaksosta. Kaupunkiripariin ei sisälly leirijaksoa, vaan riparia käydään muutaman kerran kuukaudessa iltaisin koko kevään ajan.

Milloin?

Ripari käydään useimmiten 8. ja 9. luokan aikana. Ilmoittautua kannattaa kahdeksannen luokan syksyllä.

Joskus nuorella tai perheellä saattaa olla päteviä syitä rippikoulun käymiseen vuotta aikaisemmin tai myöhemmin kuin oma ikäluokka. Silloin kannattaa olla yhteydessä rippikouluista vastaavaan nuorisotyönohjaajaan.

Jos ripari on jäänyt käymättä nuoruudessa, rippikoulun voi käydä myös aikuisena. Silloin kysymyksessä on useimmiten yksityisrippikoulu.

Miksi?

Näin vastaavat jo rippikoulunsa käyneet nuoret:

"Koska siellä on mahtavaa."
"Siellä saa uusia kavereita."
"Riparilla oppii paljon uutta esim. Jumalasta."
"Koska siellä on ihan paras tunnelma."

Isoseksi riparille?

Ripari on monelle tosi hyvä kokemus. Siksi moni haluaa tarjota myös muille saman kokemuksen ja kokea riparin uudelleen isosena.

Isoskoulutus kestää vuoden ja sen jälkeen on mahdollisuus hakeutua isoseksi ripareille ja kymppileireille. Isoskoulutuksessa opitaan paljon hauskoja ja hyödyllisiä asioita, kuten ryhmätoimintaa, leikkien vetämistä ja kristillisen uskon keskeisiä asioita.

Kukaan ei tule tässä elämässä valmiiiksi kristittynä tai ihmisenä. Isoskoulutus on monille tärkeä askel elämän matkalla, mutta se ei tee - eikä sen pidä tehdä - ketään valmiiksi. Isosenakin on lupa olla kasvamassa ja oppimassa yhdessä toisten kanssa.

johtava nuorisotyönohjaaja
Katariinanseurakunta

Taru Heikkonen on Katariinan johtava nuorisotyöntekijä. Hän työskentelee nuorten kanssa mm. koulussa ja vapaa-ajalla. Iltaisin Taru saattaa olla Jaanin seurakuntatalolla tai Varissuon kirkolla juttelemassa ja pelaamassa nuorten kanssa.

Tarulle tärkeitä juttuja on kolme J:tä – Jeesus, jalkapallo ja jäätelö. Taru innostuu yleensä hyvin nopeasti nollasta sataan ja pyrkii innostamaan muitakin mukaan. Tarun elämänohjeena voisi olla ”Kun on pienet ilot, voi iloita useammin”.

Tarun kanssa voit sopia myös kahdenkeskeisen jutustelun vaikka kahville, jos koet itsesi nuoreksi tai haluat jutella oman lapsesi tilanteesta. Taru on myös seurakuntamme rippikouluvastaava ja seppo eli partion yhteyshenkilö, näissäkin asioissa voit olla häneen yhteydessä.