Uutislistaukseen

Piikkiön seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi Risto Räty

Piikkiön seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu teologian maisteri Risto Räty. Hän työskentelee seurakuntapastorina Paimion seurakunnassa ja on asunut Piikkiössä jo pitkään.
-    Ihana yllätys, hyvällä mielellä lähden uuteen tehtävään, sanoo juuri valittu kirkkoherra. 

Kuvassa Risto Räty , taustalla osa Piikkiön kirkon alttaritaulua.

Risto Räty aloittaa Piikkiön kirkkoherrana mahdollisesti jo kuluvan vuoden puolella. Kuva Timo Jakonen

Tuoreen kirkkoherran perheessä on puoliso ja kaksi lasta. 45-vuotias Räty on työskennellyt Turun arkkihiippakunnassa Naantalin ja Paraisten seurakunnissa ja Loimaalla sairaalapappina. Vuodesta 2020 hän on ollut papin työssä Paimiossa. Kotoisin hän on Mikkelistä. 

Kirkkoherran valitsi välillisessä vaalissa seurakuntaneuvosto torstai-iltana 14. syyskuuta. Äänestyksessä Risto Räty sai kymmenen ääntä ja Outi Tukia-Takala kolme ääntä. 

Piikkiön seurakunnassa on 5.655 jäsentä (31.7.2023) ja 12 työntekijää, joista kaksi on osa- ja määräaikaisia. Työntekijöistä suntiot ja lastenohjaaja kuuluvat hallinnollisesti seurakuntayhtymään. Seurakunta liittyi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään vuonna 2009. 

Piikkiön seurakunnan kirkkoherraksi haki määräaikaan mennessä neljä hakijaa. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli haastatteli hakijat toukokuussa ja antoi heistä lausuntonsa kesäkuussa, jolloin heidät todettiin kelpoisiksi virkaan. Edellinen kirkkoherra Merja Hermonen jäi eläkkeelle viime vuonna.

Kirkkoherran virkaa hakivat valitun lisäksi Maarian seurakunnan kappalainen, teologian tohtori Jari Laaksonen, Laitilan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Petri Laitinen ja Liedon seurakunnan kappalainen, nyt Liedon vs. kirkkoherrana toimiva Outi Tukia-Takala.
 
Hakijat antoivat vaalinäytteet elo-syyskuussa ja seurakuntaneuvosto haastatteli heidät. Lainvoimaiseksi päätös tulee oikaisuvaatimuksen umpeuduttua kahden viikon kuluttua. 

Aiemmin Suomen ev.lut. kirkossa oli käytössä vain välitön kirkkoherran vaali, jossa 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet saattoivat äänestää. Välittömässä vaalissa tuomiokapituli asetti hakijat vaalisijoille. Välillisessä vaalissa vaalisijoja ei ole. 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä Kaarinan kirkkoherra, lääninrovasti Ville Niittynen oli vuonna 2015 ensimmäinen kirkkoherra, joka valittiin välillisellä vaalilla. Lääninrovasti Ville Niittynen toimitti Piikkiön seurakunnan kirkkoherran vaalin. 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 14.9.2023 / PH)

14.9.2023 19.18