Uutislistaukseen

Kuvassa iloisin värein maalattuja sydämenmuotoisia kortteja, joissa kannustavia lauseita. Kuva Timo Jakonen.

Tempaus madaltaa kynnystä jutella yksinäisyydestä 10.9.

4.9.2020 14.40

Ensi viikolla Turussa murretaan tabuja asiasta, josta on vaikea puhua. Keskusteluun nostetaan ongelma, joka koskettaa tutkimuksen mukaan joka 10. turkulaista ja jota koronakevät on vain syventänyt. Kirkko Turussa ja Kaarinassa järjestää torstaina 10. syyskuuta ”Yksinäistä… Jutellaan.” -tempauksen, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä jutella yksinäisyydestä ja samalla etsiä keinoja yksinäisyyden poistamiseksi.   

Tempaus alkaa Turun tuomiokirkon portailta klo 9. Vapaaehtoisten lauluryhmä Pilkahduksen säestyksellä diakoniatyöntekijät ja ohikulkijat maalaavat yksinäisyyden väriliiduilla Tuomiokirkon portaille. Tuomiokirkolta diakoniatyöntekijät jalkautuvat omien seurakuntiensa alueille kertomaan palveluistaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa. Samaan aikaan keskustassa kävelevät työntekijät ”liftaavat” ohikulkijoiden matkaan kysellen päivän kuulumisia.   

Päivän aikana ovat esillä etenkin kirkon erilaiset keskusteluavun muodot ja diakonian palvelut. Keskustelu kirkon työntekijöiden ja keskusteluavun vapaaehtoisten kanssa on aina luottamuksellista ja yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä. Esillä on myös vapaaehtoistyö, jossa tehdään työtä yksinäisyyttä kokevien ihmisten parissa esimerkiksi juttukaverina tai ulkoiluseurana. Vapaaehtoistyötä tekemällä voi myös helpottaa omaa yksinäisyyttään.   

Tempaukseen liittyen kirkon diakonia haluaa kysyä turkulaisten ja kaarinalaisten kokemuksia yksinäisyydestä. Kyselyyn voi vastata osoitteessa www.turunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea.  

Yksinäisyyden lievittämiseksi kirkon diakonia aloittaa syksyllä Mielentaitoja yhdessä -ryhmiä. Niissä paneudutaan psykoterapeutin ohjauksessa ja vertaisryhmän tuella yksinäisyyden kokemukseen ja keinoihin helpottaa sitä. Vapaita paikkoja ryhmiin voi tiedustella Diakoniakeskuksesta puh. 040 3417340.   

Vuoden alusta diakonia on kutsunut kokoon joukon turkulaisia yksinäisten parissa työtä tekeviä toimijoita pohtimaan, mitä yksinäisyyden poistamiseksi voidaan tehdä yhdessä. Tykkää turkulaisesta -kampanja, jonka tavoitteena on poistaa yksinäisyys Turusta, käynnistyy syksyn aikana. 

Linkki suoraan kyselyyn osoitteessa forms.office.com

 

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 4.9.2020 / MV)