Vihkimisen edellytykset

Avioliittoon vihkiminen on paitsi kirkon pyhä toimitus, myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Kirkollisen vihkimisen suorittaa pappi ja toimituksella tulee olla kaksi todistajaa.

Jotta häät kirkossa ovat mahdolliset, tulee vihittävien olla rippikoulun käyneitä Suomen ev.lut. kirkon jäseniä. Toinen vihittävistä voi olla myös muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Tällaisia uskontokuntia ovat mm.

  • Suomen ortodoksinen kirkko
  • Katolinen kirkko Suomessa
  • Helluntaiseurakunnat
  • Suomen Adventtikirkko
  • Suomen Vapaakirkko
  • Suomen Baptistikirkko

Ennen vihkimistä suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistetaan, että vihkimisen yleiset edellytykset täyttyvät.

Vihkipari, jonka kumpikaan osapuoli ei ole evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ei voi saada kirkollista vihkimistä. Tällaisessa tilanteessa kuitenkin avioliiton siunaaminen on mahdollinen ja sitä edeltää yleensä avioliiton solmiminen Digi- ja väestötietovirastossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Jos rippikoulu on aikoinaan jäänyt väliin, sen voi käydä myös aikuisena. Lue lisää aikuisrippikoulusta

Naimisiin ulkomaalaisen kanssa

Jos toinen vihittävistä on ulkomaan kansalainen tai kuuluu muuhun kuin evankelis-luterilaiseen kirkkoon, kannattaa keskusrekisteriin ottaa yhteyttä jo hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Virallisten papereiden hoitaminen saattaa viedä aikaa.

Suomessa voidaan kirkollisesti vihkiä myös silloin, kun toinen pariskunnasta kuuluu ulkomailla toimivaan kristilliseen kirkkokuntaan. Näin myös silloin, jos toinen vihittävistä kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon tai muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan.

Jos toinen vihittävistä kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, voidaan Digi- ja väestötietovirastossa solmittu avioliitto siunata kirkossa.

Kirkollisen vihkimisen saat toimittaa Suomen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkkokunnan pappi. Vihkimisoikeus on lisäksi myönnetty joillekin muille uskonnollisille yhdyskunnille.

Lisätietoa vihkivarauksista

Turun ja Kaarinan seurakunnat

Kasteiden ja vihkimisten varaukset puhelimitse ma–pe klo 9–15 (ei tekstiviestejä). Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse.

Sähköinen asiointipalvelu