Uutislistaukseen

Arkkihiippakunnan papisto koolla Turussa tiistaina 

Jos silmissä vilisee tiistaina pappeja, et ole vielä taivaassa, vaan Turussa. Arkkihiippakunnan papiston valtaosa, 360 osallistujaa, kokoontuu Turun tuomiokirkkoon tiistaina 27. syyskuuta. 

Turun tuomiokirkko, syksy, ilmakuva

Papisto on ollut Turussa koolla jo keskiajalta lähtien säännöllisesti. Syksyisen Tuomiokirkon on kuvannut Mikael Grönroos.

Kaikissa Suomen hiippakunnissa järjestetään papiston tapaamiset samana päivänä. Tällä kertaa teemana tapaamisissa on pelastus.

Arkkihiippakuntaan kuuluu 49 seurakuntaa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta. Pappien kokoontumisia järjestettiin jo keskiajalla. Kyseessä on Suomen vanhin tapaaminen. Sana synodaalikokous tulee kreikan kielen sanoista syn odos, jotka tarkoittavat yhteistä tietä, neuvottelua ja kokousta. 

Turun tuomiokirkossa kysytään, mistä pappi tarvitsee pelastusta, miten pelastaa, mitä pelastettavissa on ja miten pelastua kyynistymiseltä. 

Päivä alkaa messulla Turun tuomiokirkossa klo 9. Sen toimittavat arkkipiispa Tapio Luoma ja piispa Mari Leppänen. Musiikista vastaavat Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikot yhdessä Keski-Porin seurakunnan kamarikuoro Vox Humanan kanssa. 

Aiheesta Mistä pappi tarvitsee pelastusta keskustelevat piispa Mari Leppänen, sairaalapappi Hanna Hella-Aro, emerituspiispa Ilkka Kantola, rippikoulupappi Lasse Lindberg ja kappalainen Aino Savolainen
Yhteiskuva kokouksen osallistujista otetaan Tuomiokirkon portailla klo 12. Tämän jälkeen syödään lounaaksi soppaa Tuomiokirkkotorilla ja kuullaan lauluja pelastuksesta, joita esittävät Puolalanmäen musiikkilukion nuoret. 

Otsikolla Miten pelastaa, mitä pelastettavissa on? puhuu toimittaja Julia Thurén. Hän on kirjoittanut muun muassa kirjan Kaikki kuluttamisesta. Ilmastokriisi ja biodiversiteetti uhkaavat, mutta emme toimi. Miksi emme? Miten voi kuluttaa ilman että maapallo kuluu? Puheenvuoroa kommentoivat arkkipiispa emeritus John Vikström ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Nuorten hallituksen edustaja Samuel Oliveros de Nordenflicht

Viimeisen keskustelun otsikko on Miten pelastua kyynistymiseltä? Maailman menon seuraaminen herättää ahdistusta. Miten säilyttää luottamus ja toivo? 
Arkkipiispa Tapio Luoma keskustelee Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajan Heikki Aittokosken kanssa. 

 

(Arkkihiippakunnan viestintä ja seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 23.9.2022 / PH)
 

23.9.2022 11.15