Uutislistaukseen

Jouluradion Hoosiannaa toteuttamassa tekoäly

Jo perinteeksi muodostunut Jouluradion Hoosianna kuljettaa kirkkoa kohti edelläkävijöiden joukkoa, sillä rakastettua hymniä on versioinut tänä vuonna tekoäly.

Patrick Tiainen esittelee kännykältä tekoälyn tekemää Hosanna-versiota. Kuva Antti Rintala.

Aivan yksin tekoälyä ei ole päästetty huseeraamaan. Jouluradion vuoden 2023 Hoosianna-projektin lopputuloksena on kaksi eri versiota. 

Lähtökohtana uusissa Hoosiannoissa on ollut, että jo olemassa olevia versioita ei kopioida. Lopputulos saattaa yllättää kuuntelijan. Hosanna on täysin uudenlainen tulkinta teemasta, se ei noudata perinteisen Hoosiannan sävelkulkuja.

"Kuinka paljon Hoosiannaan voi koskea, että sitä vielä saa kutsua Hoosiannaksi? Tämän takia meillä on nyt kaksi versiota, joista toinen on puhtaasti tekoälyn tekemä versio, Hosanna, ja toinen on aidosti tuotettu Hoosianna, tekoälyn työkaveri", tuottaja Patrick Ihalainen kertoo.

"Tekoäly tunnistaa tyylisuuntauksia jo melko hyvin, mutta halusimme mukaan esimerkiksi naissolistin ja tietyn arvokkuuden. Nämä täytyi opettaa tekoälylle. Hetkellisen mietinnän jälkeen se keksi kokonaisen kappaleen, johon sen jälkeen on mahdollisimman vähän koskettu", Ihalainen sanoo.

Toisena Hoosiannana DJ ja artisti Rony Rex teki 90-luvun eurodancesta inspiroituneen toisen version Hoosianna-virrestä ja käytti työkalunaan tekoälyä.

Hosanna soi adventtisunnuntaina 3.12. klo 00:00 pääkanavalla. Rony Rexin sovittama Hoosianna soi 3.12. tasatunnein PopJoulussa ja Lasten jouluradiossa. Molemmista kappaleista on tulossa musiikkivideot, joihin on kerätty aiheita isoskoulutettavilta.

(Jouluradio 23.11.2023)

30.11.2023 10.33