Hyppää sisältöön

Kalmin puutarhat

Pehr Kalm ei ollut vain luonnontieteilijä, vaan myös innokas käytännön puutarhuri. Puutarhatyö oli kuitenkin aina myös tutkimusprosessi, kun ulkomaankasveja yritettiin saada menestymään, jotta ne voisivat hyödyttää kotimaan taloutta. 

Liian suurten ilmastoerojen vuoksi kaikki viljelykokeet eivät onnistuneet, mutta Kalm pyrki levittämään puutarhaviljelyä oppilaidensa avustuksella erityisesti pappiloihin. Kalm perusteli puutarhanviljelyn tärkeyttä sekä merkantilistisen talouspolitiikan mukaisella omavaraisuuden saavuttamisella että terveydellisillä syillä. Erityisen kiinnostunut hän oli kokeilemaan, miten eri pensaista ja puista saisi suojaavia aidanteita.

Kukin Kalmin puutarha oli omanlaisensa, muodoltaan kuitenkin ns. geometrinen puutarha: suorakaiteinen tai neliömäinen tarha, joka jaettiin käytävien avulla neljään yhtä suureen neliöön. Nämä neliöt kertautuivat isommissa puutarhoissa. Neliöt, korttelit, ympäröitiin pensasaidanteilla, usein viinimarjaa tai karviaismarjaa. Kortteleiden kulmiin istutettiin usein omenapuu. Koko puutarhaa kehysti pensasaita. Aidanteet ja puut leikattiin muotoon. Jokaisessa Kalmin puutarhassa - Piikkiötä lukuunottamatta - kasvatettiin puiden ja pensaiden taimia myös muihin puutarhoihin istutettavaksi. Tunnetuin Kalmin puutarhoista on Turun Akatemian puutarha. Siellä puutarhaa hoitivat Kalmin lisäksi puutarhuri ja puutarharengit, trägårdskarlar. 

Om Trädgårds Skötseln -luennollaan 1769 Kalm opastaa puutarhan perustamisesta (kyynärä on n. 60cm): 

Puutarhan muodoksi sopii suorakaide tai neliö, mieluummin neliö. Kooltaan puutarhan tulee olla 70–80 neliökyynärää. Jos puutarhan käytävillä on hyvää maata, heitetään se kasvikortteliin ja pannaan tilalle muuta maata. Puutarhan keskelle voidaan panna keskusta, johon istutetaan leikattu kuusi tai jotain muuta kaunista. Puutarhan ison käytävän tulee olla 5–6 kyynärää leveä, suurissa puutarhoissa jopa 8 kyynärää leveä. Jokaisen korttelin pitää olla 30 neliökyynärää. Jos suinkin on tilaa, pitää kaikkien käytävien olla yhtä leveitä.

Valkoinen kukka, taustalla metsää
Lehtoasteri, Kalmin Amerikan-matkan peruja. Kuva: Sirkku Pihlman
// ]]>