Hyppää sisältöön

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikon 2021 ohjelma

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikkoa vietetään tänä vuonna jo 25. kertaa. Konsertit Turun tuomiokirkossa pidetään joka ilta 8.-14.2.2021 klo 19. Tänä vuonna paikalle ei oteta yleisöä, mutta konsertteihin voi osallistua netin kautta - Katedraali soi! järjestetään tänä vuonna siis ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisesti!

Bravade-nokkahuiluyhtye: ”Tuulen tiet” – 15-vuotisjuhlakonsertti

Maanantai 8.2. klo 19 

Bravade on erityisesti renessanssinokkahuiluihin perehtynyt valovoimainen nokkahuilukvartetti, jonka jäsenet Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki sekä Hanna Kangasniemi ovat opiskelleet vanhaa musiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Stadiassa, Hollannin ja Saksan musiikkikorkeakouluissa sekä useilla mestarikursseilla. Bravade on konsertoinut Suomen lisäksi lukuisissa Euroopan maissa sekä Japanissa. Yhtyeen tavoitteena on esitellä kuulijoille nokkahuilumusiikin laajaa kirjoa sekä tuoda esiin upeiden soittimiensa sävyjä ja mahdollisuuksia. Kvartetin monipuolisesta ohjelmistosta löytyy musiikkia keskiajalta nykypäivään, säväyttäviä poikkitaiteellisia kokonaisuuksia sekä myös suuren suosion saaneita lastenkonsertteja.

Katedraali soi! -viikon avaa Tuulen tiet -konsertti, joka on monipuolinen kokonaisuus musiikkia Bravade-nokkahuilukvartetin 15-vuotiselta taipaleelta. Ohjelman punaisena lankana kulkee maantieteellinen läpileikkaus Etelästä Pohjoiseen. Matka alkaa italialaisen keskiajan ja renessanssimusiikin helmistä, kulkien Englannin hovien kautta Suomeen. Lopulta tuulen tiet vievät Keski-Euroopan katedraalien ja barokinajan suurten säveltäjien maisemiin. Konsertissa kuullaan myös japanilaista nykymusiikkia muistona Bravaden Japanin kiertueilta. Pohjoisen tuulahduksen ohjelmaan tuovat Bravadelle vuonna 2020 sävelletty teos Sid Hilleltä sekä ruotsalainen polska Bravaden omana sovituksena.

Osta lippu Bravade-nokkahuiluyhtyeen konserttiin klikkaamalla tästä

Katso Bravade-nokkahuiluyhtyeen ”Tuulen tiet” – 15-vuotisjuhlakonsertti klikkaamalla tätä linkkiä

 

Helena Juntunen, sopraano & Eveliina Kytömäki, piano: "Ajatusteni tuhat polkua – Hundra vägar har min tanke"

Tiistai 9.2. klo 19 

Tiistaina Katedraali soi! -konsertissa kuullaan kansainvälisiltä oopperalavoiltakin tuttua Helena Juntusta. Juntunen on esiintynyt säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1999, mutta varsinainen läpimurto tapahtui Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002 Margaretan roolissa Gounod’n oopperassa Faust. Nykyään Juntunen jakaa aikansa tasaisesti Suomen ja ulkomaiden oopperalavoilla, ja hänet voi nähdä usein niin Kansallisoopperan kuin ulkomaidenkin produktioissa.

Eveliina Kytömäki toimii pianonsoiton lehtorian Turun ammattikorkeakoulussa ja opettaa liedmusiikkia laulajille ja pianisteille. Hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja perehtyi fortepainonsoittoon ja tyylikysymyksiin Yhdysvalloissa. Kytömäki on esiintynyt festivaaleilla ja konserttiareenoilla laajalti niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Esiintyjät kuvailevat konserttia seuraavasti:

Konsertin nimi ”Ajatusteni tuhat polkua – Hundra vägar har min tanke” on lainaus Runebergin runosta. Se kuullaan konsertissa Sibeliuksen säveltämänä. Otsikko kuvaa toki myös ohjelman sisältöä. Liedkonserteissa tyypillisesti, kuten tässäkin ohjelmassa, melko lyhyessä ajassa koetaan kymmeniä kertomuksia ja kuljetaan tuhansia polkuja runojen ja sävelten muodossa. Ohjelman kantavia ajatuksia ovat Tuomiokirkko, Ave Maria, Fanny ja Anne. Aloitamme valikoimalla Ave Maria -lauluja. Tutumpien Ave Marioiden (Kuula, Merikanto, Schubert) joukkoon löytyi suomalaissyntyisen Laura Netzelin (1839-1927) valoisan sävyinen Ave Maria.

