Uutislistaukseen

Piikkiön kirkon uudet kirkkotekstiilit käyttöön sunnuntaina 

Piikkiön kirkkoon on tilattu uudet kirkkotekstiilit neljässä kirkkovuoden värissä. Ensimmäiseksi valmistuu vihreä sarja, joka otetaan käyttöön messun yhteydessä Maataloustuottajien kirkkopyhässä sunnuntaina 22.10. klo 10.00 Piikkiön kirkossa, Hadvalantie 5.

Kullanvärisellä langalla kirjottu risti sinivihreällä pohjalla.

Kuvassa yksityiskohta Piikkiön uusista kirkkotekstiileistä. Kuva Tuija Leeste

Neljässä kirkkovuoden värissä   ̶   vihreänä, valkoisena, punaisena ja violettina  ̶   tilattuihin tekstiileihin kuuluvat antependium eli alttarivaate, saarnatuolin kirjaliina, lukupulpetin liina, kalkkiliina eli ehtoollismaljan liina, messukasukka ja stola eli papin käyttämä suorakaidehuivi. Kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistaa tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaari ja ne valmistuvat väri kerrallaan. Taiteilija Helena Vaarin käsialaa ovat muun muassa monien Suomen piispojen, kuten Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen liturgiset vaatteet.

Piikkiön seurakunnan ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työntekijöistä, luottamushenkilöistä ja asiantuntijoista koottu kirkkotekstiilityöryhmä kutsui elokuussa 2021 kolme tekstiilitaiteilijaa portfolioesittelyyn. Esitysten pohjalta työryhmä valitsi kirkkotekstiilien tekijäksi taiteilija Helena Vaarin, jolla on yli 35 vuoden kokemus kirkkotekstiilien valmistamisesta. Erityistä huomiota kiinnitettiin tekstiilien käytettävyyteen ja huollettavuuteen. Tärkeänä pidettiin myös tekstiilien sopivuutta kirkon ennestään runsaaseen kuvamaailmaan sekä tekstiileissä esiintyvien luonto- ja meriaiheiden merkityksellisyyttä piikkiöläisille. 

Tekstiilien nimi on Uskon siemen

Kirkkotekstiilien suunnittelun lähtökohtina Helena Vaarilla on kristillinen sanoma kirkkovuoden pyhien mukaan, värit ja symbolit. Vaarin Piikkiön kirkkoon suunnittelemissa tekstiileissä toistuvina aiheina ovat siemen ja kolmilehtinen risti.  
- Liturginen väri vaihtuu kirkkovuodessa usein. Se kertoo vertauskuvallisesti elettävästä ajankohdasta. Piikkiön kirkon uusien kirkkotekstiilien nimi on ”Uskon siemen”. Kirkossa kuulemme Pyhää Sanaa ja pääsemme osalliseksi ehtoollisesta. Siinä kaikessa on uskon siemen. Kirkon päätyyn on muurattu kolmilehtinen risti, Pyhän Kolminaisuuden symboli. 
Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on taidekirjonut kirkkotekstiilit kankaista ja langoista kerroksellisiksi. Tekstiilien muoto ja rakenne syntyy ompelulankojen solmujen kietoutuessa toisiinsa vapaalla taidekirjontatekniikalla. Tekstiilien symbolit Helena Vaari on tehnyt kirjomalla ompelukoneella pitsimäisinä pieninä kappaleina ja ompelemalla ne kokonaisuudeksi tekstiiliin.  Taidepitsi syntyy ohuesta langasta vähitellen, lanka langalta. Helena Vaari kutsuu taidekäsityötään ”kolmiulotteiseksi maalaukseksi ompelukoneella”.
Kirkkotekstiilien kankaat ovat laadukasta villaa ja kirjontalangat ovat parasta silkkiä, viskoosia ja puuvillaa. Materiaalien kulutuksen- ja valonkesto ovat erinomaisia. Teokset ovat taidekäsityötä, joissa jokainen tikki on erilainen. Helena Vaarille neula on sivellin ja kankaat sekä langat ovat värejä. 

Liturgisesta väristä tuli Piikkiössä sinivihreä


Piikkiön kirkossa esiintyvien turkoosin ja sinisen värin innoittamana vihreä liturginen väri on Piikkiössä sinivihreä. 
Vihreässä antependiumissa eli alttarivaatteessa tammen lehdistä ja oksista syntyy pitsimäinen sommittelu, jonka keskellä on kirkon kolmilehtinen risti. Kuvio on herkkä kuin kirkon maalaukset seinillä ja katonrajassa. 
Kuusiston kartanon puutarhan ja pappilan puutarhan vanhakantaiset ja runsaat puut, pensaat ja kasvit ovat olleet symbolien lähteenä. Puu-symboliikassa ristinpuu on elämänpuu. Ristinpuu versoo ja elää, elämä lähtee ristin juurelta. Suuret kirkon ympärillä olevat puut sopivat tähän symboliikkaan. Tammi symbolisoi uskoa, rohkeutta ja ikuista elämää kirkkotaiteessa. 
-    Antependiumiin on kirjottu kultarinta, muuttolintu, joka pesii kirkkopihan puissa. Antependiumin kaareva kirjonta toistaa alttariseinälle maalatun drapeerauksen linjoja ja kokoaa alttaritaulun viimeisen ehtoollisen seurueen yhteen seurakuntalaisten kanssa. 
-    Lukupulpetin liinaan taiteilija on kirjonut meren aallot ja niihin heijastuvan valon. Siemen-risti on tekstiilin yläreunassa.
-     Saarnatuolissa olevan kirjaliinan keskussymboli on pyöreä kranssi, jossa on pieniä silmuja. Aihe sopii herkkään seinämaalaukseen, jossa on Jumalan symbolina aurinko. 
-    Messukasukan eteen on kirjottu viisilehtinen taimi, kuin viisi Jeesuksen haavaa ristillä. Kasukan takana on kolmilehtisristi, jonka ympärillä on oranssia pitsikirjontaa. 
-    Papin stolissa on edessä molemmalla olalla siemenristi ja takana on kolmilehtiristi. 
-    Kalkkiliinassa on siemenristi keskellä ja neljä versoa elämän ja kasvun symboleina, kuin neljä evankelistaa.

Vihreän värin jälkeen seuraavaksi valmistuvat valkoiset kirkkotekstiilit otetaan käyttöön 1. adventtina eli 3.12.2023.


(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 17.10.2023 / PH)


 

Tue Oct 17 17:12:00 EEST 2023