Uutislistaukseen

Walkers-auto lähtee kohtaamaan Turun seudun nuoria

Walkers-autolla eli Wautolla nuoret voivat viettää vapaa-aikaansa toistensa ja turvallisten aikuisten seurassa. Turussa Wautolla kohdataan elokuusta alkaen kaikenikäisiä nuoria, sillä autoa käytetään sekä nuoriso- että diakoniatyössä.

Walkersin Wauto-auto Auran rannassa.

Aseman Lapset ry omistaa ja koordinoi viiden Wauton toimintaa, joiden lisäksi muutamilla paikkakunnilla on omia Wautoja. Wauto toimii Turun ja Kaarinan alueella elokuusta alkaen ainakin puoli vuotta eteenpäin. Toiminnasta vastaavat Maarian seurakunta ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen diakonia, jotka toimivat yhteistyössä laajan joukon kanssa. Ensimmäinen toimintailta on Turun Taiteiden yönä 17.8.
 
Wautot ovat kohtaamispaikkoina toimivia matkailuautoja, joissa nuorisotyön ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät kohtaavat nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät. 

–    On selvästi nähtävissä, että poikkeusajan myötä perinteet ovat katkenneet myös nuorten toiminnassa. Tästäkin johtuen osa nuorista voi huonosti. Nuorten luokse meneminen tuntuu sellaiselta, mitä pitää nyt tehdä. Näen liikkuvan nuorisotyön mahdollisuutena kohdata nuoria järkevällä ja joskus jopa yllättävällä tavalla, nuorisotyönohjaaja Jaakko Malinen Maarian seurakunnasta pohtii.
 
Wauto tulee toimimaan päivisin esimerkiksi kouluilla välituntitoiminnassa ja osana seiskaluokkalaisten ryhmäytyksiä. Lisäksi diakoniatyöntekijät menevät Wautolla asumiskeskuksiin, joissa kohdataan nuoria aikuisia. Iltaisin toiminta suunnataan alaikäisille ja auto pysähtyy illan aikana muutamassa paikassa, joita voivat olla esimerkiksi uimarannat, koulujen pihat ja Länsikeskus. Nuoret voivat myös kutsua Wauton luokseen sosiaalisen median kanavien kautta. 
 
–    On hienoa, että seurakunta ja diakoniakeskus lähtevät toteuttamaan toimintaa Turussa pyrkien wautolla tavoittamaan myös niitä nuoria ja nuoria aikuisia, jotka eivät ole päivällä koulussa tai töissä, Walkers-autokoordinaattori Tuomo Kantele sanoo. 
 
Jaakko Malisella on kokemusta Walkers-toiminnasta myös aiemman työpaikkansa kautta Riihimäeltä. 
 
–    Wauto on erittäin hyvä työväline, koska se on liikkuva, saavuttava ja saavutettava. Toimijoiden tausta ei väritä toimintaa liikaa, sillä toimitaan neutraalilla ja yhteisellä maaperällä, hän sanoo.
 
Aikuisia vapaaehtoistyöntekijöitä tarvitaan mukaan toimintaan ja heidät koulutetaan Turussa 15.8. Walkers-vapaaehtoiskoulutukseen voi hakea osoitteessa www.lyyti.in/vapareidenkoulutus150823Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:n kehittämää matalan kynnyksen nuorisotyötä, joka perustuu ammattilaisten ja vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. Walkers-autot eli Wautot ovat matkailuautoja, jotka toimivat liikkuvina nuorten kohtaamispaikkoina siellä missä nuoret ovat.  
 
Wautot tarjoavat eri paikkakunnilla mahdollisuuden kokeilla ja toteuttaa liikkuvaa nuorisotyötä ja walkers-toimintaa. Vuonna 2022 Wautoilla kohdattiin 21 603 nuorta 546 toimintakerran aikana. Yli puolet kohdatuista nuorista ei osallistu muuhun nuorille suunnattuun vapaa-ajan toimintaan.   
 
Walkers-autotoimintaa rahoittavat Suomen eduskunta sekä yksityiset säätiöt, kuten Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sekä Eevi ja Emil Tannisen säätiö.  
 

(Aseman Lapset ry / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 11.8.2023)

2023-08-11 12:19:00.0