Det medeltida Åbo i Domkyrkan 27.6 – 30.6.2019

Åbo domkyrka invigdes år 1300 och har en genuint medeltida stämning. De mäktiga valven, dunklet och det fascinerande ljudlandskapet med sin välklang har djupa rötter i historien. Det har också den månghundraåriga traditionen av mässor och tideböner. Föremålen i den lilla relikutställningen i Domkyrkomuseet är också de från Domkyrkans katolska medeltid, och rentav från medeltidens början.

Det medeltida Åbo i Domkyrkan ingår som en del av stadsevenemanget Det medeltida Åbo - 27.6–30.6.2019. Evenemanget ordnas av föreningen Turun Suurtorin keskiaika ry, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, museet Aboa Vetus & Ars Nova, Åbo museicentral och Rohan Tallit.

Domkyrkan och Domkyrkomuseet är öppna varje dag kl. 9-18 (begränsat tillträde under gudstjänster, konserter och förrättningar). Domcafé to-fre kl. 11-20 och lö-sö kl. 11- 18.

Det medeltida Åbo tar dig in i livet år 1399.

 

Högmässa i medeltidsanda i Åbo domkyrka, söndag 30.6 kl. 12. Mässan hålls av Åbo svenska församling. 

Lär känna Domkyrkan på egen hand. Med hjälp av en smarttelefon kan man bekanta sig med Åbo domkyrka och de gamla gravvalven under golvet.

Sanan seppä är en applikation för förstärkt verklighet, där besökaren förflyttas till 1500- och 1600-talen. Språket är finska men man kan välja svensk text. Ladda ner applikationen från en appbutik till din pekplatta eller låna en apparat i Domkyrkans information.

Programmet i sin helhet på finska