Uutislistaukseen

Uskovaisten sarja -valokuvanäyttely B-galleriassa Turussa

5.10.2021 11.25

Atte Tolosen valokuvanäyttely pohtii sitä, miltä kristillinen usko näyttää. Kristinuskoa kuvataan yleensä toistuvana sarjana rituaaleja. Näyttely hakee pyhää sieltäkin, missä sitä ei ole totuttu näkemään.

 

Kuvat Atte Tolonen

Valokuvanäyttely Uskovaisten sarja on kertomus siitä, miltä kristillinen usko näyttää. Se ei ole kokonaisteologinen esitys, vaan omaa henkilökohtaista tutkiskelua ja huomioita siitä, miten usko näyttäytyy jokapäiväisessä elämässä. Näyttely on avoinna 17.10. saakka B-galleriassa osoitteessa Aninkaistenkatu 5. 

Atte Tolonen kertoo, että "luterilaista uskoa kuvatessa on tietenkin kuvattu paljon kirkollisia toimituksia, piispoja, hautausmaita, kirkkoja, lähetysmatkoja, suviseuroja, jne. Kuvasto kuitenkin toistaa usein itseään, ja näin erityinenkin muuttuu tavanomaiseksi - jopa tylsäksi. Usko kuvataan usein pitkälti rituaaleina ja tekemisen kautta.

Perinteinen tapa käsitellä uskoa on myös keskittyä kuoleman kulttuureihin. Kuvissani usko on enemmän elämän pohjavire, joka värittää kaikkea.

Pyhä on arjen ja maallisen vastakohta, mutta se murtautuu paikoitellen tähän meidänkin todellisuuteemme. Sen etsiminen ja näkeminen on työni tavoitteena. Olen koittanut katsoa kameran läpi sielun silmin ja nähdä uskon todellisuuteen. Kuvat ovat dokumentaarisia ja päiväkirjamaisia. Kuvatessa olen rajannut työni pappina pois. Osa kuvista on kuvattu filmille, osa diginä, osa järjestelmäkameralla ja osa pokkarilla. Aihepiirin parissa työskentely jatkuu.

Näyttelyn kuvat eivät ole alttareita eivätkä ikoneita, mutta ehkä nekin pysäyttävät hetkeksi ja vievät pyhän äärelle. Näyttävät pyhän sielläkin, missä sitä ei ole totuttu näkemään."

Atte Tolonen toimii seurakuntapastorina Kemin seurakunnassa. 


Atte Tolonen: Uskovaisten sarja
B-galleria, Aninkaistenkatu 5, Turku 30.9.–17.10.2021

 

Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 5.10.2021 / PH