Hyppää sisältöön

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa 1.-4.7.2021

Vuonna 1300 vihitty Turun tuomiokirkko henkii aitoa keskiaikaa. Jylhät holvit, hämyinen tunnelma ja kiehtova äänimaisema sulosointuineen vievät syvälle historiaan. Niin myös messujen ja hetkirukousten vuosisatainen perinne. Tuomiokirkon katoliselle keskiajalle, aina keskiajan alkuun saakka, kantavat myös keskiaikaiset pyhimyspatsaat Tuomiokirkkomuseossa.

Vuonna 2021 Keskiaikatapahtuman ohjelmassa on konsertti, pyhiinvaelluspäivä ja elävöitetty Tuomiokirkko!

Torstai 1.7.2021

Turun tuomiokirkossa kuullaan torstaina 1.7.2021 klo 18 Suomen Kirkkomusiikkiliiton nimeämää vuoden 2020 vuoden musiikkiryhmää, Porvoon suomalaisen seurakunnan nuorten kuoroa Sancti Amicia ja Lauluyhtye Fridaa, johtajanaan Minna Wesslund.

Konsertin ohjelma koostuu norjalaisesta, suomalaisesta ja englantilaisesta, pääosin a cappella-musiikista. Yhteistä säveltäjille on se, että useimmat ovat syntyneet 1900-luvulla yhtä, 1500-luvulta peräisin olevaa poikkeusta lukuun ottamatta. Herraa hyvää kiittäkää –virsitoisintokin on vanhempaa perua, mutta sovittajakin on 1900-luvun kasvatteja. Mukana on latinan-, englannin- ja ruotsinkielisiä tekstejä sekä suomenkielistä runoutta, jonka juuret monessakin laulussa juontavat itäiseen osaan Suomea.

Liput 10 €

Perjantai 2.7.2021

Helenanpolun pyhiinvaelluspäivä klo 12-18 sekä Koroisten ristin kesähartaus ja arkeologialuento klo 18

Helenanpolku kulkee reittiä Turun tuomiokirkko - Pyhän Katariinan kirkko - Koroistenniemi - Maarian kirkko - Turun tuomiokirkko. (n. 8 km) Sen voi kiertää kävellen tai pyörällä. Perjantaina 2.7. vietetään pyhiinvaelluspäivää klo 12-18. Tuolloin voi reittiä vaeltaa omaan tahtiin ja piipahtaa matkan varrella olevissa kirkoissa. Maarian pappilan puutarhassa voi viettää piknikiä ja ostaa kahvia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi (omat piknikhuovat mukaan). Klo 18 Koroisten ristillä pidetään perinteinen kesähartaus, jota seuraa arkeologialuento. Luennon "Koroisten uudet tutkimukset" pitää arkeologi Jussi Kinnunen, joka kertoo siitä, mitä Koroisissa on jo tutkittu ja mitä on seuraavaksi tulossa.

Lue lisää Helenanpolun pyhiinvaellusreitistä Citynomadi-palvelussa klikkaamalla tätä linkkiäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Sunnuntai 4.7.2021

Sukelluksia Tuomiokirkon aikakausiin klo 14-19. Vartin välein lähtevillä lapsille ja lapsenmielisille suunnatuilla opastuksilla tutustutaan Tuomiokirkon tarinoihin elävöitettyjen tilanteiden kautta. Millaisia ihmisiä kirkossa on aikojen saatossa käynyt? Miten he käyttäytyivät omana aikanaan? Opastuksilla tapaamme mm. Kaarina Maununtyttären, mutta myös muita hahmoja vuosisatojen hämärästä.

Teemoitetut opastukset on suunnattu siis erityisesti lapsille, mutta niistä voivat nauttia kaikki historiasta ja Tuomiokirkosta pitävät ihmiset. Opastukset kestävät n. 20 minuuttia, ja ne alkavat Tuomiokirkon kellon lyödessä vartin välein klo 14-15.30, klo 16-17.30 ja klo 18-19. (Viimeinen opastus alkaa annetulla ajankohdalla, päivän viimeinen on siis klo 19.)