Fanny Hensel (os. Mendelssohn) (1805- 1847) oli virtuoosipianisti ja omaperäinen säveltäjä. Hänen tuotantoonsa katsahdetaan sekä pianomusiikin että laulumusiikin kautta. Neljän pianominiatyyrin kokoelman päättää Postlude, johon Fanny on sijoittanut koraalin Das alte Jahr vergangen ist. Maurice Ravel sävelsi kaksi kaunista epigrammia Clément Marot’n runoihin vuosina 1896 ja 1899. Marot’n runot ovat kuitenkin paljon varhaisempia vuodelta 1547. Runoista ensimmäinen kertoo Annesta, joka heitti minua lumella ja toinen Annesta, joka soittaa spinettiä.

Duomme on musisoinut yhdessä vuodesta 1996 ja duomatkamme varrella olemme esittäneet runsaasti Jean Sibeliuksen yksinlauluja. Tähän ohjelmaan valitsimme ne, joiden ajattelimme aivan erityisesti sopivan Tuomiokirkkoon. Ohjelman päättää Norden, Runebergin runoon. Norden maalaa suurin linjoin Pohjolan luontoa ja kaipausta sinne.

Osta lippu Helena Juntusen ja Eveliina Kytömäen konserttiin klikkaamalla tästä

Katso Helena Juntusen ja Eveliina Kytömäen konsertti "Ajatusteni tuhat polkua – Hundra vägar har min tanke" klikkaamalla tätä linkkiä

 

Vox Cantorum, johtaa Heikki Seppänen

Keskiviikko 10.2. klo 19

Esiintymässä myös Satu Ala, oboe sekä Katja Kolehmainen, sello, Sonja Seppänen, urut sekä Kaisa Suutela-Kuisma, continuo-urut.

Kirkkomuusikoista koostuva kamarikuoro Vox Cantorum esittää Katedraali soi! -konsertissaan monipuolisen ohjelmiston, joka keriytyy 1500-luvulta tähän päivään. Ohjelmassa kuullaan mm. Lassusta, Bachia ja Purcellia. Konsertissa saa kantaesityksensä myös säveltäjä Markus Virtasen kantaatti "Ekokatastrofin jälkeisenä toisena sunnuntaina" ("Cantata on the 2nd Sunday after the Ecocatastrophe"). Kantaatti on tilausteos ja sävelletty kuorolle, oboelle ja sellolle. Kantaatin teksti: Greta Thunberg ja Paavi Franciscus.

Osta lippu Vox Cantorumin konserttiin klikkamalla tästä

Katso Vox Cantorum -kamarikuoron konsertti klikkaamalla tätä linkkiä

 

Turun filharmoninen orkesteri

Torstai 11.2. klo 19

Katedraali soi! -festivaalin yhteistyökumppanin Turun filharmonisen orkesterin konsertti vie kuulijansa tänä vuonna 1600-luvulta 1900-luvulle. Konsertissa kuullaan mm. Samuel Barberin variointia barokkimusiikista sekä iki-ihana Johann Sebastian Bachin Air D-duurissa. Konsertin kapellimestarina toimii Markus Lehtinen, joka nähtiin viimeksi TFO:n tahtipuikoissa vuoden 2020 itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Sopraanona laulaa Olga Heikkilä, bassona Mika Kares.

Katso Turun filharmonisen orkesterin ilmainen Katedraali soi!:n 25-vuotisjuhlan nettikonsertti klikkaamalla tätä linkkiä

 

Turun Vanha Musiikki -yhtye: Seicento! – 1600-luvun musiikkia historiallisilla soittimilla

Perjantai 12.2. klo 19

Katedraali soi!:n perjantaina päästään sukeltamaan 1600-luvun Italiaan, kun Turun Vanha Musiikki -yhtye esittää historiallisilla soittimilla konsertin Seicento! (”Seicento” tarkoittaa nimenomaan Italian 1600-lukua, sen historiaa ja kulttuuria.) Konsertissa kuullaan musiikkia mm. säveltäjiltä Frescobaldi, Geminiani, Palestrina ja Gabrieli. Esiintymässä ovat Juhani Listo, sinkki, Maikki Säikkä, sopraano, Julia Tamminen, cembalo, Hanne Lund, barokkiviulu, Marika Kivinen, mezzosopraano, Helena Vuola, barokkisello sekä Anna-Maija Laiho-Ihekweazu, barokkipasuuna.

