Ylösnousemuskappeli

Hautausmaantie 21 , 20720 Turku
040 341 7530

Ylösnousemuskappeli

Koronapandemian vuoksi henkilömäärää Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiloissa on rajoitettu toistaiseksi. Lue tarkemmin täältä

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla on yksi Suomen tunnetuimmista kirkkorakennuksista. Sitä käyvät ihailemassa mm. monet arkkitehtiryhmät eri puolilta maailmaa.

Rakentaminen aloitettiin keväällä 1939, mutta talvisota keskeytti työt. Kaatuneitten kohtalo ja omaisten tuska vaikuttivat Bryggmaniin ja kappelin yksityiskohtien suunnitteluun. Hän halusi kappelin lohduttavan kuoleman ja surun murtamia.

Ylösnousemuskappeli valmistui jatkosodan aattona, keväällä 1941. Siitä tuli kansainvälisesti tunnettu ja sitä pidetään Pohjoismaiden kauneimpana kappelina.

Ylösnousemuskappelissa on Erik Bryggmanin tyylin mukaisesti luonto keskeisessä asemassa. Kappeli on suunniteltu mukautumaan sitä ympäröivään luontoon. Myös rakennuksen sisustassa säilyy yhteys luontoon. Suuren salin yhtenäinen lasiseinä avartaa huonetta ulkopuolella olevaan mäntymetsään. Puiden latvustojen läpi siivilöityvä valo luo kappeliin harrasta kauneutta. Hienostuneet yksityiskohdat ja rikas monikerroksellinen symboliikka täydentävät tunnelmaa. Turkulaiset taiteilijat Jussi Vikainen ja Ennu Oka ovat tehneet kappelin hiekkakivireliefit ja muut kuvanveistotyöt.

Ylösnousemuskappelissa on erinomainen akustiikka, joka sopii hyvin laulumusiikille. Kappelissa on kaunisääniset suomalaiset urut vuodelta 1958. Niissä on kaksi sormiota sekä 27 äänikertaa ja 3 siirtoäänikertaa.

 

Aukioloajat ja tilavaraukset

Ylösnousemuskappeli on avoinna hautauksia varten ja tapahtumien yhteydessä. Kappeli on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin. Kirkollisten toimitusten vuoksi vierailuaika tulee varmistaa etukäteen puhelimitse Ylösnousemuskappelin vahtimestarilta numerosta 040 341 7530.

Ylösnousemuskappeliin kuuluu kappelisali, siipirakennus omaisten huoneineen ja toimistotiloineen sekä ruumishuone, jonka avoin porttikäytävä erottaa kappelista.

Hautajaisissa

Ylösnousemuskappelissa omaiset voivat seurakuntien hautatoimistossa asioidessaan sopia kappelin koristelusta. Jos koristelusta ei sovita erikseen, on Ylösnousemuskappelin alttarilla yleensä orkideoita. Näin ollen kappelikoristelu voi siis vaihdella.

Parkkipaikat

Ylösnousemuskappelin läheisyydessä on pysäköintialue autoille. Siunauskappeli on Hautausmaantien varrella ja sinne pääsee hyvin myös julkisilla kulkuvälineillä. Aikataulu- ja reittitiedot löytyvät Turun kaupungin palvelusta.

Esteettömyys: esteetön

  • esteetön pysäköinti (pyydä lupa ajaa kappelin eteen väliaikaisesti), parkkipaikka etäällä kappelista
  • esteettömät sisätilat
  • helppo pääsy liikuntarajoitteisille
  • helppo pääsy näkövammaisille
  • induktiosilmukka kuulovammaisille
  • inva-WC

Induktiosilmukka
Inva-WC
Pysäköinti
wc
Esteetön kulku

Sijainti kartalla