Arkkihiippakunnan tunnustuspalkinto Maarian seurakunnan nuorisotyölle ja Aseman lapset ry:n Walkers-auto-toiminnalle

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on 15.2.2024 myöntänyt Arkkipooki-palkinnon Maarian seurakunnan nuorisotyölle ja Aseman lapset ry:n Walkers-auto-toiminnalle Turussa.

Palkintotoimikunta kiittää Maarian seurakunnan nuorisotyötä ennakkoluulottomuudesta tarttua uuteen työmuotoon. Walkers-auto on osoittautunut tavoittavaksi ja nuorten hyvinvointia tukevaksi työmuodoksi.

Seurakunta on saanut yhteistyökumppaneilta hyvää palautetta toiminnasta. Maarian seurakunnan esimerkki kannustaa muita seurakuntia tarttumaan mahdollisuuksiin, joita yhteistyö eri toimijoiden kanssa voi tarjota.

Palkinto jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi. https://www.arkkihiippakunta.fi/tietoa…/arkkipooki-palkinto/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisäaikaa Wautolle!

Puolen vuoden kokeilujaksoon on myönnetty lisäaikaa ja iloksemme Wauto kiertelee maisemissa vielä huhtikuun 2024 loppuun saakka. Aika nuorten parissa on niiin parasta! Yhdessä nuorten kanssa nauretaan kivoille jutuille ja harmitusten hetkellä ollaan turvallisena aikuisena tsemppaamassa ja kuuntelemassa oikeasti mitä nuori haluaa jutella. Suurella sydämellä mukana touhussa - ollaan VäkiVallattomia!


Tulkaa nuoret piipahtamaan Wautolla lämmittelemässä ja kahvilla. Yksin tai yhdessä porukalla. Tää on Plase to be <3
Laittakaa Instassa toiveita treffipaikoista ja käytkää kurkkaamassa touhuiluja. Klikkaa > @wautoturku
Ja sinä aikuinen jolta liikenisi aikaa nuorillemme, kysy vapaaehtoistyöstä: jaakko.malinen@evl.fi

Wautolla sinne, missä nuoret ovat

Lue liljan juttu klikkaamalla tätä linkkiä

 

Tiedotteesta 8.8.2023 

Walkers-auto lähtee kohtaamaan Turun seudun nuoria

Walkers-autolla eli Wautolla nuoret voivat viettää vapaa-aikaansa toistensa ja turvallisten aikuisten seurassa. Turussa Wautolla kohdataan elokuusta alkaen kaikenikäisiä nuoria, sillä autoa käytetään sekä nuoriso- että diakoniatyössä.

Aseman Lapset ry omistaa ja koordinoi viiden Wauton toimintaa, joiden lisäksi muutamilla paikkakunnilla on omia Wautoja. Järjestön kokeilukäyttöömme tullut "wauto" toimii Turun ja Kaarinan alueella elokuusta alkaen ainakin puoli vuotta eteenpäin. Toiminnasta vastaavat Maarian seurakunta ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Yhteinen Diakonia, jotka toimivat yhteistyössä laajan joukon kanssa. Ensimmäinen toimintailta on taiteiden yönä 17.8.

Wautot ovat kohtaamispaikkoina toimivia matkailuautoja, joissa nuorisotyön ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät kohtaavat nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät. 

  • On selvästi nähtävissä, että poikkeusajan myötä perinteet ovat katkenneet myös nuorten toiminnassa. Tästäkin johtuen osa nuorista voi huonosti. Nuorten luokse meneminen tuntuu sellaiselta, mitä pitää nyt tehdä. Näen liikkuvan nuorisotyön mahdollisuutena kohdata nuoria järkevällä ja joskus jopa yllättävällä tavalla, nuorisotyönohjaaja Jaakko Malinen Maarian seurakunnasta pohtii.

Wauto tulee toimimaan päivisin esimerkiksi kouluilla välituntitoiminnassa ja osana seiskaluokkalaisten ryhmäytyksiä. Lisäksi diakoniatyöntekijät menevät Wautolla asumiskeskuksiin, joissa kohdataan nuoria aikuisia. Wauton toimintailtoina toiminta suunnataan alaikäisille ja auto pysähtyy illan aikana muutamassa nuorten spontaanissa kokoontumispaikassa. Nuoret voivat myös kutsua Wauton luokseen myöhemmin sovittavien sosiaalisen median kanavien kautta. 

"On hienoa, että seurakunta ja Yhteinen Diakonia kumppaneineen lähtevät toteuttamaan toimintaa Turussa pyrkien wautolla tavoittamaan myös niitä nuoria ja nuoria aikuisia, jotka eivät ole päivällä koulussa tai töissä" Walkers-autokoordinaattori Tuomo Kantele sanoo. 

"Wauto on erittäin hyvä työväline, koska se on liikkuva, saavuttava ja saavutettava. Toimijoiden tausta ei väritä toimintaa liikaa, sillä toimitaan neutraalilla ja yhteisellä maaperällä" Malinen kommentoi.

Aikuisia vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan mukaan toimintaan ja heidät koulutetaan Turussa 15.8. Walkers-vapaaehtoiskoulutukseen voi hakea osoitteessa www.lyyti.in/vapareidenkoulutus150823

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan toimintaan torstaina 17.8. klo 15 Raunistulan seurakuntatalolle (Murtomaantie 12).

Lisätietoja:  

Jaakko Malinen, nuorisotyönohjaaja, Maarian seurakunta, 040 341 7059, jaakko.malinen@evl.fi
Tuomo Kantele, Walkers-autokoordinaattori, Aseman Lapset ry, 041 313 1148,  tuomo.kantele@asemanlapset.fi

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:n kehittämää matalan kynnyksen nuorisotyötä, joka perustuu ammattilaisten ja vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. Walkers-autot eli Wautot ovat matkailuautoja, jotka toimivat liikkuvina nuorten kohtaamispaikkoina siellä missä nuoret ovat.  

Wautot tarjoavat eri paikkakunnilla mahdollisuuden kokeilla ja toteuttaa liikkuvaa nuorisotyötä ja walkers-toimintaa. Vuonna 2022 Wautoilla kohdattiin 21 603 nuorta 546 toimintakerran aikana. Yli puolet kohdatuista nuorista ei osallistu muuhun nuorille suunnattuun vapaa-ajan toimintaan.   

Walkers-autotoimintaa rahoittavat Suomen eduskunta sekä yksityiset säätiöt, kuten Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sekä Eevi ja Emil Tannisen säätiö.  

 

Kuvassa Walkers-auto Aurajoen rannassa
Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:n kehittämää matalan kynnyksen nuorisotyötä