Uutislistaukseen

Riimi on valmis - Maarian seurakunta sai kauniit uudet tilat

Runosmäen sydämeen Piiparinpolulle noussut monitoimitalo Riimi on valmistunut. Toiminta alkaa toukokuussa. Toiminnasta vastaavat Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. 

Vihreä tausta, kirkkoherra Laura Maria Latikka ikkunan ääressä.

Kirkkoherra Laura Maria Latikka esittelee Santeri Tuorin valokuvataidetta. Runosmäen metsä -niminen taidekokonaisuus on sijoitettu kirkkosalin ikkunoihin. Alttariseinälle tulee vielä teos, joka saadaan syksyllä.

Runosmäen sydämeen Piiparinpolulle noussut monitoimitalo Riimi on valmistunut. Toukokuussa alkaa toiminta. Toiminnasta vastaavat Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. 
Riimiin saadaan kauan odotetut tilat Maarian seurakunnalle. Kirkkosali, seurakuntasalit, sakaristo, diakonian vastaanottotilat ja kerhotilat ovat vielä vailla kalusteita, jotka saadaan tiloihin kevään aikana. Kirkkosali saa urut syyskuussa ja kirkkosalissa vietetään ensi adventtina juhlamessua. 

-    Meillä on vahva tahto kehittää toimintaa helposti lähestyttävään taloon, jossa monikulttuurisuus ja eri uskonnot saavat näkyä, totesi kirkkoherra Laura Maria Latikka, kun rakennusta keskiviikkona esiteltiin median edustajille. 

Monitoimitalo Riimin rakennustyöt alkoivat alkuvuonna 2022. Hanke valmistuu täysin suunnitelmien mukaisesti ja on pysynyt tilaajan määrittelemässä kokonaisbudjetissa, joka oli yhteensä noin 20 miljoonaa euroa, tästä seurakuntayhtymän osuus on noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Toimintoja avataan jo keväällä

Rakennusta valmistellaan käyttäjille varten kevään mittaan. Monet toiminnot käynnistyvät jo ennen kesää. Ensimmäisten joukossa tiloissa aloittaa Monitoimitalo Riimin päiväkoti. Myös kirjasto avautuu toukokuussa. 
Piiparinpolulla sijaitsevaan rakennukseen sijoittuu monipuolisia palveluita. Taloon tulee päiväkodin lisäksi neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila. 
Monitoimitalossa on runsaasti tiloja, jotka ovat ulkopuolisten varattavissa. Muun muassa monitoimisalia ja ruokailutilaa voi varata päiväkodin käyttöajan ulkopuolella. Varattavissa ovat myös neuvottelutilat, kerhotilat, yhteiskeittiö sekä seurakuntasalit.  

–  Yksi tärkeimmistä tavoitteista on ollut se, että rakennus on helposti saavutettavissa ja kaikille avoin. Riimi toimii alueen kohtaamispaikkana ja tuo monipuoliset palvelut saman katon alle, sanoo Turun kaupungin tilapalvelujohtaja Leevi Luoto

-    Arkkitehtikonseptissa haluttiin kunnioittaa Pekka Pitkäsen perintöä, kertoi pääsuunnittelija Jaakob Solla Arkkitehtitoimisto Konkretista.  

Rakennus on kuin laatikkoleikki, joka koostuu neljästä kokonaisuudesta. Nämä yhdistyvät toisiinsa yhdyskäytävillä. Kauniit suuret ikkunat kutsuvat ohikulkijat katsomaan myös sisälle. Arkkitehtuuri on ajatonta ja rakennus istuu mainiosti lähiöön ja sitä ympäröivään metsään. 

Kylätalolla on monta roolia 

Monitoimitalon yhteiskäyttöä ja sen tuomia mahdollisuuksia on pohdittu yhdessä yhdistysten ja kaupunkilaisten kanssa koko hankkeen ajan. 
– Taloon tulevaa toimintaa on rakennettu tulevien käyttäjien yhteistyönä pidempään kuin taloa fyysisesti rakennettiin. Saamme kauniit ja toimivat tilat monenlaiseen toimintaan. Eri toimijoiden elämää yhteisessä talossa yhdistävät teemat kasvu, oppiminen, kohtaaminen ja merkityksellisyys, sanoo kirkkoherra Laura Maria Latikka. 

Riimi on Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisprojekti. Kaupunki omistaa tiloista 75 prosenttia ja seurakuntayhtymä loput 25 prosenttia. Taustalla on näiden kahden keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo. Hankkeen pääurakoitsija on NCC Suomi Oy.  

– Monitoimitalo on ensimmäinen hanke Runosmäen laajassa kehittämissuunnitelmassa ja se vapauttaa tontteja muuhun täydennysrakentamiseen. Tämä on merkityksellinen hanke, joka on ollut itsellenikin todella mielenkiintoinen. Olen ollut alalla 30 vuotta ja ensi kertaa pääsin nyt rakentamaan kirkkoa, sanoo NCC:n työpäällikkö Jari Piili. 

Taiteellakin yhdistävä tavoite 

Riimiin tilattu taide levittäytyy sekä rakennuksen ulkopuolelle että sisätiloihin. Monitoimitalon taidekokonaisuuden kantavana teemana on ajatus kylätalosta, joka kokoaa naapuruston toimijat yhteen. 
 
Rakennuksen ulkopuolelle sijoittuvan Kerä-taideteoksen toteuttivat helsinkiläiset kuvataiteilijat Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen. Teos esittää lipputankoa, joka on taipunut kerälle muistuttaen tuulen- tai linnunpesää. 
 
Riimin sisätilojen julkisen taiteen toteutuksesta ovat vastanneet Osuuskunta Canadantuijien taiteilijat Suvi Aarnio, Pia Bartsch, Sara Ilveskorpi, Johanna Sinkkonen ja Sanna Vainionpää. Yhteisötaiteellisen RunoUs-teoksen toteutus aloitettiin vuonna 2022 yhteisötaiteen työpajoilla, joiden pohjalta taiteilijat suunnittelivat yhteensä seitsemän teosta monitoimitalon sisätiloihin. 
 
Taidehankkeen kokonaisbudjetti oli 150 000 euroa. Taiteen edistämiskeskus myönsi taidehankkeelle Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -avustuksen.  
 
Riimin kirkkosalissa on lisäksi valokuvataiteilija Santeri Tuorin taidetta ja sinne saadaan tekstiilitaiteilija Anna-Mari Leppisaaren suunnittelemat kirkkotekstiilit. Hankinnat on tehnyt Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.  

(Turun kaupungin viestintä ja seurakuntayhtymän viestintä 13.3.2024 / PH)

Wed Mar 13 16:51:00 EET 2024