Hyppää sisältöön

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikon 2021 ohjelma

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikkoa vietetään tänä vuonna jo 25. kertaa. Konsertit Turun tuomiokirkossa pidetään joka ilta 8.-14.2.2021 klo 19. Tänä vuonna paikalle ei oteta yleisöä, mutta konsertteihin voi osallistua netin kautta - Katedraali soi! järjestetään tänä vuonna siis ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisesti! Tietoa lipunmyynnistä ja muista yksityiskohdista on tulossa piakkoin.

Bravade-nokkahuiluyhtye: ”Tuulen tiet” – 15-vuotisjuhlakonsertti

Maanantai 8.2. klo 19 

Bravade on erityisesti renessanssinokkahuiluihin perehtynyt valovoimainen nokkahuilukvartetti, jonka jäsenet Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki sekä Hanna Kangasniemi ovat opiskelleet vanhaa musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Stadiassa, Hollannin ja Saksan musiikkikorkeakouluissa sekä useilla mestarikursseilla. Bravade on konsertoinut Suomen lisäksi lukuisissa Euroopan maissa sekä Japanissa.

Yhtyeen tavoitteena on esitellä kuulijoille nokkahuilumusiikin laajaa kirjoa sekä tuoda esiin upeiden soittimiensa sävyjä ja mahdollisuuksia. Kvartetin monipuolisesta ohjelmistosta löytyy musiikkia keskiajalta nykypäivään, säväyttäviä poikkitaiteellisia kokonaisuuksia sekä myös suuren suosion saaneita lastenkonsertteja.

Katedraali soi! -viikon avaa Bravaden 15-vuotisjuhlakonsertti ”Tuulen tiet”, jossa kvartetti johdattelee kuulijat nokkahuilumusiikillaan kotisohvilta taivaan sfääreihin.

Helena Juntunen, sopraano & Eveliina Kytömäki, piano

Tiistai 9.2. klo 19 

Tiistaina Katedraali soi! -konsertissa kuullaan kansainvälisiltä oopperalavoiltakin tuttua Helena Juntusta. Juntunen on esiintynyt säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1999, mutta varsinainen läpimurto tapahtui Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002 Margaretan roolissa Gounod’n oopperassa Faust. Nykyään Juntunen jakaa aikansa tasaisesti Suomen ja ulkomaiden oopperalavoilla, ja hänet voi nähdä usein niin Kansallisoopperan kuin ulkomaidenkin produktioissa.

Eveliina Kytömäki toimii pianonsoiton lehtorian Turun ammattikorkeakoulussa ja opettaa liedmusiikkia laulajille ja pianisteille. Hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja perehtyi fortepainonsoittoon ja tyylikysymyksiin Yhdysvalloissa. Kytömäki on esiintynyt festivaaleilla ja konserttiareenoilla laajalti niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Vox Cantorum, johtaa Heikki Seppänen

Keskiviikko 10.2. klo 19

Lisätietoa Vox Cantorumin konsertista on tulossa piakkoin

 

 

Turun filharmoninen orkesteri

Torstai 11.2. klo 19

Katedraali soi! -festivaalin yhteistyökumppanin Turun filharmonisen orkesterin konsertti vie kuulijansa tänä vuonna 1600-luvulta 1900-luvulle. Konsertissa kuullaan mm. Samuel Barberin variointia barokkimusiikista sekä iki-ihana Johann Sebastian Bachin Air D-duurissa. Konsertin kapellimestarina toimii Markus Lehtinen, joka nähtiin viimeksi TFO:n tahtipuikoissa vuoden 2020 itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa.

