Uutislistaukseen

Mustavalkoinen kuva, jossa keskellä tyttöoletetun kasvot. Tytön kasvojen päällä kasvomaskin muodossa lukee ...

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan koronan seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria

6.2.2022 09.00

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten hädän ja toivottomuuden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana. Kyse ei ole yksin suomalaisesta ilmiöstä – samansuuntaisia tuloksia on enenevästi raportoitu maailmanlaajuisesti. 

Kerätyillä Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla halutaan tarjota nuorten arkeen aikuisia, jotka kuuntelevat ja jakavat kasvuiän herkät ja haavoittuvat tunteet ja antavat tarvittaessa tukea vaikeissa hetkissä. 

– Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia, Yhteisvastuupiispa 2022 Mari Leppänen vetoaa.  

Puolet Suomeen kohdistetuista keräystuotoista jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin. Toinen puolisko Suomeen kohdistettavasta keräystuotosta kohdistetaan erityisesti 15–19-vuotiaille, joiden joukossa on merkittävä määrä etäopiskelusta ja eristäytymisestä kärsineitä nuoria, jotka kokevat yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta. 

Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja NettiSaapasta kehitetään. Uutuutena Saapas-toimintaa levitetään myös kouluihin. Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja.  
Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työtä Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin pakolaisuudesta muun muassa naapurimaa Ugandasta.  

Etelä-Sudanissa Kirkon Ulkomaanapu tukee perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Katastrofirahaston avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa.  

Perinteisen lipaskeräyksen lisäksi voit osallistua muun muassa lahjoittamalla rahaa suoraan keräystilille, soittamalla keräyspuhelimeen tai mobilepayn kautta. Kaikki auttamisen väylät löytyvät osoitteesta yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tutustu myös Turun ja Kaarinan seurakuntien Yhteisvastuu 2022 -nettisivuun, johon on koottu kampanjan perustiedot sekä seurakuntakohtaiset viitenumerot. Sivulle päivitetään tulevia Yhteisvastuu-aiheisia tapahtumia. Lisätietoja saat lisäksi seurakuntien omilta nettisivuilta.

Yhteisvastuukeräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentin Yhteisvastuukeräyksen avaus esitetään Yle TV1:ssä su 6.2. klo 12.00 ja 17.55, ti 8.2. klo 19.50 ja to 10.2. klo 14.55.

(Kirkkopalvelut, seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 6.2.2022/ MR)