Martinkirkko

martinkirkko_vaaka.jpg : 15Kb

Huovinkatu, 20810 Turku

Puhelin
Faksi
Suntio

040 3417 020
(02) 2617 121
040 3417 120

> > > Martinkirkon uusi kirkkoesite (pdf)
> > > MARTINKIRKKO 360 - Tee virtuaalikierros

Avoinna tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan.

  • Helppo pääsy liikuntaesteisille
  • Helppo pääsy näkövammaisille
  • Induktiosilmukka huonokuuloisille
  • Sijaitsee korkealla mäellä
  • Martinkirkkoon mahtuu 800 henkilöä

Martinseurakunta perustettiin vuonna 1921 seurakuntajaossa, jonka jälkeen sille ryhdyttiin hankkimaan omaa kirkkoa.

Kirkko vihittiin käyttöön Martti Lutherin syntymän 450-vuotisjuhlana vuonna 1933, marraskuun 12. päivänä. Funktionalistista tyyliä edustavan kirkon suunnittelijoita ovat arkkitehdit Totti Sora ja Gunnar Wahlroos.

Martinkirkko on pitkäkirkko, jonka runkohuone on kolmilaivainen, mutta sivulaivat ovat käytävämäisen kapeat. Kirkolle on ominaista tiukka asiallisuus ja yksinkertaisuus. Katon tynnyriholvirakenne on eräs kirkolle tunnusomaisista yksityiskohdista.

Martinkirkon ehkä vaikuttavin yksityiskohta on altttariseinän al secco -alttarimaalaus, joka kiinnittää katseen ristiinnaulittuun Vapahtajaan, hänen ystäviinsä ja virkavallan edustajiin Golgatalla. Teos on massiivinen: korkeudeltaan 15 metriä ja leveydeltään 9,47 metriä. Sen toteuttivat kilpailun voittaneet turkulaistaitelijat Einari Wehmas ja Karl Ingelius. Työ oli pitkään Pohjoismaiden suurin alttarimaalaus.

Martinkirkon historia on nuori, mutta tehtävässään Kristuksen kuninkuuden kuuluttajana sekin edustaa ikiaikoja. Kirkolla ei ole nimikkopyhimyksiä, mutta vihkimisajankohtansa vuoksi se on kytketty Martti Lutherin, uskonpuhdistajan nimen yhteyteen.

Martinseurakunnan sivut


Martinkirkon ympäristö 50-luvulla