Vihkikirkon, papin ja kanttorin varaaminen

Vihkiminen tapahtuu useimmiten kirkossa, mutta se voidaan toimittaa myös kodissa, kappelissa tai muussa vihkijän kanssa sovittavassa paikassa. Vihkipaikan valinnassa ja musiikkitoiveissa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne.

Vihkipaikkojen sekä pappien ja kanttoreiden saatavuus on rajallinen – vihkitilaisuuden varaamisessa kannattaakin olla ajoissa liikkeellä. Erityisen kysyttyjä ovat kesälauantait. Turun ja Kaarinan seurakunnissa kirkon voi varata vihkimistä varten aikaisintaan päivälleen vuotta etukäteen.

Milloin vihitään?

Vihkitoimitusten aloitusajat lauantaisin ovat kello 15.30, 16.15, 17.00 ja 17.45. Poikkeus on Turun tuomiokirkko, jossa on touko–elokuussa lauantaisin lisäksi vihkiajat kello 14 ja 14.45 Turun tuomiokirkkoseurakunnan ja Åbo svenska församlingin jäsenille sekä ulkoseurakuntalaisille. Muista kirkoista poiketen Tuomiokirkon myöhäisin vihkiaika on kello 17.

Muutkin vihkiajat tiloissamme kesälauantaisin voivat olla mahdollisia, jos vihkiparilla on valmiiksi sovittuna toimitukseen pappi ja kanttori muualta. Vihkimisiä järjestetään myös muina viikonpäivinä ja kellonajat ovat silloin yleensä väljemmin sovittavissa. Näistä kannattaa kysyä suoraan varauspalveluista (katso yhteystiedot alta).

Varaa vihkiminen näin

  • Tee vihkivaraus Turun ja Kaarinan seurakuntien kirkkoon tai kappeliin soittamalla varauspalveluun p. 040 3417 011 (suomeksi) tai 040 3417 012 (ruotsiksi) tai käymällä varauspalvelussa (Eerikinkatu 3, Turku). Varausta ei voi tehdä sähköpostitse.
  • Kirkon tai kappelin voi varata vihkimistä varten aikaisintaan päivälleen vuotta ennen. Jos siis haluat vihkipäiväksi esimerkiksi 8.8.2019, voi varauksen tehdä aikaisintaan 8.8.2018.
  • Jos haluat kaksikielisen vihkitoimituksen tai viettää ehtoollista, mainitse siitä jo varausta tehdessäsi.
  • Muista myös henkilötunnukset – niitä kysytään varauksen yhteydessä.

Kirkot ja kappelit tarjoavat kukin omanlaisensa miljöön vihkimiseen. Kirkkoihin voi tutustua etukäteen tai käydä kurkistamassa sisälle esimerkiksi sunnuntain jumalanpalveluksien yhteydessä.

Turun ja Kaarinan seurakuntien jäseniltä ei peritä maksua vihkimisistä. Muiden seurakuntien jäseniltä peritään kirkoissa tapahtuvista vihkitilaisuudesta 120 euron vuokrahinta.

Maarian kirkon kattoa koristavat keskiaikaiset sydänkuviot
Maarian kirkon kattoa koristavat keskiaikaiset sydänkuviot.