Piirroskuva soittimista ja nuoteista hempeällä taustalla.

Häämusiikki: Prinsessa Ruususta vai jotakin ihan muuta?

Vihkitilaisuuteen sisältyy perinteisesti alku- ja päätösmusiikki sekä virsi. Usein puhutaan häämarsseista, mutta alku- ja päätösmusiikin ei kuitenkaan tarvitse olla marsseja. Vihkimiseen voi sisältyä myös toinen virsi tai muuta sopivaa musiikkia.

Vihkitilaisuuden musiikista voitte sopia kanttorin kanssa.

Häämarssit

Vihkitilaisuudessa soitetaan yleensä kaksi häämarssia. Toinen niistä soi sisääntulomusiikkina kirkkoon asteltaessa, toinen taas lähtömusiikkina alttarilta poistuttaessa. Sisääntulomarssi on usein tunnelmaltaan hitaampi ja juhlallisempi, lähtömarssi taas nopeampi ja iloisempi. Varmimpia valintoja ovat usein tutut häämarssit.

Häämarssin ei tarvitse välttämättä olla marssi eikä edes urkuteos, vaan myös muut tilanteeseen sopivat sävelmät voivat tulla kyseeseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että vihkiminen on jumalanpalvelus, ja myös sen musiikin tulee olla jumalanpalvelukseen sopivaa.

Häämarsseista kannattaakin sopia hyvissä ajoin yhdessä kanttorin kanssa. Näin varmistat, että musiikki on vihkitilaisuuteen sopivaa ja että kanttori osaa sen myös esittää. Jokaisella kanttorilla on omat ohjelmistonsa ja bravuurinsa.

Suosituimmat häämarssimme

  1. Erkki Melartin: Juhlamarssi satunäytelmästä Prinsessa Ruusunen op. 22 no. 30
  2. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma op. 61 no. 9
  3. Toivo Kuula: Häämarssi op. 3 no. 2

Muut tunnetuimmat häämarssit

  • Richard Wagner: Morsiuskuoro oopperasta Lohengrin
  • Giuseppe Verdi: Juhlamarssi, oopperasta Aida
  • Charles-Marie Widor: Toccata urkusinfoniasta nro. 5
  • Edward Elgar: Maa tulevaisuuden (The Land of Hope and Glory), sarjasta Pomp and Circumstance, op. 39
  • J.S. Bach: Preludi Es-duuri (BWV 552)
  • J.S. Bach: Preludi C-duuri (BWV 553)
  • Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary (Prince of Denmark's March)

Lisää häämarsseja löydät Mikaelinseurakunnan kanttori Marko Hakanpään häämusiikkisivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Samoilla sivuilla voit myös kuunnella erilaisia häämarsseja ja etsiä niistä mieleistäsi.

Vihkivirret

Vihkimiseen sopivia virsiä voit selata ja kuunnella verkkovirsikirjan häät-osiossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Varsinaisten vihkivirsien lisäksi monet kiitos- ja ylistysvirret sekä eri vuodenaikoihin liittyvät virret sopivat tilaisuuden henkeen.