Hyppää sisältöön

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikon 2022 ohjelma

Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikkoa vietetään tänä vuonna jo 26. kertaa. Konsertit Turun tuomiokirkossa pidetään joka ilta 7.-13.2.2022 klo 19. Ohjelmaan on tullut jonkin verran muutoksia, pahoittelut tästä. Esimerkiksi Liljassa mainostettu Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri siirtyy ensi vuodelle. Alla päivitetty ohjelma.

Lippuja konsertteihin voi ostaa etukäteen Tuomiokirkon infosta (pois lukien Tfo:n konserttia torstaina). Tuomiokirkko on auki päivittäin klo 9-18. Konserteissa on myös ovimyynti, eli lipun voi ostaa tullessaan.

Esa Pietilä & Jousikvartetti Skatta, johtaa Erkki Lasonpalo — Ikoneja Jousille ja Saksofonille

Maanantai 7.2.2022 klo 19

Katedraali soi! -viikon avajaiskonsertissa kuullaan saksofonisti Esa Pietilää ja jousikvartetti Skattaa, jota johtaa Erkki Lasonpalo. Ohjelma on nykymusiikillinen matka jousien ja saksofonin tulkinnoin, yhdessä ja erikseen. Vaikka Pietilä tunnetaan paremmin jazzmusiikin parista, hän on viime vuosina säveltänyt hyvin paljon teoksia klassisen musiikin esittäjille, yhtyeille ja sinfoniaorkestereille, sekä esittänyt niitä. Konsertissa on siis kysymys jousisoittimien ja saksofonin erilaisista yhteisistä maailmoista, joissa toki tarkka kuulija saattaa löytää pilkahduksia jazzmusiikin maailmastakin. Musiikki on hyvin tuoretta, ensiesitys on kuultu vasta edellisenä päivänä.

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

Niklas Winter Quartet with 2 voices — Sovituksia Graduale Aboense, Piae Cantiones sekä Missa et Officium Sancti Henrici -kokoelmista

Tiistai 8.2.2022 klo 19

Tiistain Katedraali soi! -konsertissa mennyt kohtaa nykyisyyden. Keskiajalla Turun tuomiokirkossa soi Graduale Aboense -messulaulukirjan musiikki. Nyt nuo samat sävelet palaavat satojen vuosien jälkeen jälleen Tuomiokirkon holveihin, kun illan konsertissa kuullaan tuota keskiaikaista musiikkia Niklas Winterin uudelleensovittamana ja modernisoimana. Mukana on materiaalia myös kokoelmista Piae Cantiones sekä Missa et Officium Sancti Henrici. Osa Winterin kappaleista saa tässä konsertissa kantaesityksensä.

Kvartetissa britti Henry Lowther soittaa trumpettia, Niklas Winter vastaa kitarasta ja sovituksista, Severi Pyysalo hallinnoi vibrafonia ja Juho Laitinen selloa. Kahtena äänenä laulavat Marika Kivinen, mezzosopraano, ja Essi Putkonen, altto.

Henry Lowther on brittiläisen musiikin legenda. Lowther on soittanut ykköstrumpettia mm. Gil Evansin sekä George Russelin big bandeissä. Hän on soittanut useimpien brittiläisten jazz- ja poporkestereiden kanssa aina 60-luvulta lähtien, mm. Paul McCartneyn, George Harrisonin, Elton Johnin, Van Morrisonin sekä Charlie Wattsin kanssa. Lowther esiintyi myös Woodstockissa vuonna 1969. Hän on yksi Englannin eniten äänitteitä tehneistä muusikoista kautta aikojen.

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

John Vikström, puhe, Krista Leivo, harppu & Ilari Lehtinen, huilu — Meditaatio-konsertti

Keskiviikko 9.2.2022 klo 19

Musiikin ja sanojen vuoropuhelu on tuttu esimerkiksi messuista, joissa vastausmusiikki auttaa syventämään sanotun hahmottamista. Kokemus voi olla jopa meditatiivinen. Juuri tätä voi kokea Katedraali soi! -viikon keskiviikkona, kun arkkipiispa emeritus John Vikström keskustelee Ilari Lehtisen huilun- ja Krista Leivon harpunsoiton kanssa. Vikström pitää musiikin välissä lyhyitä puheosioita, joissa tuo esille erilaisia mietteitä ja ajatuksia. Näin kuulemaansa voi pohtia rauhassa, musiikin tunnetiloja peilaten. Meditaatio on läsnä.

Konsertin aloittaa Ilari Lehtisen (s.1947) kappale ”Konsoli” vuodelta 1966. Sen innoittajana on ollut Turun tuomiokirkon sakastissa oleva miehen pään muotoinen kalkkikivikonsoli, joka kannattelee holvin ruodetta. Lehtinen kertoo: ” Yo-kirjoituksissa (1966) kirjoitin otsakkeella "Suomalaista kirkkorakentamista". Kirjoitin pitkän jutun ainoastaan Tuomiokirkosta. Opettajani kommentoi, että aine voit tulla hylättynä takaisin, koska otsake edellyttäisi kirjoittamista Piimäsistä sun muista kirkkorakentajista. Se tuli takaisin merkinnällä l+.  Konsolia olin katsellut jo aikaisemmin, kun sakastissa odoteltiin milloin mitäkin tilaisuuden alkua. Sehän tarkoittaa paitsi tuollaista tukirakennelmaa myös lohduttamista ja siis henkistä tukemista. Ja väitetäänhän, että se konsoli kuvaa jotakuta oikeata ammoista kirkon rakentajaa.”

