Uutislistaukseen

Pallivahan seurakuntakeskuksen purku mahdollistui

Turun hallinto-oikeus hylkäsi torstaina 16.2. annetussa päätöksessään kolme valitusta, jotka kohdistuivat Kärsämäen urheilupuisto -nimisen alueen asemakaavamuutokseen.

Pallivahan seurakuntakeskus, kesä, mäki, männyt.

Pallivahan seurakuntakeskus on ollut suljettuna kesästä 2016. Kuva Timo Jakonen

Tämä tarkoittaa sitä, että professori, arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnitteleman ja 1968 käyttöön otetun Pallivahan seurakuntakeskuksen Maarian seurakunnan alueelta Paltasta voi purkaa. Tilalle on mahdollista rakentaa sinne suunnitellut kaksi kerrostaloa. 

Asemakaavamuutoksesta olivat valittaneet Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), yksityishenkilö ja Asunto Oy Paltanlehto. Turun hallinto-oikeuden päätöksestä voi vielä anoa valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. 

Seurakuntayhtymän ja Maarian seurakunnan kannalta kyseessä on ollut pitkä prosessi. Pallivahan seurakuntakeskus on ollut käyttökiellossa ja tyhjillään jo pian seitsemän vuotta, aina kesästä 2016. Rakennuksessa ilmeni sisäilma- ja kosteusongelmia. Seurakuntayhtymä haki Turun kaupungilta purkulupaa, jota ei saatu, koska alueelle tarvittiin asemakaavamuutos. 

Jos peruskorjaukseen olisi päädytty, rakennuksen peruskorjausaste olisi ollut arvion mukaan 91 prosenttia. Sisäilmaongelmien päälähteenä ovat rakennuksen alapohjaan rakennusvaiheessa jätetyt muottilaudoitukset, joista aiheutuu mikrobikasvustoa, hallinto-oikeuden päätöksessä selvitetään. Myös kellaritilojen eristämättömät maavaraiset alapohjat aiheuttavat tiiviiden lattiamateriaalien yhteydessä kosteusongelmia. 

Seurakuntakeskuksen huono kunto ei ole hallinto-oikeuden päätöksen mukaan johtunut kunnossapitovelvollisuuden laiminlyömisestä, vaan kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien todellinen laajuus on selvinnyt vasta rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä. 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä järjesti viisi vuotta sitten arkkitehtikilpailun, jonka voitti Sigge Arkkitehtien kolmen kerrostalon ehdotus. Kaupunkiympäristölautakunnassa ehdotus supistui kahteen, hiukan matalampaan kerrostaloon. Kaksi vuotta sitten asemakaavamuutos läpäisi Turun kaupunginvaltuuston niukin naukin äänestysten jälkeen.  

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 16.2.2023 / PH)

2023-02-16 18:21:00.0