 

Turun Vanha Musiikki -yhtye: Seicento! – 1600-luvun musiikkia historiallisilla soittimilla

Perjantai 12.2. klo 19

Katedraali soi!:n perjantaina päästään sukeltamaan 1600-luvun Italiaan, kun Turun Vanha Musiikki -yhtye esittää historiallisilla soittimilla konsertin Seicento! (”Seicento” tarkoittaa nimenomaan Italian 1600-lukua, sen historiaa ja kulttuuria.) Konsertissa kuullaan musiikkia mm. säveltäjiltä Frescobaldi, Geminiani, Palestrina ja Gabrieli. Esiintymässä ovat Juhani Listo, sinkki, Maikki Säikkä, sopraano, Julia Tamminen, cembalo, Hanne Lund, barokkiviulu, Sanna Kola, mezzosopraano, Helena Vuola, barokkisello sekä Anna-Maija Laiho-Ihekweazu, barokkipasuuna.

Turun Vanha Musiikki ry on vuonna 2013 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää vanhan musiikin harrastusta, esittämistä, tuntemusta ja opetusta. Jäseninä on sekä muusikoita että musiikin kuuntelijoita. Yhdistys järjestää konsertteja, joissa esitetään keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikkia, pääpaino renessanssin ja varhaisbarokin teoksissa.

 

Club for Five

Lauantai 13.2. klo 19

Club for Five on tullut tunnetuksi monipuolisella a cappella -laulutyylillään, ja samalla rikkonut mielikuvia siitä, mitä kaikkea ihmisäänellä voikaan tehdä. Yksittäistä tyylilajia yhtyeellä ei ole, vaan viidestä muusikosta koostuva kokoonpano yhdistelee sovituksissaan ennakkoluulottomasti jazz-, pop-, rock- ja klassista musiikkia riemastuttavalla tavalla hiotuksi, tyylikkääksi ja omaperäiseksi kokonaisuudeksi. Club for Five:ssa laulavat Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi.

Katedraali soi! -konsertin ohjelmisto koostuu yhtyeen 20-vuotisjuhlavuoden ohjelmistosta. Siinä kuullaan myös mm. sovituksia yhtyeen uudelta Virret-levyltä, joka ilmestyi vuonna 2020. Yhtye esiintyy Katedraali soi! -festivaalin lauantaina Turun tuomiokirkossa, mutta netin kautta konserttia voi seurata mukavasti kotisohvalta käsin.

 

Vokaaliyhtye Lumous ja soitinyhtye Fioretto, johtaa Debra Gomez-Tapio: Kadulta kirkkoon – reformaation lauluja

Sunnuntai 14.2. klo 19

Katedraali soi! -viikon päättää upeasti Vokaaliyhtye Lumous ja soitinyhtye Fioretto konsertillaan Kadulta kirkkoon, jossa seuraillaan erilaisten melodioiden matkaa renessanssiajan maallisista lauluista reformoidun kirkon käyttöön ja huipennukseen barokkiaikana mm. J.S. Bachin sävelmateriaaliksi. Kulttuurista toiseen kulkeneiden sävelmien ja sanoitusten uusia versioita kutsuttiin nimellä contrafacta, jäljitelmä, ja konsertti onkin rakennettu niiden ympärille. Monet näistä aikanaan maallisista sävellyksistä saivat uuden elämän reformaattori Martti Lutherin vahvasti kannattaman virsilaulun kautta, ja konsertin sävelmät ovatkin monille tuttuja vielä nykyisestäkin virsikirjasta, vaikka niiden historia alkaakin osittain jo keskiajalta.

Vokaaliyhtye Lumous on vanhaan vokaalimusiikkiin erikoistunut viiden laulajan kokoonpano. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus vanhaan musiikkiin ja ilo tuottaa kuulijoille mieleen jääviä konserttielämyksiä. Yhtyeen taiteellisena johtajana toimii newyorkilaissyntyinen muusikko ja yhtyejohtaja Debra Gomez-Tapio. Yhtyeessä laulavat sopraanot Debra Gomez-Tapio, Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, kontra-altto Elina Aho-Kuusama sekä baritoni Lauri Solin. Fioretto Ensemble taas on keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikkia esittävä ammattilaiskokoonpano, joka perustettiin vuonna 1997. Sen ytimen muodostaa muusikkoryhmä Debra Gomez-Tapio, harput, Janek Öller, nokkahuilut, Ilpo Laspas, urut ja cembalo sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet.

// ]]>