Turun Vanha Musiikki ry on vuonna 2013 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää vanhan musiikin harrastusta, esittämistä, tuntemusta ja opetusta. Jäseninä on sekä muusikoita että musiikin kuuntelijoita. Yhdistys järjestää konsertteja, joissa esitetään keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikkia, pääpaino renessanssin ja varhaisbarokin teoksissa.

Osta lippu Turun Vanha Musiikki -yhtyeen konserttiin tästä

Katso Turun Vanha Musiikki -yhtyeen Seicento!-konsertti klikkaamalla tätä linkkiä

 

Club For Five

Lauantai 13.2. klo 19

Club for Five on tullut tunnetuksi monipuolisella a cappella -laulutyylillään, ja samalla rikkonut mielikuvia siitä, mitä kaikkea ihmisäänellä voikaan tehdä. Yksittäistä tyylilajia yhtyeellä ei ole, vaan viidestä muusikosta koostuva kokoonpano yhdistelee sovituksissaan ennakkoluulottomasti jazz-, pop-, rock- ja klassista musiikkia riemastuttavalla tavalla hiotuksi, tyylikkääksi ja omaperäiseksi kokonaisuudeksi. Club for Five:ssa laulavat Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi.

Katedraali soi! -konsertin ohjelmisto koostuu yhtyeen 20-vuotisjuhlavuoden ohjelmistosta. Siinä kuullaan myös mm. sovituksia yhtyeen uudelta Virret-levyltä, joka ilmestyi vuonna 2020. Yhtye esiintyy Katedraali soi! -festivaalin lauantaina Turun tuomiokirkossa, mutta netin kautta konserttia voi seurata mukavasti kotisohvalta käsin.

Osta lippu Club For Five -yhtyeen konserttiin tästä

Katso Club For Five -yhtyeen konsertti klikkaamalla tätä linkkiä

 

Vokaaliyhtye Lumous ja soitinyhtye Fioretto, johtaa Debra Gomez-Tapio: Kadulta kirkkoon – reformaation lauluja

Sunnuntai 14.2. klo 19

Katedraali soi! -viikon päättää upeasti Vokaaliyhtye Lumous ja soitinyhtye Fioretto konsertillaan Kadulta kirkkoon, jossa seuraillaan erilaisten melodioiden matkaa renessanssiajan maallisista lauluista reformoidun kirkon käyttöön ja huipennukseen barokkiaikana mm. J.S. Bachin sävelmateriaaliksi. Kulttuurista toiseen kulkeneiden sävelmien ja sanoitusten uusia versioita kutsuttiin nimellä contrafacta, jäljitelmä, ja konsertti onkin rakennettu niiden ympärille. Monet näistä aikanaan maallisista sävellyksistä saivat uuden elämän reformaattori Martti Lutherin vahvasti kannattaman virsilaulun kautta, ja konsertin sävelmät ovatkin monille tuttuja vielä nykyisestäkin virsikirjasta, vaikka niiden historia alkaakin osittain jo keskiajalta.

Vokaaliyhtye Lumous on vanhaan vokaalimusiikkiin erikoistunut viiden laulajan kokoonpano. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus vanhaan musiikkiin ja ilo tuottaa kuulijoille mieleen jääviä konserttielämyksiä. Yhtyeen taiteellisena johtajana toimii newyorkilaissyntyinen muusikko ja yhtyejohtaja Debra Gomez-Tapio. Yhtyeessä laulavat sopraanot Debra Gomez-Tapio, Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, kontra-altto Elina Aho-Kuusama sekä baritoni Lauri Solin. Fioretto Ensemble taas on keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikkia esittävä ammattilaiskokoonpano, joka perustettiin vuonna 1997. Sen ytimen muodostaa muusikkoryhmä Debra Gomez-Tapio, harput, Janek Öller, nokkahuilut, Ilpo Laspas, urut ja cembalo sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet.

Konsertti jouduttiin perumaan sairastapauksen vuoksi! Jos ostit lipun konserttiin, otathan yhteyttä lippu.fi-palveluun. Yhteystiedot tästä linkistä.