Uutislistaukseen

Kirkko puhuu toivosta Turun Kirjamessuilla

Kirkko on mukana 30.9.–2.10. järjestettävillä Turun Kirjamessuilla. Seurakunnat ja kirkko näkyvät messuilla niin Turun ja Kaarinan seurakuntien ja Pyhiinvaellus Suomen -messuosastoilla kuin kirkon järjestämässä lavaohjelmassa. Kirkon messuohjelmakokonaisuuden teemana on ”Toivon sanoja kuulemassa”.

Kyltti, jossa lukee

Perjantaina klo 14.30 kirjamessuilla järjestetään Imagine All The People -konsertti, jossa kuullaan rauhaan liittyviä lauluja ja runoja Puolalanmäen lukion Chorus Iucundus -kuoron ja Puolalan yläkoulun Canticum -kuoron esittämänä. Konsertti on suunnattu erityisesti koululaisille.

Lauantaina alkuiltapäivästä arkkipiispa Tapio Luoma keskustelee psykoterapeutti Maaret Kallion kanssa toivon löytämisestä erilaisten kriisien keskellä. Ympäristön tilaan, pandemiaan ja sotaan, sekä ihmisten oman elämänsä ilot ja kriisit ovat kuormittaneet ihmisiä eri tavoin. Luoma ja Kallio pohtivat, mistä löytyy toivo, kun helppoja ratkaisuja ei ole, sekä miten voimme tukea omaa ja lähimmäistemme jaksamista kaiken keskellä.

Piispa Mari Leppänen ja lauluntekijä, muusikko Mikko Kuustonen puhuvat niin ikään lauantai-iltapäivällä etsimisestä, löytämisestä, suunnasta ja määränpäästä kummankin elämään liittyvien kuvien kautta.  Matkakuvia elämän polun varrelta -keskustelussa haastattelijana on tietokirjailija Kaisa Kariranta.

Sunnuntaiaamupäivällä kirjamessuilla vietetään taas vuoden tauon jälkeen seuroja. ”Toivon ja rauhan seuroissa” kuullaan puheet emeritus arkkipiispa Kari Mäkiseltä, kirjailija Sirpa Kähköseltä ja pastori Niilo Rantalalta. Lisäksi tilaisuudessa lauletaan Siionin virsiä, joiden esilaulajina toimivat lauluntekijät Jaakko Löytty ja Kaija Pispa. Tilaisuuden isäntinä toimivat toimitusjohtaja Jukka Hautala ja emeritus ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula.

Sunnuntai-iltapäivällä ajatuksissa ovat pyhiinvaellukset. Kirjailija Annina Holmberg, kirjailija Johannes Lahtela, arkeologi Ilari Aalto ja pyhiinvaellustoiminnan projektipäällikkö Annastiina Papinaho pohtivat, mikä tekee vaeltamisesta pyhää, millaisiin paikkoihin voi pyhiinvaeltaa ja millainen kokemus pyhiinvaellus on. Keskustelua johtaa Kaisa Kariranta

Lavaohjelman järjestää arkkihiippakunnan kirjamessutyöryhmä.

Osastoilla seurakuntavaaleja, pyhiinvaellusta ja hiljentymisen hetkiä

Turun ja Kaarinan seurakuntien osastolla (60) ja Pyhiinvaellus Suomen osastolla (61b) pääsee mm. tutustumaan seurakuntavaaleihin ja pyhiinvaelluksiin, tapaamaan kirkon työntekijöitä ja ostamaan kristillistä kirjallisuutta Aurinko Kustannukselta ja Pipliaseuralta. Osastot sijaitsevat vierekkäin B-hallissa, lähellä ravintolan sisäänkäyntiä. 

Seurakuntien osastolla voi myös jättää ajatuksensa Turun Tuomiokirkon tulevaan remonttiin liittyen. Remontin suunnittelu on paraikaa käynnissä ja muutostöitä on tarkoitus päästä tekemään syksyllä 2026.

Pyhiinvaellus Suomen -osastolla kuullaan lauantaina Muistiinpuut-runoteoksen runoja. Runoja on lukemassa kokoelman kirjoittaja Tiina Hallikainen, joka toimii myös oppilaitospappina Turussa. Vuonna 2021 ilmestynyt runokokoelma on syntynyt Hallikaisen henkilökohtaisesta ja yhteisöllisestä surusta, jonka ilmastonmuutos ja luonnon moninaisuuden katoaminen aiheuttavat. 

