TOIVO-hanke

Takuusäätiön sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen TOIVO-hanke luo uskoa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien mahdollisuuksiin auttaa asiakkaitaan talous- ja velkaongelmissa.

Suomessa maksuhäiriömerkintöjä on enemmän kuin koskaan ennen. Lisäksi puolella miljoonalla ihmisellä laskut ja velat ovat päässeet ulosottoon asti. Ja yhä useampi kamppailee sillä rajalla, päätyvätkö velat ulosottoon.

Turun ja Kaarinan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat huolestuneet tilanteesta. Pohdittuaan mikä voisi auttaa, he päätyivät muutamaan ydinkohtaan: ammattilaisten on saatava lisää tietoa talous- ja velka-asioiden hoitamisesta, rohkaisua ja välineitä ottaa puheeksi talousasiat sekä yhteinen ohjausverkosto, jolla saadaan koppi vaikeista tilanteista

Toiminta

Vuonna 2018 käynnistyneessä TOIVO-hankkeessa etsitään keinoja ja rohkaistaan ammattilaisia ottamaan puheeksi talousasioita sekä puututaan talousongelmiin varhaisemmassa vaiheessa. Toivon myötä syntyy verkosto, joka yhdessä ratkoo vaikeita kysymyksiä, vaikuttaa rakenteisiin ja vahvistaa ammattilaisten osaamista.

Aloitusvuonna luodaan toivoa Turussa ja Kaarinassa. Ensin kerätään havaintoja, onnistumisia ja työvälineitä sekä saadaan kokemusta yhdessä tekemisestä ja oppimisesta. Työn alla on palvelukartta toimijoista, joiden luokse voi talous- ja velkaongelmien parissa elävän ohjata. Toisena tuotoksena syntyy opas tilanteisiin, kun herää huoli taloudellisesta tilanteesta. Oppaaseen kerätään neuvoja ja ohjeita, kuinka edetä erilaissa taloudellisissa tilanteissa.

Toivo-hanke järjestää Talouskahvila-nimellä toimivia tutustumisiltapäiviä Turun alueella. Mikäli haluat tiedon aikatauluista tai haluat toimintaasi esitellä, ota yhteyttä. Talouskahvilan tavoitteena on tutustua alueen toimijoihin ja vahvistaa yhteistä palvelua alueella.

Turun ja Kaarinan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa yhteistyössä tehdyt tuotokset viedään myös muualle Suomeen, ensisijaisesti Ouluun, Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Samalla käydään tiedonvaihtoa, miten Suomessa eri puolilla tätä vaikeaa tilannetta on lähdetty ratkomaan.

Toivon uutiskirjeeseen kootaan ensisijaisesti Turun seudun alueellisia uutisia talouden ja velkojen ratkaisemiseen. Jos olet kiinnostunut tilaamaan uutiskirjeen, ota yhteyttä projektikoordinaattoriin.

Projektikoordinaattori Maria Rumpunen
puh. 050 5010 447
etunimi.sukunimi@takuusaatio.fi

Takuusäätiö on kotitalouksien arjen raha-asioiden asiantuntija, joka auttaa ihmisiä ottamaan oman taloutensa haltuun. Se tarjoaa neuvontaa, pienlainaa hankintoihin, ratkaisun velkojen yhdistämiseen sekä välineitä raha-asioiden hallintaan. Lisäksi Takuusäätiö vaikuttaa lainsäädäntöön ja muihin rakenteisiin, jotta ne tukisivat ihmisten itsenäistä taloudellista selviytymistä, hallittua luotonkäyttöä ja ehkäisisivät syviin velkakierteisiin ajautumista. Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö ja toimii pääasiassa Veikkauksen tuella. Lisää aiheesta: www.takuusaatio.fi

Piirros: Mirkka Hietanen/Takuusäätiö
Piirros: Mirkka Hietanen/Takuusäätiö

Penno

Penno on verkossa toimiva sovellus. Kun kirjaat siihen menot ja tulot, Penno kertoo yhdellä silmäyksellä rahatilanteesi ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi – oli se arjen tasapainottaminen tai seuraavaan unelmaan säästäminen.