Uutislistaukseen

Kaisu Koivisto: Kultapallo avataan Turun tuomiokirkossa Turun päivä iltana 17.9.

Kaisu Koiviston Kultapallo-näyttely on tutkielma ajasta ja materiaaleista. Turun tuomiokirkon vaiherikas historia ja nykyisyys kohtaavat Koiviston piirustukset ja esineteokset, jotka ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Johanneksen kappelissa 18.9.−31.10.2023. 

Sarja Kaisu Koiviston teoksia joissa kuvioita kirjansivuille tehtynä

Koiviston paperiteoksista ja kierrätysmateriaaleista luoma installaatio käy vuoropuhelua historiallisen kirkkorakennuksen kanssa synnyttäen uusia tulkintoja ja oivaltamisen iloa. Koiviston teokset resonoivat ympäröivässä tilassa herättäen holvien maalaukset ja rakennuksen yksityiskohdat uudella tavalla eloon. 

Kultapallo-piirustussarjan lähtökohtana on vuonna 1990 painettu Cambridge Biographical Dictionary, jonka sivuille Koivisto on tehnyt lisäyksiä piirtämällä ja maalaamalla guassiväreillä. Vaatimaton paperimateriaali saa uusia ajallisia ja kuvallisia kerroksia, jotka johdattavat havainnoimaan kappelin yksityiskohtia. Installaation kierrätystekstiilit ja -nahka rinnastuvat kappelissa oleviin kalkkimaalauksiin ja Kijk-suvun hautarakennukseen. Näyttelynimen kulta viittaa Jumalaan, aurinkoon, rikkauteen ja statukseen, mutta se on myös ahneuden vertauskuva.  

”Näyttelyni sai alkunsa ajatuksista: mikä on arvokasta, mikä on tärkeää?”, Koivisto kertoo. 

Kaisu Koivisto käyttää teoksissaan usein kierrätysmateriaaleja. Materiaalien kiertokulku - kestävyys ja toisaalta hauraus - kiehtovat Koivistoa. Hänen työskentelyssään kantavina teemoina toistuvat ajankulun näkyväksi tekeminen sekä se, miten ajankulku ilmenee elinympäristössämme olevissa rakennuksissa ja luonnossa kasvun ja rapistumisen prosesseina.

Koivisto on tullut tunnetuksi veistoksistaan, installaatioistaan ja valokuvistaan, joissa korostuvat pohjoisen maiseman erityispiirteet ja yhteiskunnalliset muutostilat. Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ovat leimallisia Koiviston teoksille, joissa hän pohtii luonnon ja kulttuurin rajapintoja.

Kaisu Koivisto on osallistunut näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Koiviston töitä on ollut esillä muun muassa seuraavissa paikoissa: Aboa Vetus & Ars Nova, Turku; Turun taidemuseo; Galleria Sculptor, Helsinki; Porin taidemuseo; Kiasma; Museo Andersen, Rooma; Reina Sofia-museo, Madrid; PS 1, New York; Viron taidemuseo Kumu, Tallinna; Tokyo Metropolitan Museum; Mark Rothko Art Centre, Daugavpils, Latvia; Venetsian biennaali. 

Näyttelyn avajaiset Turun tuomiokirkon Pyhän Johanneksen kappelissa on avoin tilaisuus kaikille kiinnostuneille Turun päivänä sunnuntaina 17.9.2023 kello 18.30–20. Taiteilijatapaamisessa on mahdollista vaihtaa ajatuksia taiteilijan kanssa Pyhän Johanneksen kappelissa torstaina 12.10. kello 17–18.

www.kaisukoivisto.comLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Instagram: kaisukoivistoLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 8.9.2023

Laura Ruohonen
kulttuuriperintöasiantuntija

Fri Sep 08 23:52:00 EEST 2023