Hyppää sisältöön

Piikkiön pappilan puutarha

Piikkiön pappilan puutarha oli Pehr Kalmin ensimmäinen pappilanpuutarha vuodesta 1757 alkaen. Piikkiössä työskentely taisi jäädä aika vähäiseksi, sinne oli matkaa ja Turussa paljon velvollisuuksia. Sipsalon puutarha piti saada kuntoon, samoin oma kaupunkipuutarha ja perustaa Akatemian puutarha. Myös professori Mennanderin puutarhoja Turussa ja Kaarinan Ala-Lemussa piti hoitaa. Opetustakin oli paljon. Pappilan naapurustossa Pukkilan kartanossa asui kuitenkin puutarhoista kiinnostunut lääketieteen professori Johan Leche, jonka kanssa Kalm suunnitteli Akatemian puutarhaa.

Puutarhan keskellä kasvava, alkujaan kolmihaarainen tammi lienee Kalmin ajalta. Puutarhassa kasvaa todennäköisesti muitakin Kalmin aikaan istutettuja kasveja tai niitä kasveja, joita hän levitti Suomen puutarhoihin. Näistä puutarhassa kasvaa tuoksuvatukka, aitaorapihlaja, kanadanpiisku ja ukkomansikka. Villiviiniä kasvaa lähistöllä. Syreeni kukki runsaana päärakennuksen päädyssä, se saattaa olla Kalmin aikaan istutettu. 

Kun Kalm oli jättämässä virkaansa Piikkiön seurakunnassa, suoritettiin pappilassa tarkastus. Kalmin aikana oli perustettu pieni aidattu humalatarha, aidattu yrttimaa ja taimilavoja.

Keväisin päärakennuksen seinustalla kasvaa runsaana jalokiurunkannus, jonka Carl von Linnén savonlinnalainen oppilas Laxman toi Aasiasta. Suurin osa Ruotsin ja Suomen vanhoista kasvustoista on peräisin näistä Linnélle tuoduista siemenistä kasvatetuista yksilöistä.

Iso vaalenharmaa rakennus, jonka pihalla suuri tammi.
Piikkiön pappila. Kuva: Hilma Kinnanen
// ]]>