Messuhulinan keskellä rauhaa kaipaaville kirkko tarjoaa erilaisia pieniä hiljentymisen hetkiä. Messuilla on koko viikonlopun ajan mahdollista tehdä Hyvän olon avainsanat -pyhiinvaellus. Pyhiinvaelluksen seitsemään avainsanaan pohjautuvalla pienellä kierroksella etsitään eri avainsanoja messuilta sekä muodostetaan vihjeiden perusteella oma sana. Messupyhiinvaellus alkaa ja päättyy Pyhiinvaellus Suomen -messuosastolta ja on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille alakouluikäisistä ylöspäin.

Hiljentymistä tarjoavat myös Tässä olen -miniretriitit, joita pidetään Pyhiinvaellus Suomen ja seurakuntien osastoilla lauantaina ja sunnuntaina. Pekka Y. Hiltusen ja Kalevi Virtasen Tässä olen -teokseen pohjautuvissa pienissä miniretriiteissä pyritään pysähtymään välähdyksenomaiseksi hetkeksi hälyn ja kiireen keskellä.

Kaupunkiohjelmaa Tuomiokirkossa

Kirjamessujen ohjeisohjelmana Viitasen Piia -yhtyeen luotsi Piia Viitanen esiintyy Turun tuomiokirkossa kirjamessuperjantaina 30.9. klo 19. Soolona, ilman bändiä esiintyvä Viitanen on yksi Suomen eturivin lauluntekijöistä ja tarinankertojista. Konserttiin on ilmainen sisäänpääsy kirjamessulipulla, muille liput maksavat 10 euroa. Lippuja voi ostaa tuntia ennen konserttia Tuomiokirkon infosta sisääntuloaulasta. Kirkossa on paikkoja rajoitetusti, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

 

KIRKON OHJELMAA MESSULAVOILLA:
Pe 30.9. klo 14.30–15 Rauhan laulujen konsertti ”Imagine All The People” koululaisille. Puolalanmäen lukion kuoro Chorus Iucundus sekä Puolalan yläkoulun kuoro Canticum. Auditorio.

La 1.10. klo 13.30–14.00 Vahvista ääni toisen maailman. Arkkipiispa Tapio Luoma, psykoterapeutti Maaret Kallio. Auditorio 1.

La 1.10. klo 14.45–15.20 Matkakuvia elämän polun varrelta Artisti Mikko Kuustonen, piispa Mari Leppänen, haastattelijana tietokirjailija Kaisa Kariranta. Jukola.

Su 2.10. klo 11–11.50 Toivon ja rauhan seurat. Emer. arkkipiispa Kari Mäkinen, kirjailija Sirpa Kähkönen, pastori Niilo Rantala, musiikintekijät Jaakko Löytty ja Kaija Pispa. Isäntinä toimitusjohtaja Jukka Hautala ja emer. ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula. Seminaaritila 3.

Su 2.10. klo 14.35–15.10 Tien kulkijat - pyhiinvaeltajan kertomuksia Kirjailija Annina Holmberg, kirjailija Johannes Lahtela, arkeologi Ilari Aalto ja pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho. Haastattelijana Kaisa Kariranta. Kuisti-lava.

OHJELMAA MESSUOSASTOILLA:
Tässä olen -miniretriitit
seurakuntayhtymän osastolla la 1.10. klo 11, 14 ja 15 sekä Pyhiinvaellus Suomen osastolla su 2.10. klo 10, 12, 13 ja 14.

Muistiinpuut -runoteoksen runoja Pyhiinvaellus Suomen osastolla la 1.10. klo 12, 12.30 ja 13.

Hyvän olon avainsanat - messujen pieni pyhiinvaellus pyhiinvaelluksen avainsanojen johdattamana. Sopii kaikille alakoululaisista ylöspäin. Tehtävissä koko messujen ajan. Aloitus ja päätös Pyhiinvaellus Suomen osastolla.

KAUPUNKIOHJELMAA:
Viitasen Piian konsertti Turun tuomiokirkossa pe 30.9. klo 19. Liput 10 €, kirjamessulipulla ilmaiseksi. Liput tuntia ennen kirkosta, paikkoja rajoitetusti.

 

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 20.9.2022 / AH)

20.9.2022 11.33