Hyppää sisältöön

Pehr Kalm

Pehr Kalm (1716–1779) oli pappi, tutkimusmatkailija ja aikansa tunnetuin suomalainen luonnontieteilijä. Hän on saanut myös epävirallisen arvonimen ”Suomen puutarhatalouden isä”. 

Kalm aloitti yliopisto-opinnot Turun Akatemiassa ja jatkoi niitä Uppsalan yliopistossa Carl von Linnén (1707–1778) oppilaana. Linnén ehdotuksesta Ruotsin tiedeakatemia lähetti Kalmin Pohjois-Amerikkaan etsimään uusia viljelykasveja. Kalmilla oli jo aiemmin kokemuksia tutkimusmatkoista, jotka suuntautuivat Venäjälle ja Etelä-Ruotsiin. Vuosina 1748–1751 tehdyn Amerikan-matkan Kalm kustansi osittain omilla palkkatuloillaan, mistä syystä hänet nimitettiin Turun Akatemian luonnonhistorian ja talousopin professoriksi.

Philadelphiaan suuntautuneelta matkalta Kalm lähetti Linnélle kasvien siemeniä ja juurakoita. Palatessaan hän toi lisää siemeniä ja kasvinäytteitä. Kotimaassa Kalmin keräämät kasvit eivät lopulta saaneet suurta taloudellista merkitystä. Kalmin puutarhaopetuksen ja esimerkin vaikutukset sen sijaan olivat merkittävät. 

Kalmin ulkomailta tuomat kasvimateriaalit vaikuttivat Linnén kasvikuvauksiin. Pehr Kalmin kunniaksi on nimetty useita kasvi- ja hyönteislajeja.

Turun ympäristön pitäjät olivat Turun Akatemian palkkapitäjiä. Kalm toimi professorin tehtävien lisäksi Piikkiön kirkkoherrana 1757–1763 ja Maarian kirkkoherrana 1763–1779, kuolemaansa asti. 

Rusehtavan vanhan paperin väliin kuivattu kasvi
Kalmin herbaarionäyte punavärimintusta Upsalan yliopiston Evoluutiomuseon holvissa. Kuva: Maarit Heinonen
// ]]>