Uutislistaukseen

Itkettääkö maailman meno? Meitä itkettää!

Itkuvirsiin voit tutustua Turun tuomiokirkossa 9.5. klo 17 alkaen. Itkuvirsityöpaja on avoin kaikille kiinnostuneille. 

Mustavalkoinen kuva, vanha rouva ja hänen tyttärensä.

Itkuvirsien taitaja Oksenja Mäkiselkä ja tytär Suistamolta. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Kun Venäjä juhlii voitonpäivää, me vietämme Eurooppa-päivää.

Maanantaina 9. toukokuuta 2022 klo 17 Turun tuomiokirkossa järjestetään avoin Itkuvirsityöpaja kaikille kiinnostuneille. Kouluttajana on kansanmuusikko ja laulaja Emmi Kuittinen. Työpajan jälkeen Tuomiokirkossa pidetään klo 18 retriittipappi Päivi Vuorilehdon vetämä meditaatio, johon voi halutessaan osallistua. 

Klo 18.30 itkuvirsiä voi vielä kuulla sään salliessa Tuomiokirkon portailla tai sadesäällä sisällä kirkossa.

Työpajassa tutustutaan karjalaiseen ja inkeriläiseen itkuvirsiperinteeseen, joista nyky-Suomessa tunnetut itkukäytännöt ovat peräisin.

Itkuvirret ovat ympäri maailmaa tunnettu perinteenlaji, ja niiden avulla ilmaistaan surun, kaipauksen ja eron tunteita, toisinaan myös kiitollisuutta. Itkuja esitettiin erotilanteissa sekä tärkeissä siirtymärituaaleissa, kuten häissä, hautajaisissa ja armeijaan tai sotaan lähtiessä sekä jokapäiväisiä huolia helpottamaan. 

Karjalassa ja itkuvirsillä oli oma erityinen kielensä: itkuvirret olivat puhetta tuon ilmaisiin. Kansan suussa itkuvirsien esittämistä kutsuttiin äänellä itkemiseksi. 

Työpajaan voi ottaa mukaan itkuliinan, joka voi olla mikä tahansa itselle mieluisa kankainen nenäliina tai kankaan pala.

Työpajan jälkeen 9.5. klo 18.30 kokoonnumme Turun tuomiokirkon rappusille, jossa ensin lauletaan sotaan lähtemisestä kertova laulu Rekryytti ja sen jälkeen tehdään yhteinen itkuvirsi. Mukana Tuomiokirkon rappusilla ovat myös piispa Mari Leppänen ja arkkipiispa Tapio Luoma. 

Ohjeet ja materiaalit kappaleisiin. 

Työpajan opettaja Emmi Kuittinen on karjalaiseen ja inkeriläiseen kansanmusiikkiin ja itkuvirsiin perehtynyt laulaja, muusikko ja pedagogi. Lisätietoja Emmistä on hänen kotisivuillaan emmikuittinen.com.

Emmi Kuittisen kännykällä tekemä videoesimerkki itkuvirrestä, jossa hän itse laulaa. 

 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 3.5.2022 / PH)

3.5.2022 17.46