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

Turun filharmoninen orkesteri

Torstai 10.2.2022 klo 19

Katedraali soi! -festivaalin yhteistyökumppanin Turun filharmonisen orkesterin konsertissa kuullaan Respighin, Bachin ja Mozartin musiikkia. 

Ottorino Respighi: Antiikin aarioita ja tansseja, sarja nro 3 
Johann Sebastian Bach: Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51, vain avausaaria 
Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate Jubilate
Ottorino Respighi: Trittico Botticelliano

Sopraanona Suvi Väyrynen, kapellimestarina toimii Alberto Hold-Garrido.

Liput 27,50 € / 22,50 € / 10,50 € Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynti ja tfo.fi

Eero Heinonen — Runollisia ja hartaita sointuja

Perjantai 11.2.2022 klo 19

Mestaripianisti Eero Heinonen esiintyy Katedraali soi! -viikon perjantain konsertissa Frans Lisztin pianokappaleet hyppysissään. Heinonen esittää osia Harmonies poétiques et religieuses -sarjasta, jonka Liszt sävelsi inspiroituneena ranskalaisen runoilijan Alphonse de Lamartinen runoista. Sarjaa on kuvailtu yhdeksi Lisztin henkilökohtaisimmista ja tunnustuksellisimmista sävellyksistä.

Heinonen voitti valtakunnallisena järjestetyn Maj Lind -pianokilpailun vuonna 1966 ollessaan vasta 15-vuotias. Sibelius-Akatemiassa hän on opettanut vuodesta 1977 lähtien.

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

Jimi Järvinen, urut

Lauantai 12.2.2022 klo 19

Lauantai on varattu urkumusiikin ystäville, kun soittopöydän ääreen istuu urkuvirtuoosi Jimi Järvinen. Vuonna 1996 syntynyt Järvinen on ehtinyt konsertoida jo runsaasti ympäri Suomea sekä ulkomailla. Hänet tunnetaan erityisesti ranskalaisen urkumusiikin esittäjänä, ja lauantain konsertissa kuullaankin teoksia mm. säveltäjiltä Cochereau ja Mulet. Lyömäsoittimia konsertissa soittavat Tomi Salo ja Aki Riihimäki.

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

Kreeta-Maria Kentala & Jouko Kyhälä — Barockstämman

Sunnuntai 13.2.2022 klo 19

Jouko Kyhälän ja Kreeta-Maria Kentalan huuliharppu-viulu -duon jalan alle menevässä Katedraali soi! -viikon päätöskonsertissa seikkaillaan barokin ajan tanssisävelmistön ja kotimaisen sekä ruotsalaisen pelimannimusiikin maailmoissa. Kentalan soittamat barokki- ja alttoviulut sekä Kyhälän huuliharput ja bassojalkio tulkitsevat kuulijoiden korviin värikkään liudan kappaleita Konsta Jylhän teoksista ruotsalaisiin polskiin ja esiintyjien omiin sävellyksiin. Tämä konsertti ei jätä kylmäksi!

Liput 15€ / 10€ Tuomiokirkon infosta

 


Siirtyvät konsertit

Seuraavat tälle vuodelle suunnitellut konsertit siirtyvät tuleviin Katedraali soi! -viikkoihin.

Mikko Heiniö — Koraaleja kanteleelle, viululle, baritonille ja jousiorkesterille

Tulossa 2023

Alun perin Katedraali soi! 2022 -viikon perjantaille suunniteltu konsertti siirtyy ensi vuoteen. Tuomiokirkossa saa silloin kantaesityksensä Mikko Heiniön säveltämä koraalikokonaisuus. Kahdeksanosainen teos polveilee kanteleen ja jousiorkesterin sekä viulun ja laulun kannattelemana Tuomiokirkon alttaritaulun maisemissa. Hovimaalari Westinin 1830-luvulla maalaama taulu kuvaa Kristuksen kirkastumista. Myös virsi 263 kuvaa samoja asioita, ja se onkin yksi teoksen musiikillisista teemoista.

Konsertissa kanteletta soittaa Eija Kankaanranta, viulusta ja konsertin johdosta vastaa Antti Tikkanen. Kristian Lindroos toimii baritonina, ja orkesterina soi Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Teoksen ovat tilanneet Eija Kankaanranta ja Antti Tikkanen Madetoja-säätiön, Teosto-rahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Kamarikuoro Audite — Joby Talbot: Path of Miracles

Tulossa 2024

Lähde kamarikuoro Auditen matkassa pyhiinvaellukselle. Kamarikuoro Audite on Helsingin konservatorion kamarikuoro, jonka laulajat ovat musiikin ammattilaisia, musiikinopiskelijoita ja kokeneita kuorolaulajia. Kuoroa johtaa Jani Sivén. Konsertissa kuullaan Joby Talbotin a cappella -teos Path of Miracles. Brittiläinen Talbot on muuntanut maailman kuuluisimman pyhiinvaelluksen, Pyhän Jaakobin tien eli Camino de Santiagon, musiikilliseksi matkaksi. Teoksen osat — Roncesvalles, Burgos, León ja Santiago — kuljettavat kuulijaa matkalla kohti päämäärää. A cappella -esityksessä kuoron eri äänialat keskustelevat keskenään niin pitkän kävelyn aiheuttaman tuskan kuin taivaallisen ilonkin äänillä.

 

Muutokset mahdollisia.