Hyppää sisältöön

Kamarikuoro Audite

Kamarikuoro Audite on Helsingin konservatorion kamarikuoro, jonka laulajat ovat musiikin ammattilaisia, musiikinopiskelijoita ja kokeneita kuorolaulajia. Kuoro on perustettu vuonna 1992 ja sen johtajana on toiminut alusta alkaen kuoronjohtaja-kapellimestari Jani Sivén. Auditen monipuolinen ohjelmisto koostuu a cappella -kuoromusiikista, kuoro-orkesteriteoksista ja näyttämöteoksista. Kuoron tavoitteena on välittää korkeatasoisilla esityksillään kuulijoille musiikin aitoa ja elävää sanomaa. Harjoittelun perustana on perehtyminen eri tyylien esityskäytäntöihin ja äänenkäytön vaatimuksiin.

Laajan kotimaisen konserttitoiminnan lisäksi Audite on konsertoinut Baskimaalla, Färsaarilla, Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Kanariansaarilla, Kuubassa, Latviassa, Saksassa ja Virossa. Kilpailumenestystä kuoro on niittänyt Tolosan kuorokilpailussa 2002 (kolmas sija kahdessa sarjassa), Marktoberdorfissa Saksassa 2001 (neljäs sija), Corkissa Irlannissa 1999 (neljäs sija) sekä Tampereen Sävelessä 1999 (kaksi kultaleimaa). Vuonna 2011 kuoro osallistui Festival Internacional de Coros de Santiago de Cuba kuorofestivaaliin Kuubassa. Vuosina 2003 ja 2013 Audite kutsuttiin esiintymään Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten 50- ja 60-vuotisjuhliin. Vuonna 2018 Audite Suomen kantaesitti Joby Talbotin a cappella -teoksen Path of Miracles.

Auditella on pitkät perinteet laajamittaisten kuoro-orkesteriteosten esittäjänä. Säveltäjiä ovat olleet mm. Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Jean-Philippe Rameau, John Blow, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Pietro Mascagni, Camille Saint-Saëns, Arthur Honegger, Maurice Duruflé, Benjamin Britten, John Rutter, James McMillan, Jean Sibelius ja Aulis Sallinen. J. S. Bachin Johannes-passion kuoro on esittänyt kahdesti näyttämöllisenä versiona. Vuoden 2013 esitys toteutettiin yhteistyössä Suomalaisen Barokkiorkesterin, Suomen Kansallisoopperan ja Espoon Sellosalin kanssa.

Näyttämöllä Audite on ollut mukana lähes 20 oopperaproduktiossa. Suomen kantaesityksiä ovat olleet Jani Sivénin Pyhä Birgitta (2018), Kirmo Lintisen Loputon Lompsa (2012), Jani Sivénin Abelard & Heloïse (2008) ja Troijan naiset (2002), Gustav Holstin Savitri (2007), Giacomo Puccinin Edgar (2005) ja Herman Rechbergerin Laurentius (1994). Teosten ohjaajina ovat olleet Ilkka Bäckman, Liisa Isotalo, Vilppu Kiljunen, Ville Saukkonen, Erik Söderblom ja Jussi Tapola.

Audite juhlisti 30-vuotista taivaltaan vuosina 2022–2023 ainutlaatuisen, kuusi tilausteosta käsittävän konserttikokonaisuuden Voices of Earth ja juhlakiertueen merkeissä. Konserttikokonaisuuden muodostivat Auditessa laulavien säveltäjien Alex Freemanin, Anna Huuskosen, Markku Klamin, Finn Shieldsin ja Matthew Whittallin sekä Auditen johtajan Jani Sivénin kuoroteokset yhdessä valotaiteilija Ainu Palmun valoteosten kanssa. Juhlavuoden kiertue huipentui kahteen juhlakonserttiin Tanssin talon Pannuhallissa, joista ensimmäisen Yle taltioi. Auditen viimeisin äänite, joululevy This Advent Moon (Alba Records 2018) sisältää niin ikään kuoron säveltäjien Alex Freemanin, Anna Huuskosen ja Matthew Whittallin sävellyksiä ja sovituksia. Kuoron aiempia levytyksiä ovat olleet Ljus (2015), Sacrum (2005), Herman Rechbergerin Laurentius-ooppera (1995), englantilaisesta joulumusiikista koostuva Joy! (1997), TV1:n konserttitaltiointi Kauneimmat Joulunsävelmät (2001) sekä Giacomo Puccinin Edgar-ooppera (2004).

Jani Sivén – kuoron perustaja, taiteellinen johtaja

Jani Sivén tunnetaan kuoronjohtajana, kapellimestarina, säveltäjänä ja pedagogina. Tällä hetkellä hän toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kuoronjohdon lehtorina sekä Kamarikuoro Auditen taiteellisena johtajana. Sivén on toiminut aiemmin Tampereen Filharmonisen Kuoron, Sinfonietta SOI -orkesterin, Suomen Kuoro-opiston, Suomalaisen Poikakuoron ja Galante-nuorisokuoron taiteellisena johtajana sekä Musiikkitalon Kuoron kuoromestarina. Vierailevana kapellimestarina hän on tehnyt yhteistyötä yli 40 kuoron ja orkesterin kanssa, joista mainittakoon Tampereen Filharmoninen orkesteri, Suomalainen Barokkiorkesteri, Helsingin Barokkiorkesteri, Suomen ja Latvian radioiden kamarikuorot ja Suomen Kansallisoopperan kuoro. Opetustehtävissä hän on työskennellyt orkesteri- ja kuoronjohdon lehtorina Helsingin Konservatoriossa sekä kuoron- ja yhtyeenjohdon koulutusohjelman opettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa.

Hänen sävellyksistään mainittakoon kamarioopperat Pyhä Birgitta, Abelard Héloïse ja Troijan naiset, Suomen Rooman-instituutin 50-vuotisjuhlasävellys Fenestra Finnorum ja Eteläsuomalaisen osakunnan 100-vuotisjuhlateos Metropolin tuulet. Tampereen Sävel 1999 -kuorokatselmuksessa Sivén palkittiin kuoronjohtaja-palkinnolla. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi hänet Vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2000.

Ihmisiä istumassa kesäisellä rantakalliolla
Kamarikuoro Audite. Kuva: Jani Viljanen

Kamarikuoro Auditen laulajat

Sopraanot:

Eileen Griffin, Pauliina Ilonoja, Julia Korkman, Maria Kujala, Saara Lipponen, Ulla Savolainen, Elli Sen, Leena Suurpää, Laura Tuomi, Johanna Vahtola

Altot:

Eeva Aaltonen, Pia Alapeteri, Laura Helin, Anna Huuskonen, Kirsi Koski, Mirjam Kyrönseppä, Katri Maasalo, Satu Munkberg, Anni Nousiainen, Kaisa Nuolioja, Elina Suoranta

Tenorit:

Elmo Allén, Alex Freeman, Nino Håkansson, Markku Klami, Aydin Saiyar, Robin Österholm

Bassot:

Mikko Kivinen, Mikko Kouhia, Markku Nurminen, Jussi Pasanen, Finn Shields, Anders Sjöberg, Simo Toikkanen, Eero Valkeila, Joonas Vättö, Matthew Whittall

Rannan kiviä ja teksti Joby Talbot, Path of Miracles
// ]]>